Franeker

Op 22 maart 2012 waren we in Franeker. Daar bezochten we het museum Martena en het oude gemeentehuis.
In het museum vindt je herinneringen aan de tijd dat Franeker een universiteitsstad én de belangrijkste stad van Fryslân was. Er is een uiterst zeldzame xylotheek. De xylotheek is een verzameling van 158 op boekbanden lijkende kistjes. Elk bandje behandelt een specifieke boom of struik. Ook is er een zogenaamde Orrery, een mini-planetarium, en een galerij van professorenportretten. Daarnaast huisvest het museum de collectie die gewijd is aan de zeventiende eeuwse geleerde vrouw en kunstenares Anna Maria van Schurman. Ook zijn er stijlkamers en een interessante collectie porselein, zilverwerk en schilderijen.

(iPhonefoto)

Op een aparte zolder zagen wij de mechanische meesterwerken van Kooistra en Elzinga. Het Salomo’s Oordeel en de miniatuurkermis zijn bijzonder om te zien.

(iPhonefoto)

Jacob Kooistra had van jongs af aan een passie voor de kermis, maar zijn moeder was streng religieus en zij beschouwde de kermis als een werktuig van de duivel. De kleine Jacob mocht dus niet naar de kermis, voer voor psychologen… Als volwassene is Kooistra jaren bezig geweest om een miniatuurkermis te maken van allerlei weggooimateriaal. Naast de draaimolen is er een cakewalk, een poffertjeskraam, een rad van fortuin, een stoommachine en ook de kermiswagens en transportwagens zijn niet vergeten. Na inworp van een muntje begint de muziek te spelen, gaan de lichten aan en begint er van alles te draaien. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen een hele belevenis.

Meer informatie:
Franeker
Museum Martene:
www.museummartena.nl
Filmpje Kooistra’s kermis:
6bDqcqJu9nA

Geef een reactie