Groningen (de bouw van het Forum)

Op 23 juni 2016 kregen wij een rondleiding rondom de bouw van het nieuwe Forum. Sinds september 2012 werkt de BAM aan de 34.000 m² grootte nieuwbouw in opdracht van gemeente Groningen.

Momenteel manoeuvreren de zware kranen op de bouwlocatie in de historische binnenstad van Groningen. Pal achter de historische bebouwing wordt met enorme grijpers de sleuven voor diepwandconstructie gegraven voor de fundering van het Groninger Forum en het nieuwe stadsplein. Zo ontstaat een bouwkuip met een omtrek van 270 meter en een diepte 29 meter. Inmiddels hebben funderingsmachines bezit genomen van de bouwplaats. De bouw heeft een jaar stil gelegen omdat, in verband met de aardbevingen, de fundering moest worden verstevigd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voorafgaand aan de bouwactiviteiten heeft er op de bouwkavel uitgebreid archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Zo zijn er funderingsresten van het in de 2e Wereldoorlog vernietigde, historisch beladen ‘Scholtenshuis’ blootgelegd, maar ook resten van straatjes en stegen uit de middeleeuwse tijden, ruim 2,5 meter onder het huidige maaiveld. Bij de huidige graafwerkzaamheden zijn al een enorme zwerfkeien gelocaliseerd en verwijderd. De aanwezigheid van deze verrassingen is het feit dat de binnenstad van Groningen zich op een uitloper van de Drentse Hondsrug bevindt. Een zandwal ontstaan in de laatste IJstijd, welke globaal vanaf Emmen tot Groningen loopt. Het blijkt zeer lastig om bij sondering deze keien exact te lokaliseren.

In het nieuwe gebouw komen de Openbare Bibliotheek, de oudheidkundige collectie van het Groninger Museum, filmzalen van Art-house bioscoop Forum Images en horecafuncties: een Grand Café op de begane grond met terras, een restaurant op de bovenste verdieping (met fantastisch uitzicht) en filmcafé Images naast de filmzalen. Daarnaast beschikt het gebouw over een groot, flexibel te programmeren vloeroppervlak dat op allerlei manieren in te vullen is. Onder het Groninger Forum worden gerealiseerd: een ondergrondse parkeergarage met 380 parkeerplaatsen en fietsenkelder met 1.400 stallingsplaatsen.

Meer informatie en foto’s: https://www.groningerforum.nl/informatie

Meer foto’s: https://www.flickr.com/photos/smilda/?

https://www.google.nl/search?q=forum+groningen&biw=2231&bih=1255&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiKjNHa6cDNAhWEIMAKHedMBysQsAQIWA&dpr=1

Filmpje:

Jaaroverzicht 2016:

Recent Posts