Palermo

Op 3 april 2013 bezoeken we de stad Palermo. We lopen de stad in kijken onze ogen uit. De stoepen zijn smerig en het onkruid tiert welig door de naden van de tegels. Het verkeer is ongelofelijk. Men passeert hier links en rechts, rijdt door de stoplichten en toetert alsof het een lust is. Scooters schieten van de ene hoek naar de andere hoek van de straat. Wonder boven wonder dat er geen ongelukken gebeuren. Politieauto’s met sirenes vliegen je voorbij.

DSC_1150

Verder is de sfeer geweldig. Mooie marktjes, vriendelijke mensen en heel veel cultuur. We drinken geregeld een kopje cappuccino op het terras.

DSC_1127

We bezoeken de kapel Oratorio del Rosario, achter de San Domenicokerk. We zien de Madonna van de rozenkrans, een werk van Anton van Dyck (1628). Het wordt beschouwd als een van de mooiste altaarstukken van Italië.

DSC_1066

We werden meegenomen door een historicus naar de om de hoek liggende Oratorio di Sante Cita. Het stucwerk is prachtig. Het verbeeld de tussenkomst van de maagd in de Slag bij Lepanto. Alle schepen zijn goed te onderscheiden.

DSC_1077

Verder lopen we naar het Piazza Pretoria. Het plein wordt bijna helemaal in beslag genomen door de Fontana Pretoria. Het wordt ook wel het plein van de schande genoemd, vanwege de vele naaktfiguren die de fontein tooien. Nonnen zouden de neuzen van de vele mannenfiguren afgehakt hebben. We kijken ook nog naar de Saint Catherines’s kerk.

Palermo is een leuke stad met veel bezienswaardigheden. Overigens mogen we niet vergeten dat de maffia hier nog een heel belangrijke rol speelt. De meeste bedrijven moeten nog steeds protectiegeld betalen aan de maffia. Ook nu nog betaalt ongeveer 85% van alle landeigenaren per kwartaal tussen de € 500 en € 5000 pizzo aan de incassodienst van de maffia, wat de Cosa Nostra elk jaar alleen al op Sicilië ca € 7 miljard oplevert.

De volgende dag gaan we met de bus de stad in. We stappen uit vlakbij het Quattro Canti di citta (vier hoeken van de stad). We lopen naar de San Giuseppe del Teatini met zijn mejolicakoepel. Een prachtige kerk. Daarna lopen we richting De Cattedrale en stappen daar op de bus om verder te gaan naar het Convento dei cappuccini met zijn lugubere catacomben. Vanaf de 16e eeuw tot 1881 werden hier de lichamen van belangrijke personen gemummificeerd. Hier hangen of liggen ca. 8000 overledenen aan de muren. Een heel luguber gezicht al die uitgedroogde lijken.

DSC_1212

Daarna lopen we terug naar de Cattedraal. Vooral de kunstwerken (stuc) van Bagini en Serpotta spreken ons aan.

Daarna lopen we naar het Palazza della Vittoria. Daar bezoeken we de Capella Palatina. Dit is absoluut een van Palermo’s topattracties. Deze magnifieke Palatijnse kapel is geweldig en overweldigend. Nog nooit zagen we zoiets moois. De prachtige mozaïeken op de koepel en in de abscis zijn beroemd. We staan lang stil bij zoveel moois.

DSC_1245

Daarna lopen we, via verschillende straatjes met marktjes, langs de haven terug naar de camper. Het is warm, ik denk wel boven de 30 graden.

Meer informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Palermo_(stad)

Mijn foto’s:http://www.flickr.com/photos/smilda/sets/72157633511296231/

Meer foto’s: http://www.flickr.com/photos/smilda/

Filmpje:

Geef een reactie