Hundertwasser

In juni 2005 bezochten wij Wenen in Oostenrijk. Aan de Hundertwasserpromenade is het Kunsthaus met de tentoonstelling van de werken van Hundertwasser gevestigd. We bezoeken het museum en zien daar de prachtige werken van Hundertwasser, maar ook van Matias Waske. De schilderijen van Hundertwasser kenmerken zich door het uitbundige gebruik van kleur, het gebruik van klein omkaderde vlakken en parallelle (maar niet rechte) lijnen.

Ook brengen wij een bezoek aan het Hundertwasserhaus. Daar zie je zijn visie op een ecologische manier van wonen. Kenmerkend voor Hundertwassers architectuur is het vrijwel ontbreken van rechte lijnen. Ook het materiaalgebruik is opvallend: veel keramiek in harde kleuren. Veelal maakt een toren(tje), met daarbovenop een ui-vorm deel uit van door hem ontworpen gebouwen. Daarnaast groeien in zijn ontwerpen planten uit de gevel en op het dak. In zijn werk zijn invloeden van Gaudi en Jugendstil te vinden. Vanuit Hunderwassers architectuurfilosofie was een huis de derde huid.

Hundertwasser werd geboren te Wenen, als Friedrich Stowasser. In 1949 ontdekte hij dat “sto” in het Russisch “honderd” betekent en bedacht hij zijn pseudoniem.

Meer informatie: http://en.wikipedia.org/wiki/Hundertwasserhaus

Foto’s van schilderijen: http://images.google.nl/images?q=hundertwasser+pictures&hl=nl&rls=GGIH,GGIH:2007-03,GGIH:nl&sa=X&oi=images&ct=title

Filmpjes: xFp1Jy5jd4U,     http://www.youtube.com/watch?v=vNMkiERx4Bc&feature=share&list=FLxD7i36SmsB33UOJL5nqA9g

Op 24 juni 2010 bezochten we Pluchingen in Duitsland. Ook daar zagen we de gebouwen die door Hundertwasser zijn ontworpen. Gewoon gweldig.

Kijk maar: http://www.flickr.com/photos/smilda/4964684900/in/set-72157600089988897/

Op 13 november 2013 bezoeken we het Cobra museum in Amstelveen. Daar was een tentoonstelling van Hundertwasser. Opnieuw genoten we van zijn schilderijen.

IMG_3770

IMG_3771

IMG_3769

 

Geef een reactie