Bergen-Belsen

Op 1 mei 2012 bezochten we het concentratiekamp Bergen Belsen. Het is onbeschrijfelijk wat in die concentratiekampen gebeurde. Een van de kampbewaaksters was Herta Bothe.

Herta Bothe was één van de langste vrouwelijke kampbewaaksters, stevig gebouwd en sterk als een os. Zij was altijd kraak net in een pas gestreken onberispelijk uniform. In tegenstelling tot de andere Aufseherinnen, die meestal zwarte laarzen (Stiefeln) droegen, liep zij altijd elegant gekleed in nylonkousen en lage vrouwelijke standaardschoenen. Net zoals de meeste Aufseherinnen was ze gewapend met een pistool, maar in plaats van de klassieke zweep droeg zij altijd een houten stok bij zich waarmede ze vele vrouwelijke gevangenen ongenadig en tot bloedens toe afranselde. Als Aufseherin werd ze snel gevreesd en berucht om haar sadistische trekken. Zelf zal ze later beweren dat ze nooit een stok of pistool bij zich had. Ze beweerde daarentegen dat ze enkel haar blote handen gebruikte om de gezichten van de gevangenen die de regels van het kamp niet volgden met haar sterke armen en harde vuisten in elkaar te slaan. Hoe dan ook bewezen de getuigenissen op haar latere proces het tegendeel. Zij herinnerden zich duidelijk de vele wreedheden waarbij Herta wel degelijk wapens gebruikte. Zo was er een incident waarbij een 18-jarig meisje door Herta Bothe werd betrapt toen ze van honger aardappelschillen van de kampkeukens at. Bothe werd ervan beschuldigd het meisje zwaar mishandeld te hebben en onder luid protest van de andere gevangenen riep Bothe uit: “Ik sla haar tot ze sterft!”. Zij vermaakte zich uitstekend aan de afvalcontainers van de kampkeukens waar altijd wel een uitgehongerde gevangene wat probeerde te stelen en dan stond Herta Bothe klaar met het pistool in de hand om de zwakste neer te schieten.

meer informatie: Herta_Bothe

meer informatie over SS-vrouwen: t213729

meer informatie over kamp :  Bergen-Belsen

Website: home.html

meer foto’s: photostream

Locatie: maps?q=bergen-belsen&hl=nl&sll=52.469397,5.509644&sspn=3.42702,9.876709&hnear=Belsen,+Nedersaksen,+Duitsland&t=h&z=14

Filmpjes: https://www.youtube.com/watch?v=Ouqqzh65agE

Geef een reactie