2017: Najaar in Portugal en Spanje

Op vrijdag 22 september vertrekken wij uit Groningen. Het is mooi weer en we komen voor vijven aan op de camperplaats in Breda. Wij bellen even naar Menno en Inez, maar die zaten in Maastricht voor een familiefeestje.

Wij lopen het mooie stadje in. De terrassen zitten vol en wij sluiten aan voor een cappuccino. Het is een mooie avond.

Zaterdag, 23 september.

Wij vertrekken vroeg en rijden de hele dag door. Via België gaan wij naar Frankrijk. Het is een prachtige zonnige dag. We doen het rustig aan en komen tegen zessen aan op de camperplaats in Dry vlakbij de Loire nabij Orleans.

Zondag, 24 september

Het is mooi weer en wij besluiten een dagje te blijven. Wij fietsen vanaf Dry naar Beaugency, Cravant en Meung-sur-Loire terug naar Dry (40 km) In Beaugency zien we de rijk versierde gevel van het stadhuis (1526) en lopen we langs het kasteel.
In Cravant zien wij de militaire begraafplaats, waar in 1870 wrede botsingen waren tussen Duitse en Franse troepen. Een Fransman die wij naar de graven vroegen, vertelde dat hij in de kelder van de graftombe was geweest en dat daar de beenderen van 800 soldaten liggen opgestapeld.
In Meung-sur-Loire zien wij de indrukwekkende kerk Saint-Linhard, waarachter het kasteel ligt verscholen. Terug bij de camper liggen we heerlijk in de zon. Het is ca. 25-30 graden.

Maandag, 25 september

Wij vertrekken uit Dry en rijden naar Tours. Daar drinken wij bij J&A een kopje koffie. Ook J&A uit Maassluis staan hier. Na de koffie rijden wij verder en komen om ca. 16.00 aan in Saint-Laurent-de-Ceris. Bij de bakker kopen we wat lekkers bij de koffie. Morgen rijden we door richting de Spaanse grens.

Dinsdag, 26 september

Het was een rustige nacht. Wij staan bijna bij de bakker voor de deur en die gaat om 07.00 uur open. Ik haal vers brood en wij ontbijten. Na het ontbijt reizen we verder. Het is prachtig weer en wij besluiten niet door te rijden maar te stoppen aan het strand van Capbreton. Wij zijn er om half twee en staan in de duinen vlakbij het strand.
Het is ca. 25 graden, heerlijk dus. Wij maken een lange strandwandeling en zitten op het terras.

Woensdag, 27 september,

Na een leuke strandmiddag en een goede nachtrust reizen wij verder. Vandaag gaan wij naar Bilbao in Spanje. Daar is het Guggenheim museum  die we niet wilden missen. Tegen half een komen wij aan op de nieuwe camperplek met uitzicht over de stad. De bus is vlakbij de camperplek.
Wij nemen de bus en gaan de stad in. We gaan eerst naar het prachtige Guggenheim museum. Het is een groot museum met overzichtelijke en moderne- en oude kunstwerken. We zagen o.a. werken van de Duitse schilder en beeldhouwer Anselm Kiefer https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Anselm_Kiefer en de Duitse kunstschilder Georg Baselitz. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Georg_Baselitzhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Guggenheim_Museum_(Bilbao)

Na het museum lopen wij de oude stad in, shoppen en eten en drinken we lekker. Tegen acht uur nemen wij de bus terug en komen moe, maar voldaan terug bij de camper. Wij hadden 17.460 stappen op de stappenteller.

Donderdag, 28 september

Vandaag is de Playboy oprichter Hugh Hefner (91) overleden. Kijk hier wie hij was: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hugh_Hefner

Wij tanken water en legen de wc. Wij vertrekken om half negen uit Bilbao. We rijden door bergen en dalen en komen na een rit van ca. 360 km, door een dor en droog landschap, aan in Leon. Het is warm, ca. 27 graden. Wij parkeren op de camperplek, betalen € 2,80 en lopen de stad in. Leon is een oude stad en is in 68 voor Christus door de Romeinen gesticht.    https://nl.wikipedia.org/wiki/León_(Spanje)
Wij lopen door de stad en bezoeken de kathedraal (13e eeuw). Het is een mooie kathedraal met prachtige gebrandschilderde ramen.

Vrijdag, 29 september

Wij zijn vroege vogels en benutten de dagen optimaal. Wij vertrekken om 07.15 uur uit Leon en ontbijten onderweg. Het is pas om 08.00 uur licht. Wij rijden opnieuw door een kaal en dor landschap, de zon schijnt en het is ongeveer 25 graden. Om half twaalf steken wij de grens van Portugal over. Tijdens de lunch zetten wij de horloges bij. In Portugal kennen ze geen zomertijd. Het is hier een uur vroeger. Tegen enen komen we aan op de camperplaats “Santuario do Bom Jesus do Monte in Braga”. Vlakbij staat het beroemde heiligdom van de Bom Jesus, een prachtige barokke kerk met monumentale trappen. Wij besluiten met de kabeltrein naar boven te gaan. Echte pelgrims behoren, de prachtige dubbele gekruiste trappen van de Via Sacra, kruipend te beklimmen. Wij zien het niemand doen. Als we terug zijn bij de camper, drinken wij gezellig een borrel met Wil en Mia uit Limburg.

Zaterdag, 30 september

Het is even wennen aan de normale tijd. Na het ontbijt gaan we naar de Lidl om boodschappen te doen. Daarna rijden wij naar Barcelos. Dit plaatsje staat bekend om zijn hanen met vuurrode kammen en pikzwarte veren. Lees het verhaal achter de haan hier: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Haan_van_Barcelos Wij waren hier in 1986, dus 31 jaar geleden. Onze Gertjan was toen zo verrukt van de haan dat wij besloten een grote voor hem te kopen. Hij hield de haan de hele reis naast zich op de achterbank.

              

Wij drinken op het terras cappuccino met iets lekkers. Daarna lopen we door de leuke winkelstraatjes en bekijken de prachtige barokke kerk op het pleintje.
Wij besluiten niet te blijven maar door te rijden naar Esposende aan de kust. Het is prachtig weer (zo’n 23 graden) en we zitten bijna op het strand met de camper. Wij genieten de hele middag van de zon en maken een strandwandeling.
Voordat het donker wordt gaan we terug naar de camperplek in het dorp. Helaas hebben wij geen ontvangst van de tv. De kwaliteit blijft onder de 70%. Wij lezen onze boeken.

Zondag, 1 oktober

Als wij wakker worden is het mooi weer. Wij besluiten vandaag te gaan fietsen naar Viana do Castelo. Vanuit deze haven gingen de Portugese ontdekkingsreizigers aan boord om andere werelddelen te ontdekken. Verder werd vanuit hier veel handel gedreven met Brazilië. Er zijn mooie gebouwen en monumenten, onder andere de Cafaria-fontein uit 1553. Wij zaten bij de fontein lekker op het terras uit te rusten van de fietstocht.
Verder ligt de monumentale kerk Santa Luzia boven op de top van een berg. Vanuit der stad kun je hem steeds zien liggen. Wij fietsen terug via de Porte Eiffel. Deze brug is ontworpen door Gusave Eiffel en op 30 juni 1878 geopend. De stalen brug heeft 2 verdiepingen (trein en weg).
Als we terug zijn bij de camper hebben we 49 km/18.845 stappen gemaakt. Daarna liggen we nog lekker in de zon.

Maandag, 2 oktober

Na het ontbijt verzorgen wij de camper (wc. legen, water tanken, ramen wassen). Daarna rijden we naar de vissershaven in Povoa de Varzin. Na de koffie lopen we naar Vila do Conde aan de monding van de Ave. Onderweg vragen wij de weg bij een apotheek en worden daar bijzonder vriendelijk geholpen door een mevrouw. Wij komen langs de 5 km lange aquaduct dat zich uitstrekt tot in de heuvels. Dit aquaduct, oorspronkelijk bestaande uit 999 bogen, is in de 16e eeuw gebouwd. Het had als doel water te transporteren naar het klooster Santa Clara (14e-17e eeuw).
Dit enorme klooster beheerst het hele stadsbeeld.
Het is schitterend weer en wij eten in een pittoresk restaurant (drie gangen + wijn voor € 10,00). Het geeft een fijn en rustig gevoel, echt genieten. Daarna lopen we verder langs de rivier de Ave en zien een groot oud schip dat hier voor anker ligt. Het is de Alfandega Regia, het voormalig belastingkantoor waar alle handelswaar werd geregistreerd en belast.
In de Capela de Nossa Senhora do Socorro zien we nog prachtige azulejos plateaus. Tegen drieën lopen wij terug naar de camper in de haven. Wij hebben vandaag 14.866 stappen gemaakt. Ik bel nog even met Leo Taal van Inloco. Hij geeft me nieuwe instructies voor de tv en wij kunnen nu BVN ontvangen. Wij strekken de benen en liggen nog lekker in de zon. Het is hier 25 graden, maar met het windje uit zee voel je dat niet.

Dinsdag, 3 oktober

Als we wakker worden zitten we in een dikke mist. Na de koffie fietsen we naar Povoa de Varzin. Wij gaan naar de VVV, halen daar plattegronden voor Povoa en voor Porto. Daarna drinken we cappuccino plus een van de heerlijke lekkernijen. We lopen door het oude centrum en zien de mooie gebouwen op het plein en de azulejos tegels.
Als ik een oude kerk binnen loop en foto’s sta te maken, schrik ik me rot. In het binnenpad staat een kist opgebaard. De kist is open en de weduwe zit er bij, verder is er niemand. Ik loop snel de kerk weer uit.
Daarna fietsen we over de prachtige fietspaden langs de kust en lunchen onderweg op een terras van een strandrestaurant. De overdadige lunch voor totaal € 11,55 is erg goedkoop. Tegen half twee trekt de mist op en genieten wij weer van de zon en zee.
We fietsen langs de vissershaven en gaan terug naar de camper. We fietsten zo’n 30 km. Daarna verplaatsen wij de camper naar de monding van de Ave. We hebben nu uitzicht op het enorme klooster en zitten heerlijk in de zon (24 graden). Als ik nog even brood haal bij de Lidl, loop ik nog even naar het klooster. Ik heb geluk! Er komt een groep Spanjaarden naar het klooster en de gids ziet mij fotograferen. Ze nodigt mij uit om mee te gaan voor een rondleiding. Geweldig, dit is de kers op de taart!
Woensdag, 4 oktober

Na een goede nachtrust besluiten we verder te reizen naar Porto. Porto is de tweede stad van Portugal. Bij aankomst blijken de coördinaten van de camperplek Porto, Porto aan de Douro niet te kloppen. Na raadpleging van internet krijg ik de goede, deze zijn: N 41.14340, W 8.63249. Wij lopen vanaf de camperplek binnen een half uur, over de beroemde metalen Dom Luis-I-brug, naar de stad. De brug, boog met twee boven elkaar liggende dekken, is gebouwd naar een ontwerp van Gustave Eiffel (1886).
Direct over de brug nemen we de kabellift naar boven. Wij komen uit niet ver van de kathedraal Se-Paco Episcopal. Op het grote plein voor de kathedraal staat een mooie pelourinho, dit is een schandpaal en symbool van de rechtelijke macht. Daarna lopen wij door naar het station Sao Bento. In de grote hal zien wij de prachtige azulejos-tegels met afbeeldingen uit de geschiedenis van Portugal.
Daarna eten we in het restaurant een Portugese specialiteit (francesinhas), bestaand uit brood, vlees, worstjes, gebakken ei en frietjes. Het is veel teveel voor ons en we nemen ons voor om minder van deze lekkernijen te eten.
Aan het eind van de straat bezoeken we nog de Torre dos Clerigos. Daarna lopen we over het bovendeel van de brug van Eiffel terug naar de camper. Het is genoeg voor vandaag, morgen gaan we weer.

Donderdag, 5 oktober

Tegen tienen lopen wij naar de stad. Het is een beetje bewolkt maar met een heerlijke temperatuur. Ons eerste bezoek is de Franciscuskerk, ook wel de gouden kerk genoemd. De kerk is van onder tot boven van prachtig houtsnijwerk voorzien, allemaal bedekt met goud. In het interieur van de kerk is ongeveer 1000 kilogram zuiver bladgoud verwerkt. Ook het aangelegen museum, met de onder gelegen catacomben, zijn bijzonder om te zien.
Het is druk in de stad vanwege de nationale feestdag, de dag van de Republiek. Op 5 oktober 1910 vond in Lissabon een grote volksopstand plaats. Hierbij werd de monarchie definitief beëindigd. Koning Manuel II vluchtte naar Engeland en Teofilo Braga werd interim-president. De zon schijnt en wij lopen door de leuke winkelstraten en zien prachtige kerken en gebouwen bedekt met azulejos-tegels.
Het is een gezellige dag. Wij sluiten ons bezoek aan de stad af op de kade met zijn vele porthuizen. Op een terras met een heerlijk glas port genieten wij van het uitzicht op deze prachtige stad

Wil je meer van Porto lezen, volg dan deze link:

Porto 2014

Vrijdag, 6 oktober

Het is hier mistig tot een uur of twaalf, daarna breekt de zon door. Wij gaan fietsen langs de kust en komen langs het plaatsje Afurade de Baixo vlak bij Porto. In dit plaatsje doen vrouwen de was in een gezamenlijke wasplaats. Het water in deze baden is verwarmd. De vrouwen dragen de wasmanden op hun hoofd en hangen de was te drogen aan de kade. En dat in 2017.

Wij doen boodschappen en drinken koffie met pecanote-broodjes. Dit alles voor een prijs van € 3,80, echt genieten! Wij zien campers op de kade staan en sluiten ons daarbij aan. Nu hebben wij een prachtig uitzicht op de monding van de rivier de Douro. Tegen vieren lopen wij het dorpje in. Op het terras ontmoeten wij een Portugees die 48 jaar in New York heeft gewerkt. Hij was tot zijn 29e politieagent in Porto en Lissabon. Wij praten gezellig en hij trakteert ons op om een glas wijn. Wij horen dat een gepensioneerde hier zo’n € 200,00 tot € 250,00 per maand krijgt.

Zaterdag, 7 oktober

Als wij wakker worden is er geen mist maar een heldere dag. Wij moesten van de kade om ruimte te maken voor de markt. Tegen tienen drinken we koffie en een lekkere koek op de markt. Daarna gaan we fietsen. Wij fietsen vandaag ca. 40 km langs de kust over prachtige fietspaden, mede gefinancierd door de Europese Unie, naar Espinho.

Het is ongeveer 30 graden en de stranden zijn hier schitterend. In Espinho zien we nog twee originele Portugese vissersschepen en zien de netten drogen op het strand.

Onderweg zitten wij vaker op een terrasje of binnen als er airco is. Echt genieten! Wij checken onze mails en vergaren informatie van internet. Als we terug zijn bij de camper spreken we uitvoerig met een Nederlands gezin die nu al weer vijf jaar hier wonen. Tegen zeven uur zien wij de zon voor de camper onder gaan. Prachtig, wat kan het leven mooi zijn.
Zondag, 8 oktober

Ook vandaag is het een zonnige dag, opnieuw 28-30 graden. Berta gaat naar de wasplaats, waar een Portugese vrouw haar uitlegt en haar helpt de was met de hand te doen. Geweldig hoe vriendelijk en behulpzaam de mensen hier zijn. Als de was te drogen hangt drinken wij koffie op het terrasje aan de kade van Afurade de Baixo.  

Daarna fietsen wij een kleine 35 km, via Porto, langs de rivier de Douro. Het is druk in Porto, maar wij zien nog mooie gebouwen, kades en parken. Als we terug zijn bij de camper praten we nog met een paar Nederlandse mensen die hier tijdelijk wonen. Normaal wonen ze in Frankrijk. Hij is leraar Economie en geeft hier les in het Frans.

Maandag, 9 oktober

Ik ga om half acht naar de bakker en haal vier heerlijke bruine bolletjes. De vissers komen terug uit zee en brengen de vis aan land. Tegen tienen vertrekken wij uit dit gezellig en vriendelijk vissersdorpje Afurade. Wij doen boodschappen bij de Lidl en komen tegen twaalven aan in Aveiro, ook wel het Venetië van Portugal genoemd. Na de lunch lopen we het leuke stadje in. Wij zien mooie gekleurde schepen met opstaande voorstevens en de roze, gele of blauwe gevels van de patriciërswoningen spiegelen in het water. Sommige schepen hebben obscene plaatjes op de voorsteven.

Vroeger werden de schepen gestuurd door zogenaamde “moliceiros”, met een vaarboom, nu gaat het met een buitenboordmotor. Verder lopen we door een nieuw, groot winkelcentrum “Forum”, dat door Nederlandse architecten is ontworpen. Het is een dag met een “gouden randje”, zou oom Roelof gezegd hebben. Helaas hij is er niet meer. Wij zullen hem missen.

Dinsdag, 10 oktober

Opnieuw een mooie zonnige dag, fietsen uit de garage, banden opgepompt en weg wezen! Wij fietsen de uitgestrekte lagune de Ria die Aveiro.
De oude baai was van een van de grote vissershavens van het middeleeuwse Portugal. In 1575 werd, door een reusachtige vloedgolf, deze baai van de oceaan afgesneden. Deze grote natuurramp heeft toen een 10 km lange zandversperring veroorzaakt, die pas tweehonderd jaar later werd opengebroken. Wij fietsen over de grote brug naar Nazare en zien de prachtige stranden. Daarna fietsen wij naar Costa Nova do Prado. Daar worden wij verrast door prachtige met tegels gekleurde huizen. Een genot om te zien.
Als we terug fietsen naar Aveiro, zien we nog de grote zoutpannen en lopen we Aveiro nog even in. Wij komen op een prachtig kerkhof en zien hoe de kisten in de grafhuisjes liggen opgestapeld. We hebben weer 38 km gefietst.

Woensdag, 11 oktober

Wij waren nog iets vergeten te zien, daarom lopen wij na het ontbijt nog even naar het oude treinstation van Aveiro. Dit is een van de mooiste stations van Portugal, maar nu verouderd en gesloten. Het ligt naast het nieuwe station en heeft veel mooie azulejos-plateaus.

Wij drinken cappuccino met wat lekkers en verlaten Aveiro. Wij rijden naar Praia de Mira. We staan aan het strand en na de lunch zien we de tractoren rijden om de netten uit zee te trekken. Toen wij hier 31 jaar geleden waren werden die netten nog met spannen ossen uit zee getrokken. Ik maakte hier toen al foto’s van.
Nu voel ik opnieuw de spanning bij de vissers als zij de netten uit zee trekken. Aan het gekrijs van de meeuwen, die dol worden van de geur, weet je precies dat het net er aan komt. Het is een geweldig gezicht. Echter, de opbrengst valt tegen. Het was een warme dag maar tegen zevenen wordt het mistig.

Donderdag, 12 oktober

Weer een prachtige dag (25 graden). Wij zien hoe de vissers met hun ranke bootjes de Atlantische Oceaan op gaan. De tractor wacht tot de goede golf er is en duwt dan de boot de branding door. Spannend om in zo’n klein bootje de zee op te gaan, maar ze doen het hier.
Wij pakken de fiets en rijden rond de lagune Barrinho naar Mira (ca 35 km). Als we terug zijn kijken wij, zittend in de zon en op het strand, hoe de vissers hun netten binnen halen. De opbrengst is nu veel beter. De vis wordt meteen gesorteerd.
Als wij op het terras nog een cappuccino drinken laat ik een paar schippers de foto’s zien die ik 30 jaar geleden hier maakte. Een schipper herkende zichzelf en zijn schip op de foto. Hij was zo enthousiast dat hij het scherm van mijn iPhone kuste. Ik heb hem de foto gemaild. Tegen zevenen zien we de zon prachtig onder gaan.

Vrijdag, 13 oktober

Na twee prachtige dagen, waar wij genoten van de vissers in Praia de Mira, vertrekken wij en rijden door naar Figueira da Foz. Deze mondaine en toeristische badplaats ligt aan de zilveren kust. Ze zeggen dat zij het mooiste strand hebben van Portugal. De stranden zijn de breedst van Europa.

Wij verkennen de omgeving en fietsen naar Buarcos. Dit stadje heeft nog een deel van zijn oude muren behouden en twee schandpalen.

   

Verder zagen we nog een azulejos-plateau van de ossen die de scheepjes aan land trokken.

Zaterdag, 14 oktober

Wij lopen naar de overdekte markt en kopen cadeautjes voor de kleinkinderen. Daarna, zoals elke morgen, drinken we cappuccino met “pastel de nata”, op het terras. Daarna fietsen we langs de Rio Mondego en over het lange fietspad voor de kust naar de Lidl in Fegueire da Foz. De brede stranden liggen er rustig bij. Tegen vier uur (vijf uur Nederlandse tijd) drinken we koffie met een glaasje likeur bij de camper. Wij drinken op het leven! Wij denken aan oom Roelof (89), die ook van het leven heeft genoten. Hij wordt om vijf uur gecremeerd. Hij zei vaak tegen ons dat wij van elke dag moesten genieten en dat doen we ook. Het klinkt misschien vreemd, maar sinds vorig jaar genieten wij intenser van de dingen dan daarvoor.

Zondag, 15 oktober

Het was warm vannacht (24 graden) en het belooft een warme dag te worden. Wij tanken water, legen de wc en de afvaltank. Daarna rijden wij naar Batalha. Deze stad is bekend om zijn Gotische kathedraal. Wij komen om elf uur aan en drinken eerst een cappuccino op het terras. Daarna bezoeken wij het prachtige gebouw. https://nl.wikipedia.org/wiki/Klooster_van_Batalha
Opmerkelijk zijn de kapel van de stichter met de Koninklijke graftombes en de onvoltooide kapellen in manuelstijl. Ook zien we de graftombes van D. Pedro en Ines de Castro, de hoofdpersonen van een ontroerende liefdesgeschiedenis.
Verder zien wij het Koninklijke kloosterhof in manuelijse stijl, dat als een van de mooiste ter wereld wordt beschouwd. De kathedraal valt onder het erfgoed van UNESCO. Batalha is gesticht ter herinnering aan de Portugese overwinning op de Spanjaarden in de slag bij Ajubarotta in 1385. In de kapittelzaal staan de grafmonumenten van twee onbekende soldaten die door schildwachten worden bewaakt
Het is vandaag 35 graden en wij lunchen in de schaduw. Tegen zevenen gaan wij uit eten.

Maandag, 16 oktober

Na een warme nacht (24 graden) loop ik naar de markt en Berta doet de was. Het is bewolkt maar drukkend warm. We lopen over de markt, zien de levende dieren en drinken cappuccino op het terras met uitzicht op de prachtige kerk. Als de was droog is en de camper verzorgd, vertrekken we uit Batalha. Tegen tweeën komen we aan in de stad Fatima. In deze stad zou, volgens drie herderskinderen op 13 mei 1917 de heilige maagd Fátima zijn verschenen. Zie de link over de story en de vele informatie over Fátima: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouw_van_Fátima?wprov=sfti1
Wij bekijken de grote basiliek de “Ingreja do Rosaria”, en de daarachter gelegen nieuw gebouwde basiliek. Het is indrukwekkend om te zien hoe enkelen de 600 meter lange weg knielend en kruipend afleggen.

Op het plein ontmoeten wij Tineke en Leo uit Wormer. We hadden hen al twee keer eerder ontmoet en drie keer is scheepsrecht. We spreken af dat ze vanavond een wijntje komen drinken. Tegen het eind van de middag zien wij grote rookwolken in de verte opstijgen. Opnieuw zijn er grote bosbranden in Portugal. Het plein is vol met rook, maar hier is het veilig.

Dinsdag, 17 oktober

Gisteravond hebben wij gezellig een borrel gedronken met T en L. Samen keken wij naar de indrukwekkende processie. Veel mensen, van elke nationaliteit, branden kaarsen en het kruis en het beeld van Fátima worden over het grote plein gedragen. Berta heeft voor al onze dierbaren een kaars gebrand.
Afgelopen nacht heeft het geregend, goed tegen bosbranden die hier bijna onbeheersbaar zijn. Het is mooi weer en wij besluiten nog een nachtje te blijven en lopen nog even over het plein de stad in. Er zijn hier veel winkels die “Fátima”, verkopen.
Wij doen boodschappen en kijken ’s avonds vanaf 21.30 uur nog eens naar de processie in de regen. Ook nu weer veel publiek en de mis is indrukwekkend.

Woensdag, 18 oktober

Wij nemen afscheid van T en L en rijden naar Tomar. Tomar is bekend om het “Convento do Christo”, een religieus en militair heiligdom, dat model staat voor de gehele Portugese bouwkunst van de 12e – 18e eeuw. Wij lopen door de leuke winkelstraten en een tuk-tuk brengt ons naar het hooggelegen stadsdeel waar het Convento staat. Het klooster van de Tempeliers van Tomar is een prachtig gebouw. Hier hebben tweehonderd jaar lang de monnikensoldaten gewoond. In 1344 werd het klooster overgedragen aan de orde van Christus. Nu valt het onder het werelderfgoed van UNESCO.  Meer informatie: https://www.visitportugal.com/nl/node/73772

Filmpje:


Verder bezoeken wij de synagoge uit de 15e eeuw. Dit is het oudst, goed bewaarde joods gebedshuis in Portugal. Terug bij de camper gaan de stoelen naar buiten en zitten wij lekker in het zonnetje. Deze oude camping is een prachtige camperplek op loopafstand van het stadje, heeft alle voorzieningen en is gratis.

Donderdag, 19 oktober

Het is vandaag bewolkt. Wij lopen door Tomar en gaan naar het oudste café “Paraiso”. Dit café opende zijn deuren in 1911. Daar drinken wij cappuccino met de specialiteit Queijadas de chila van Tomar (een zoetigheid met kaas) en werken de site bij.
Daarna lopen wij langs een bakker, die ons uitlegt wat de andere specialiteiten, zoals Faitas de Tomas (een zoetigheid op basis van eierdooiers) en Queijladas de amendo (een zoetigheid met amandelen) zijn. Zij laat ons trots hun producten proeven, geweldig wat een lieve vrouw. Wij lopen door mooi bestrate straatjes, zien nog een oude kerk en lopen tegen tweeën terug naar de camper.
Wij besluiten het volgend jaar het zuidelijke deel van Portugal te bezoeken en nu door te rijden naar Elvas. We nemen water in, lozen het vuile water, legen de wc en Berta spuit een lekker geurtje in de camper. Onderweg registreert onze auto-camera verschillende brandhaarden, eng om te zien. Er zijn dit jaar in Portugal al 34 doden te betreuren.Via goede wegen en een droog landschap komen tegen vijven aan in Elvas. Wij rijden door het gebied waar vele bomen gedeeltelijk zijn ontdaan van de schors. Hier wordt kurk van gemaakt. Portugal produceert 30% van het wereldgebruik. Link: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kurk_(materiaal)?wprov=sfti1

Vrijdag, 20 oktober

In Elvas staan wij op een camperplek met uitzicht op het prachtige aquaduct van Amoreire (bijna 8 km lang, 800 torenhoge bogen (30 meter hoog). Het heeft vier verdiepingen. Het duurde 100 jaar voordat het in 1622 voltooid was. Gisteravond was hij verlicht en heb ik een foto gemaakt.

Elvas is een oude vestingstad, de ommuring is stervormig en behoort tot de best bewaarde stadswallen van Europa. Het moest het land beschermen tegen de invallen van de Spanjaarden. Wij bezoeken het fort Santa Luzia, de verdedigingswerken, het Engelse kerkhof, de oude kathedraal en de Igreja das Dominicas. Beide kerken hebben prachtige azulejos-tegels en overdadig verguld houtsnij- en beeldhouwwerk. Sinds 2012 staat Elvas met zijn vestigingswerken op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Tijdens de wandeling ontmoetten we een echtpaar uit Frankrijk (Jean-Carlos en Marianne). Zij is Nederlandse maar woont al 45 jaar in Nantes in Frankrijk. We kwamen elkaar de 3e keer tegen in een restaurantje en hebben daar samen gezellig gegeten. Terwijl het is gaan regenen slenteren wij, door de mooie smalle straatjes, terug naar de camper.

Zaterdag, 21 oktober

Voordat wij Elvas en daarmee Portugal verlaten doen we nog boodschappen bij de Lidl. Daarna rijden wij 27 km verder naar Badajoz in Spanje. Wij hebben tot nu toe 3192 km gereden. De camperplaats ligt voor de brug en als we aankomen zetten we eerst de horloges een uur vooruit. Daarna lopen we over de fiets- en loopbrug de stad in. 

Badajoz is vanaf de 17e tot de 19e eeuw veel belegerd en geplunderd door de Portugezen, Fransen en Engelsen. De sfeer is hier duidelijk anders dan in Portugal. Wellicht speelt de taal hierbij een rol (luidruchtiger). Wij gaan eerst naar de vesting die voor het grootste deel is gerestaureerd. Wij lopen over de vestingwallen. Daarna lopen we door de stad. Omdat veel kerken gesloten zijn lopen we ’s avonds nog eens terug. Het is gezellig druk en nu is de kathedraal van San Juan open. De kerk lijkt op een fort maar binnen zien we prachtig verguld gebeeldhouwd hout uit de 16e eeuw en Vlaamse wandtapijten uit de 18e eeuw.
Wij verlaten de stad via de poort “Puerta de las Palmas”, (16e eeuw) met aan beide zijden een toren met kantelen en lopen over de verlichte brug “Puenta de las Palmas”, terug naar de camper.Zondag, 22 oktober

Na water te hebben getankt en de wc geleegd verlaten wij tegen negenen Badajoz. Wij rijden naar Salamanca en komen daar tegen enen aan. Salamanca wordt ook wel de “gouden stad”, genoemd vanwege de okerkleurige stenen gebouwen. De camperplek ligt vlakbij de stad en wij lopen over de brug en zien de enorme kathedralen al snel. Wij bezoeken meteen de kathedralen. De bouw van oude kathedraal is begonnen in 1152, de bouw van de nieuwe in 1513. Wij dachten al veel te hebben gezien maar dit is schitterend.
Daarna lopen wij door de stad naar het plein “Plaza Mayor”. Dit plein is het mooiste van Spanje, gebouwd van okerkleurig steen tussen 1729 en 1755. Een grotere weelde aan mooie gebouwen is niet denkbaar. De eenheid van stijl is volledig. Helaas staan op het plein allerlei tentoonstellingstenten die het totaalbeeld verstoren. Tot de 19e eeuw werden op dit plein nog stierengevechten gehouden.

Het is mooi weer (23 graden) en het is gezellig. De terrassen zitten vol en wij drinken wat. Daarna lopen wij langs de Universiteit met prachtige bouwkunst en het Schelpenhuis met mooie schelpen en ornamenten aan de gevels. Nadat we het centrum hebben gezien lopen wij terug naar de camper en rusten even uit.

Na het eten lopen we terug naar het centrum met zijn vele terassen. De Spanjaarden (ook veel jongeren) flaneren ’s avonds door de mooi verlichte straten en op het Plaza Mayor is het druk. Wij flaneren mee! Alle gebouwen zijn uitbundig verlicht wat een bijzondere sfeer geeft aan de schitterende gebouwen met die okerkleurige stenen. Wij genieten van dit werkelijk “gouden” plein.

Tenslotte bezoeken wij het prachtige museum, Het Museo Art Nouveau y Art Deco Casa Lis”, en zien schitterende beelden, poppen, schilderijen en Art Deco glaswerk.

Link: http://www.museocasalis.org/nuevaweb/en/museo/museo-artes-decorativas 

Het is de kers op de taart van vandaag. Opnieuw een dag met een “gouden randje”.Maandag, 23 oktober

Vandaag is het een reisdag. Wij vertrekken tegen negen uur. Het is goed weer en de wegen zijn prima. We rijden door het dorre landschap van Spanje en zien dat het water hier afneemt. Onderweg fotografeer ik een meer, waar je de gevolgen van de droogte duidelijk kunt zien.
Tegen drieën komen wij aan op de camperplaats van Henday in Frankrijk. We hebben vandaag bijna 500 km gereden. De zon schijnt dus stoeltjes er uit en lekker in de zon. Na het eten lopen wij nog even naar het stadje en langs de zee.
Wij beginnen Portugal en de cappuccino met lekkers nu al te missen. Hier kost een kopje cappuccino € 3,70 terwijl dit in Portugal € 1,10 was. Geregeld hadden wij voor € 3,70, twee cappuccino met twee lekkere gebakjes. Wij moeten weer wennen aan de hogere prijzen. Ook het plaatsje Henday en de camperplaats valt ons tegen. Hier komen wij dus niet meer terug.

Dinsdag, 24 oktober

Het is opnieuw een reisdag. Wij vertrekken tegen half negen uit Henday. Het is nu drukker op de weg maar hebben na Capbreton prima wegen, de meeste vierbaans zonder tol. Onderweg moet ik bijna constant vrachtwagens inhalen.Tegen vieren komen wij aan op de leuke camperplak in het plaatsje Vivonne, ongeveer 35 km vanaf Poitiers. Wij hebben vandaag ongeveer 450 km gereden. De komende twee dagen hoeven we nu minder te rijden.
Je kunt je niet voorstellen dat je 30 jaar geleden nog geen navigatie had en alles vanaf de kaart moest lezen. Wij kunnen er niet meer zonder, hij brengt ons overal. Ook de camper is fantastisch. Het geeft ons alle vrijheid te gaan waar we willen.

Woensdag, 25 oktober

We hebben heerlijk rustig geslapen in Vivonne. Na het ontbijt vertrekken we. Het is nogal mistig de eerste uren maar daarna komt de zon er door. Tegen drieën “broezen wie deur Paries”.Tegen half vijf komen wij aan bij de camperplek in Pont-Sainte-Maxence. Hier hebben wij al vaker gestaan. Er varen nu meer boten voorbij. Na het eten maken wij de fietsen nog even schoon. We hebben toch nog veel gefietst in deze vakantie. Wij horen op het nieuws dat Fats Domino op 89e jarige leeftijd is overleden. Ik was een fan van zijn muziek.

Meer informatie over Fats: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fats_Domino

Een van zijn hits:

Donderdag, 26 oktober

Wij vertrekken tegen negenen en rijden verder door Frankrijk met zijn ontelbare rotondes door België naar Breda. Na gedoucht te hebben lopen wij naar Menno en Inez. Inez had heerlijk gekookt en we hebben gezellig samen gegeten. Dit was het sluitstuk van onze reis naar Portugal. Morgen naar huis.

Conclusie van onze reis:

Wij kunnen terug kijken op een geslaagde reis naar Portugal. Bij ieder plaatsje ging een nieuwe wereld open. Er valt veel te genieten in dit bevoorrechte land: van de zee en het strand, van de zon en de natuur, van de schitterende monumenten en de fascinerende folklore, van de uitstekende keuken. Het land heeft veel weten te bewaren wat bij ons verloren is gegaan. Vijf weken waren tekort. Ik denk dat bij ons het verlangen zal ontstaan om naar dit mooie land terug te keren. De wegen zijn in de afgelopen 30 jaar verbeterd, zeker door hulp van de Europese Unie.

Verder hebben wij veel gebruik gemaakt van “sociale media”. Google maps bracht ons op leuke plekken en Wikepedia voorzag ons van informatie. Nu.nl gaf ons het laatste nieuws. Het thuiscontact werd onderhouden. Jolanda en Gertjan WhatsAppten geregeld en stuurden mooie foto’s van Keje en Femm. Ook Ingrid en Frank WhatsAppten geregeld, maar onze kleindochter Sophie spande de kroon. Van haar ontvingen wij deze vakantie minstens 374 WhatsApps. We vonden het fijn om op deze manier toch bij hun te zijn.

Wij hebben 5535 kilometer gereden en ik heb 2426 foto’s gemaakt. Een deel van de foto’s heb ik op de fotosite “Flickr.com”, geplaatst onder de albums “Portugal en Spanje”. De link voor Portugal is: (klik op de foto)

Portugal

en voor Spanje: (klik op de foto)

Spanje

Geef een reactie