2018: Voorjaar in Frankrijk-Spanje-Portugal-Duitsland

Woensdag, 21 maart 2018

Het is Lente, Wij vertrekken om 11 uur uit Groningen. Het is mooi weer en wij rijden richting België. Via de radio horen we dat er een ongeluk met vrachtwagens is gebeurd en dat het lang gaat duren. Wij rijden nu, via Bergen op Zoom, naar Antwerpen. Het verkeer loopt goed door en wij komen na zessen aan op camperplek in Arras in Frankrijk. Morgen rijden we verder naar Wim en Elly. Onze oude buurtjes/vrienden hebben een huis in Vieure en wij zijn daar nog niet geweest.

Donderdag, 22 maart 2018

Na het ontbijt rijden wij verder. Omdat wij er 2,5 uur eerder willen zijn, nemen de tolweg. Wij waren het eerst niet van plan maar hebben bij de ANWB toch een tolbage gekocht. Het geklooi met die tolpoortjes behoort nu tot het verleden en ik moet erkennen dat het ideaal is als je zo door kunt rijden.

Tegen half vier rijden wij Vieure binnen en worden door Wim en Elly hartelijk verwelkomt met champagne. Zij wonen in een prachtig heuvelachtig heuvelachtig landschap in een mooi huis. Na een heerlijk vier-gangen menu zitten wij gezellig na te praten bij de open haard. Wij slapen in de camper voor de deur.

Vrijdag, 23 maart 2018

Na een heerlijke nachtrust halen Wim en ik broodjes en ontbijten we samen. Na het ontbijt lopen Wim en ik naar Vieure, Berta gaat met Elly met de auto mee. Wij drinken koffie en een wijntje in café Concert, waar we inzicht krijgen in het dagelijks gebeuren in het dorpje. Daarna laten Wim en Elly ons de liefelijke omgeving zien. Na de lunch rijden we naar de Carrefour voor boodschappen. Voor het eten drinken we een wijntje in de camper. Berta heeft gekookt en wij eten gezamenlijk in de camper. Morgen reizen we verder.

Zaterdag, 24 maart 2018

Wij nemen afscheid van Wim en Elly en kijken terug op een gezellig bezoek. Vieure is een leuk plaatsje die wij nu achter ons laten. Wij rijden via de snelweg richting Spanje. De dag verloopt voorspoedig, het weer is afwisselend (zon, bewolk en regen). Tegen vijf uur komen we aan op de camperplek in het plaatsje Burry. Hier gaan wij slapen. Het is nog 61 km naar de grens van Spanje. Vanavond kijken wij naar de televisie.

Zondag, 25 maart 2018

De afgelopen nacht heeft het flink geregend. Vandaag is de zomertijd in gegaan dus hebben we een uur langer licht. Wij vertrekken om haf negen. Het is zondag, dus geen vrachtverkeer. Wij kunnen overal lekker doorrijden en zien de mooie, maar soms ook saaie, landschappen van Spanje. Wij zien de sneeuwtoppen van de Sierra de Gredos.Wij komen even na zessen aan op de camperplek in Cáceres. De camperplek staat helemaal vol. Wij besluiten naar de camping “Ceres”, van Cáceres te rijden. Het is een luxe camping met privé wc en douche. Wij douchen lekker en nemen de dag nog eens door. We hebben vandaag ca. 732 km gereden. Sevilla is nog 270 km rijden.

Maandag, 26 maart 2018

Na een goede nachtrust rijden wij naar de camperplek van Cáceres. Cáceres is een charmante stad met veel bouwkunst uit de de tijd van gotiek en renaissance (13e en 14e eeuw). Het stadje valt onder het werelderfgoed van UNESCO. Op het terras van de Plaza Mayor drinken wij een cappuccino en laten het moois op ons inwerken.Het zonnetje schijnt en wij lopen door de oude, smalle straatjes en pleintjes en zien de okerkleurige muren waarvan iets weldadigst uitgaat. Wij bezoeken de kathedraal Santa Maria (15e eeuw). De kerk heeft een sobere gotische stijl. In het museum zien wij een tentoonstelling van pentekeningen van de schilder Pablo Picasso. Als wij terug zijn bij de camper zitten we lekker in de zon. Wij sluiten de dag af met een wijntje op het terras van het Plaza de Mayor en kijken naar de processie voor Pasen.

Dinsdag, 27 maart 2018

Wij rijden al vroeg Cáceres uit. Onderweg kopen we nog 10 kg sinaasappels. Wij rijden door de Sierra Morena naar Sevilla en komen om ongeveer half 12 aan op de camperplek aan het Canal de Alfonso XIII. Wij lunchen en de korte broeken gaan aan. Het is al 24 graden Celsius en wij lopen in een kwartier over de brug de stad in. Het is druk in verband met de komende Pasen. We zien de voorbereidingen van de processie in de Universiteit.

We drinken cappuccino bij Starbucks en lopen naar de kathedraal Giralda. De kerk is gesloten, maar Sevilla heeft de mooiste monumenten van het land, dus genoeg te zien. Omdat de kinderen deze week vakantie hebben is het heel druk in de stad. Verder staan er heel veel stoelen aan weerskanten van de wegen waar de processie langs komt. We vertoeven de hele middag in de stad en zien o.a. de Metropol Parasol.Het Metropol Parasol is een opvallende, moderne houten constructie op de Plaza de Encarnacion. Het project, ook bekend als ‘las Setas’ (de paddestoelen), is een multifunctioneel gebouw naar een ontwerp van architect Jurgen Mayer. Wij rusten uit in de prachtige parken, eten tapas en lopen terug naar de camper. Het was weer een dag met een “gouden”, randje!

Woensdag, 28 maart 2018

Tegen negenen lopen wij de stad in. Het zonnetje schijnt. Op het programma staat vandaag een bezoek aan het Alcázar (paleis) en het park Maria Luisa. In de 16e eeuw liet Peter de Wrede door architecten van het Alhambra in Granada en kunstenaars uit Toledo het Alcázar inrichten. Wij zien veel fijn bewerkt stucwerk en prachtige kamers. Ook de tuin is de moeite waard om te zien. Sevilla telt talrijke paleizen en weelderige huizen. In deze stad is de mudejarstijl, een kunststijl waarin moslim- en christelijke kunstvormen zijn verweven, in zijn meest volmaakte vorm.Daarna lopen wij naar het park Maria Luisa. Hier werd in 1929 en 1930 de Spaans-Amerikaanse tentoonstelling gehouden. Hiervoor werd het halfcirkelvormige Plaza de Espana gebouwd met fraaie Azulejos-tegelwerk.

In het park kijken we naar een groep die de Flamenco danst. Daarna lopen wij terug naar de camper, eten lekker en rusten even uit. Het is warm (27 gr). Later in de middag fietsen we door het park en de stad en drinken een sangria op een terras.

Donderdag, 29 maart 2018.

Voor vele Spanjaarden is het vandaag “witte donderdag”. De meeste mensen zijn netjes gekleed en veel vrouwen dragen een kapje van kant op hun hoofd.Wij zijn al om negen uur in de kathedraal en zijn bijna de enige bezoekers. Het is de grootste kathedraal in Spanje en op twee na de grootste in Europa na de Sint Pieter in Rome en de Saint Paul in Londen. De kerk is 116 m lang, 76 m breed en de gewelven zijn 56 m hoog. Het altaar-retabel is van verguld hout. Het is een meesterwerk van de Vlaming Dancart. Wij lopen langs de tombe van Christophorus Columbus. Op een terras drinken wij koffie en lopen door naar oude stadsmuren Puerto de Macarena. De gelovigen lopen van de ene kerk naar de andere om de mooie beelden, die deze dagen voor Pasen op platformen in de processies worden rondgedragen, te bekijken. Op terugweg lopen wij nog langs de “paddestoelen”, waar je bovenop kunt lopen en waar we een riant uitzicht hebben over Sevilla. Daarna lopen we door deze prachtige stad terug naar de camper.

Vrijdag, 30 maart 2018.

Wij rijden om half negen de camperplek van Sevilla af. Ons doel is El Rocio. El Rocio is de grootste bedevaartplaats van Spanje. Jaarlijks komen hier met Pinksteren ruim een miljoen pelgrims. Ze komen te voet, te paard of met een kar, allemaal zingend en dansend de hele nacht door. De traditie bestaat sinds 1635. Als wij het dorpje binnen rijden, lijkt het net of je een film binnen rijdt. Het is een western dorpje in Spanje met veel paarden, koetsen en een prachtige kerk. Geplaveide straten zijn er niet. Het is allemaal zand. De huizen lijken echt als van een western dorpje.Wij laten ons in een koetsje rondrijden. We voelen ons even de koning en koningin. Na het bezoek rijden wij naar Portugal. Wij komen tegen vieren aan in het plaatsje Vila Real de Santo Antonio een paar kilometer over de grens. Het is geen oud dorp, maar het heeft wel een chick centrum en een gezellige boulevard. Wij doen boodschappen en drinken een glas wijn op het terras.

Zaterdag, 31 maart 2018

Omdat Portugal geen zomertijd kent moeten we de klok 1 uur terug zetten. Villa Real de Santo Antonio is een vestingstadje en ligt tegenover de Spaanse plaats Ayamonte. Vanuit de camper hebben we er een mooi uitzicht op. In de 18e eeuw is hier de tonijnbeurs ingesteld. Wij lopen naar het centraal gelegen plein, waar een marktje is en drinken een cappuccino. Het is gezellig druk.Terug bij de camper eten we en zitten lekker in de zon. Het is zo’n 24 graden Celsius. Wij hebben in totaal nu 2906 km gereden.

Zondag, 1 april 2018.

Het is vandaag Pasen. Als wij wakker worden schijnt de zon. Een dag om te gaan fietsen. Wij fietsen langs Monte Gordo en zien vanaf een terras de scheepjes op het strand staan. Met trekkers worden ze in en uit de zee gehaald.Wij fietsen langs de bloeiende brem, geurende mimosa en sinaasappelbomen naar Tavira. In 1755 werd dit oude stadje het slachtoffer van de vloedgolf, die volgde op de aardbeving nabij Faro en Lissabon. Vele huizen zijn toen ingestort en de haven versperd.Het is mooi weer en de stranden zijn hier prachtig. Tegen vijven zijn we terug bij de camper en hebben 60 km gefietst.

Maandag, 2 april 2018

Vandaag nemen wij de boot en steken over naar het plaatsje Ayamonte in Spanje. Het is een leuk plaatsje op een heuvel. Wij shoppen en drinken koffie op het terras. Tegen tweeën gaan we met de boot terug. Wij besluiten verder te reizen. Wij lozen- , tanken water, doen wat boodschappen, tanken gas en rijden naar Praia de Manta Rota. Daar staan we 100 meter vanaf het strand. Het heeft even geregend maar nu schijnt de zon weer en het is ca. 22 graden. We drinken koffie aan het strand en praten met een Limburgs echtpaar.

Dinsdag, 3 april 2018

Het landschap van de Algarve is gevarieerd. Ten westen van Faro zijn rotsformaties met kleine stranden en ten oosten lagunes en lange zandstranden. De lange stranden zijn hier geweldig!Wij lopen via het strand naar het dorpje en zien welke schade de tyfoon in maart heeft achtergelaten. Verder bel ik met Leo omdat de schotel niet werkt. Met zijn aanwijzingen kan ik het herstellen. Verder lezen wij het Nieuwsblad van het Noorden, dus blijven we op de hoogte. Wij genieten van de rust en de zon. Voor het avondmaal drinken wij een wijntje in een cafeetje.

Woensdag, 4 april 2018

Wij lopen naar het cafeetje en drinken koffie op het terras met drie oudere Nederlandse echtparen die hier elk jaar drie tot zes maanden overwinteren. Deze 80+ ers genieten hier in mooie huizen. Daarna verlaten wij Manta Rota en rijden naar Tavira. Onderweg eten wij zalm in een restaurant. Al in de 8e eeuw voor Christus was in Tavira al een kleine nederzetting te vinden. De Feniciërs, de Romeinen en later ook de Moren drukten hun stempel op dit mooie oude plaatsje. De aardbeving van 1755 heeft hier zijn werk gedaan en veel vernietigd. Wij fietsen via de zoutpannen naar de monding van de rivier. Ook hier mooie zandstranden. Daarna bezoeken wij de kerk Santa Mario do Castelo met azulejos-tegels. Vanaf de klokkentoren hebben wij een prachtig uitzicht op de stad. Daarna gaan we naar de oude watertoren. Daar is het 114 jarig oude Camera Obscura gevestigd. Via de spiegel heb je een helicopterview op de stad. Heel bijzonder.Naast onze camper staan Theo en Bea uitTexel. Wij drinken ‘s avonds samen gezellig koffie en een borrel in hun camper.

Donderdag, 5 april 2018

Wij gaan vandaag met de trein naar Faro. Wij lopen naar de barokke kerk Ingreja do Carmo. Deze kerk heeft een kapel, waarvan de wanden en het plafond zijn gemetseld met gebruik van mensenschedels en beenderen. Een luguber gezicht.Verder proeven wij nog iets van de eeuwenoude sfeer in het ommuurde historische deel. Daar bezoeken wij de middeleeuwse kathedraal met gedecoreerde kapellen.

Bijzondere kerkjes in de Algarve – Sé de Faro

Tenslotte lopen we door de gezellige winkelstraten terug naar het station. Onderweg zien we vele ooievaarsnesten op plekken waar je ze niet verwacht. Terug bij de camper gaan de stoelen naar buiten en liggen we lekker in de zon.

Vrijdag, 6 april 2018

Wij halen groente en fruit bij de overdekte markt en drinken koffie op het terras. Het zonnetje schijnt. Daarna verlaten wij Tavira en rijden het binnenland in. We komen aan in het dorpje Querenca. Het is een klein dorpje in de bergen. De mevrouw in de VVV vertelde dat het hier 10 maanden niet heeft geregend, maar dat het in maart de hele maand heeft geregend. Wij maken een wandeling in de natuur. Daarna rijden we naar Loulé. We zien de overdekte markthal in Moorse stijl. Verder zien we de kleine kapel van Ermida de Nossa Senhora da Conceicao, die heel mooi is gedecoreerd met azulejos-plateaus van het leven van Maria. Daarna rijden we naar de camperplek in Quarteira. Na het eten begint het te regenen.

Zaterdag, 7 april 2018

Wij doen boodschappen en rijden richting Albufeira naar Almancil. Daar bezoeken wij de Igreja de São Lorenco, een prachtig, met azulejos-tegels gedecoreerd, kerkje. Ik moet stiekem foto’s maken.

Bijzondere kerkjes in de Algarve – Igreja de São Lourenço

Daarna rijden wij door naar de camperplek “Palmeira”, in Albufeira. Wij eten wat en lopen het stadje in. Eens was dit een belangrijke Fenicische zeehaven. Nu is het een toeristische plaats waar veel zuipende jongeren het strand niet eens meer zien. In het historische deel wordt je lastig gevallen door restaurant-medewerkers die hun menu’s of drankjes aanprijzen. Een echtpaar neemt ons mee naar hun hotel en naar plekjes die wel leuk zijn en waar je een prachtig uitzicht hebt over het stadje en de schitterende stranden.

Zondag, 8 april 2018

Het zonnetje schijnt als wij wakker worden. Na de koffie lozen en tanken we water. Tegen de middag verlaten wij Albufeira en rijden het binnenland in naar Silves. Dit is een van de oudere stadjes van de Algarve. De stad was tot en met de 13e eeuw in Moorse handen en lang een belangrijke vestigingsplaats in de regio.De rijkdommen in de stad lokten zelfs de Noormannen op hun plundertochten. Wij vinden een camperplek aan de rivier de Arade. Wij blijven lekker bij de camper in de zon. Het is zo’n 22 graden.

Silves: het Culturele Centrum van de Algarve

Maandag, 9 april 2018.

Het heeft vannacht geregend. Het is kouder maar het zonnetje schijnt weer. Na de koffie lopen wij Silves in. Vanaf de rivier zien wij de donkerrode zandstenen muren van het enorme Moorse fort Al Hamra uit de 12e eeuw al liggen. Wij lopen naar boven, langs de 13 eeuwse gotische Sé, naar het fort. Wij beklimmen de oude muren en bekijken de omgeving. Je begrijpt direct de strategische functie van het fort. Het uitzicht is prachtig. Aan de binnenkant zijn alleen nog fundamenten zichtbaar.Door het hele stadje zien wij op de gekste plekken ooievaars nesten bouwen. Wij drinken en eten wat op het terras en lopen de smalle en steile straatjes door. Daar zien we leuke kleine oude huisjes. Terug bij de camper zitten wij lekker in de zon en maken een praatje met andere camperaars. 

Dinsdag, 10 april 2018.

Het heeft vannacht geregend en dat blijft het doen tot half vier. Gelukkig heeft deze camperplek een uitstekende Wifi. Wij internetten, lezen boeken en knutselen wat. Ik bewerk mijn foto’s. Als het droog is lopen we nog even het stadje in. Wij drinken een kopje koffie met een heerlijke taartpunt. Het eten en drinken is heerlijk hier in Portugal. Jammer dat ik die lekkere dingen niet meer allemaal mag eten, maar vandaag maak ik een uitzondering. Berta koopt nieuwe matjes voor in de kastjes. Verder bellen wij nog even met onze schoondochter Jolanda, zij is jarig vandaag. Tenslotte bellen wij met onze zwager Sietse, die ziek is. 

Woensdag, 11 april 2018

Na het ontbijt gaan we tanken, legen de wc en lozen afval. Wij rekenen af en verlaten Silves. We rijden naar Lagos dat aan een 10 km brede baai ligt. Het was de basis van waaruit Hendrik de zeevaarder tussen 1394 en 1460 zijn operaties heeft geleid. Lagos was een havenplaats van zeerovers en slavenhandelaars. Dit stadje had de eerste slavenmarkt in Europa. Wij pakken de fiets en bezoeken de kapel van Santo António met barokke verguldsels en het fort Dr. José Formosinho. Wij  zien nu ook de mooie okergele rotsen langs de kust. We lopen door het mooie plaatsje en rusten uit op een leuk terrasje. Het is mooi weer met een beetje wind. Terug bij de camper maken wij de fietsen schoon en drinken een “droppie”, gemaakt door Sietse.

Donderdag, 12 april 2018.

Als we wakker worden regent het. Het blijft regenen tot half twee. Rondom de camper zien we allemaal waterplassen verschijnen. Wij downloaden het Nieuwsblad van het Noorden en lezen wat er in Groningen is gebeurd. Om half twee schijnt de zon weer en lopen wij het stadje in. De sfeer is relaxt te noemen en wij nemen een terrasje. Daarna lopen we langs delen van de oude stadsmuren, welke tussen 1520 en het einde van de 16e eeuw werden gebouwd. Vanaf de muur hebben wij een mooi uitzicht over het stadje en het berggebied Serra de Monchique. Terug bij de camper maakt Berta lekkere wieltjes-pasta.

Vrijdag, 13 april 2018

Het heeft de hele nacht gestormd en geregend. Maar als we wakker worden is het droog. Wij doen boodschappen en verlaten Lagos. Wij rijden naar Sagres. We pakken de fietsen en gaan naar Cabo de São Vincente. Wij staan nu op het meest zuidwestelijk puntje van Europa. In het verleden werd dit stukje Portugal ook wel het einde van de wereld genoemd. Hier staat de krachtigste vuurtoren van Europa. Dit is net voorbij de kraam waar de laatste bratwurst voor Amerika te koop is. Van hieruit hebben wij een prachtig uitzicht over zee en de hoge rotsen. De zee gaat geweldig tekeer tegen de rotsen. De camper stallen we bij het 15de eeuwse Fortaleza de Sagres. Ook hier een schitterend uitzicht. 

Zaterdag, 14 april 2018

Gisteravond zagen wij hier de zonsondergang. Prachtig! Via internet luisteren we nr de radio en horen van de bombardementen op Syrië. Zou dit de wereldvrede in gevaar brengen? Wij verplaatsen ons naar een landtong en staan bovenop een rots. Wij hebben een mooi uitzicht over de Atlantische Oceaan.Berta doet een wasje en we zitten in de zon, met af en toe een wolkje, te lezen. Tegen de avond douchen we en tanken water. We gaan terug naar de plek bij het fort. Wij hebben nu 3159 km gereden.

Zondag, 15 april 2018

Wij verlaten Sagres en rijden naar Aljezur. Dit plaatsje ligt in een klein dal temidden van een schilderachtige omgeving en keert zich met de rug naar zee. Het oude gedeelte van dit dorp is in de 10e eeuw gesticht door de Moren. Na de aardbeving in 1755 en een malaria epidemie is op de andere oever van de rivier een nieuw Aljezur gebouwd. Wij bezoeken de ruïne van het oude kasteel van de Moren.  Wij staan op de camperplek langs het riviertje. Een Belgische camperaar vertelde ons dat, door de vele regen, de helft van de camperplek de afgelopen week nog onder water stond. ‘s Middags lopen wij naar het nieuwe deel en spreken met een Nederlands echtpaar op het terras. Dit deel staat bekend om de vele hippies en surfers. Wij zijn tevreden met de overstap van Canaldigitaal naar Joyne, onze satelliettelevisie aanbieder. Zelfs in het zuidelijkste puntje van Europa ontvangen we televisie.

Maandag, 16 april 2018.

Maandag, wasdag. Wij gaan naar de Intermaché voor de was. Het bed moest worden verschoond. Daar zijn grote wasmachines (16 kg) en een droger.Na het wassen rijden wij naar Praia de Odeceixe rivier. Dit is een van de mooiste stranden van de westkust. Wij maken een lange wandeling over het strand en de rotsen. De natuur is hier schitterend met prachtige bloemen en de uitzichten zijn grandioos. Wij hebben uitzicht op het dorpje Praia de Odeceixe, de rotsen en de zee. Na de wandeling zitten wij heerlijk in de zon (22 gr.). Berta heeft lekker gekookt en wij zitten om 18.00 uur nog in de zon te eten. 

Dinsdag, 17 april 2018

Gisteravond zagen wij opnieuw een prachtige zonsondergang. Het was koud vannacht, maar de zon is vandaag helemaal terug (25 gr). Wij pakken de fiets en rijden langs de rivier de Seixe naar  Odeceixe. Hier is de grens tussen de Algarve en Alentejo. Het dorpje kruipt, via smalle straatjes met witgekalkte huisjes, omhoog naar de enige bezienswaardigheid in het dorp: de windmolen. Wij drinken koffie op het terras en fietsen  terug naar ons plekje aan zee. Daar liggen we de hele middag in de zon. Wij internetten via een simcard van Vodafone. 30 GB voor € 15,00. Een oude iPhone gebruiken wij als hotspot. Na het eten verplaatsen wij ons naar boven op de rots. De zon is er ‘s morgens vroeger. 

Woensdag, 18 april 2018

Wij staan hier in het park Costa Vincentina, een van de 13 officiële natuurparken van Portugal. Het is het park met de grootste kustlijn van Europa. De kust bestaat uit steile kliffen met intieme strandjes. Alleen waar de een rivier op de oceaan uitmondt zijn de stranden breder zoals hier. Boven op de kliffen liggen op veel plekken zandduinen. Het hoogste punt is slechts 156 meter. Eigenlijk mogen er geen campers overnachten, maar het wordt gedoogd. Gisteren heb ik nog wat vuil opgeruimd die anderen hadden achter gelaten. Wij maken opnieuw een wandeling over de kliffen en zien de prachtige natuur en de ooievaars die hier op de kliffen in zee broeden. ‘s Middags liggen wij op het strand. Meer informatie over dit park :

http://www.costavicentina.nl/page/het-park

http://www.wandeleninportugal.info/natuurpark_costa_alentejana.htm

Donderdag, 19 april 2018

Wij vertrekken uit Praia de Odeceixe en rijden naar een klif vlakbij Vila Nova de Milfontes. Daar maken wij een tussenstop en staan direct aan zee. De naam van het plaatsje doet denken aan duizend fonteinen, maar wij hebben er niet één gezien. Wij fietsen naar het dorp. Het dorp is in 1590 vernietigd door Noord-Afrikaanse piraten. Ter bescherming is het fort gebouwd. Vila Nova heeft zowel stranden aan de kust als aan de rivier. Tegen de avond rijden we door naar het vissersdorp Porto Covo. 

Vrijdag, 20 april 2018.

Wij zijn in Porto Covo. Het is een klein vissersdorp met een kerkje, een leuk plein met allemaal witte huizen blauw omlijnd. Wij lopen door de winkelstraat die uitloopt naar de kust. Wij drinken koffie met wat lekkers en gaan terug naar de camper. Het is bewolkt weer. Na het eten komt onverwacht een echtpaar (José en Wim uit Texel) langs en we praten wat. Daarna begint het te regenen en lezen en internetten wat. Na het eten schijnt de zon weer. 

Zaterdag, 21 april 2018.

Als wij wakker worden regent het. Na het ontbijt verlaten we Porto Covo. Wij rijden naar Grandalo en doen daar boodschappen. Wij lopen nog even door het stadje maar dat stelde niets voor. Ook de camperplek viel tegen, er stonden veel vrachtauto’s. Wij rijden door naar de Barragem Pego do Altar, 14 km vanaf Alcázar do Sal. Wij vermijden de IC1 omdat de staat van het wegdek levensgevaarlijk is. Onderweg tanken wij LPG. De camperplek is bij de stuwdam aan het stuwmeer. Het is een mooie plek in de natuur. In het bijliggende restaurant drinken wij een bier en een wijntje voor het eten.

Zondag, 22 april 2018.

Wij hebben gisteravond lekker in het restaurant gegeten. Het was hier vannacht heel stil en donker. We horen de vogels fluiten. De natuur is hier mooi en wij maken een wandeling over de stuwdam. De dam is in 1949 gebouwd. Het waterbekken voorziet de stad Lissabon van drinkwater. Verder gebruiken wij de douche op de camperplek. Later in de middag genieten wij van de zon. Wij lopen naar ons restaurant waar wij een goede ontvangst van Internet hebben. Wij drinken een kannetje rode wijn (halve liter voor € 1,50).

Maandag, 23 april 2018.

Na een goede nachtrust tanken wij water. Na de koffie vertrekken we uit Pego do Altar. Wij rijden via de tolweg naar Lissabon. Wij rijden over, de absolute blikvanger van Lissabon, de 25 april hangbrug over de rivier de Taag. Deze stalen brug van 2,5 km lang is ontworpen naar het voorbeeld van de Golden Gate Bridge in San Francisco. De Golden Gate Bridge kennen wij omdat wij daar in 1990 over zijn gereden. Het uitzicht op Lissabon is geweldig. Vanaf de hangbrug rijden we zo naar de camperplek in Belém, een voorstadje van Lissabon, aan de rivier de Taag. Wij lunchen en pakken de fietsen, rijden langs de Taag en verkennen alvast een stukje van Belém.

Dinsdag, 24 april 2018

Vandaag gaan wij naar het centrum van Lissabon. We worden geregeld gewaarschuwd voor zakkenrollers, maar we zijn op onze hoede. Wij zien de volgende bezienswaardigheden:

  • Castelo de Säo Jorge met prachtig uitzicht.
  • Arco da Rue Augusta met prachtig uitzicht over het plein.
  • Elevator de Santa Justa, de lift overbrugt een hoogteverschil van 32 meter.

  • Sé Patriacal, de kathedraal.
  • Ingreja de Santo António da Sé
  • Ingreja da Graca, gedecoreerd met prachtige azejulo tableaus.
  • Museu National do AzulejoHet laatste museum was de kers op de taart. De geschiedenis van de tegels (azulejos) vanaf de 15e eeuw is met originele stukken tot leven gebracht. Vermoeid, maar voldaan keren wij terug naar de camper. Wij zetten de stoelen even in het park en doen de beentjes omhoog. Het was weer een dag met een “gouden randje”, zou oom Roelof gezegd hebben.

Woensdag, 25 april 2018. 

Vandaag blijven wij in de buurt van de camper in Belém. Wij tuigen al vroeg naar de banketbakker Antiga Confeiteria de Belém. Als je hier bent dan wil je ook proeven waarom de oorspronkelijke warme Pastéis de Belém hier zoveel (ca.10.000 stuks per dag) worden gekocht. Deze gebakjes van bladerdeeg gevuld met een soort créme brulée zijn werkelijk de lekkerste. Ze bakken ze hier sinds 1837 volgens een geheim recept dat slechts drie mensen kennen. Alle andere Pastéis de Nata’s in Portugal zijn imitaties. De zaak heeft 410 zitplaatsen en elke dag staat er een rij voor de deur. Daarna lopen we naar de Torre de Belém, het oudste bouwwerk uit 1515. Vele belangrijke ontdekkingsreizen, van Portugese zeevaarders in de Gouden Eeuw, zijn vanaf deze toren vertrokken. Het valt onder het werelderfgoed van UNESCO. Wij beklimmen de toren en hebben een mooi uitzicht over de Taag.Daarna gaan we naar het Museu Nacional dos Coches. In zowel het oude als het nieuwe museum staan prachtige koetsen uit het tijdperk voor de auto.
Tenslotte rusten we uit in de botanische tuin Jardin Botânico d’Ajuda. Het park werd aangelegd in 1873. Terug bij de camper pakken wij de ligstoelen en rusten uit. ‘s Avonds lopen wij nog even langs de Taag en zien een cruiseschip uitvaren.

Donderdag, 26 april 2018.

Omdat wij geen uren in de rij willen staan voor een kaartje, gaan wij direct na het ontbijt naar de Moistero dos Jéronimos. Deze prachtige kerk is gebouwd als dank voor de geslaagde Indiëreis van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Wij staan stil bij zijn graftombe. In 1502 werd met de bouw begonnen. Het gebouw is in manuelstijl opgetrokken uit kalkzandsteen en uitbundig versierd. Het klooster is in 1987 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Na het bezoek drinken wij nog één keer koffie en Pastéis de Belém bij het Antiga Confeitaria. Heerlijk !! Daarna lopen we terug naar de camper en verlaten Lissabon. Wij rijden langs de prachtige kustweg naar Cascais. Daar wilden wij aan de kust staan, maar andere camperaars waarschuwden ons voor de sterke wind. Ze hadden de halve nacht niet geslapen omdat de camper zo schommelde. Wij nemen dit advies ter harte en rijden door naar Sintra.

Vrijdag, 27 april 2018.

Na het ontbijt lopen we naar de bus die ons maar het zomerpaleis (Palácio Nacional da Pena) van de koning Fernando II moet brengen. Via haarspeldbochten rijdt de bus naar boven. De laatste koningin, Marie Amélie van Orléans bleef tot de 1e Wereldoorlog in het paleis wonen. Aan het prachtige exotische en decadente interieur is sindsdien niets veranderd. Het paleis is geschilderd in blauw, roze en geel en op veel plaatsen betegeld met Azulejos. Het sprookjesachtige paleis staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarna rijden wij terug naar Sintra. Daar bezoeken wij Palácio Nacional de Sintra, de grootste bezienswaardigheid van de stad. Wat opviel was een zaal met kostbare meubelstukken en het historische azulejos plateaus. Het is een gezellig stadje en als laatste bezoeken wij de Quinta da Regaleira. Het vier hectaren groot domein bevat een woning, park met fonteinen en verschillende paviljoenen, een kapel met ondergrondse crypte. Het was weer een geslaagde dag. 

Zaterdag, 28 april 2018

Wij legen de wc, lozen het afvalwater en nemen nieuw water in. Wij vertrekken uit Sintra en rijden naar de Lidl voor boodschappen. Veel supermarkten van Lidl in heel Portugal hebben speciale camperplekken gecreëerd. Soms hebben ze Wi-Fi en koffiebars. Wij hebben er (nog) niet overnacht, omdat er vele andere mooie camperplekjes zijn, maar het kan wel. Na de boodschappen rijden wij door naar Mafra. Dit plaatsje heeft een mooie, nieuwe camperplek op zo’n 150 meter vanaf de basiliek. Het is bewolkt en wij verkennen het plaatsje, drinken koffie met wat lekkers en gaan naar de kapper. De kapper was vriendelijk en zei me dat, als wij problemen kregen, ik hem moest bellen. Verder vertelde hij dat de straat onder de klokkentorens van de basiliek is afgezet, omdat ze bang zijn dat de klokken er uit vallen. Geld voor restauratie is er niet. Morgen bezoeken wij dit  enorme Franciscanenklooster en de basiliek. 

Zondag, 29 april 2018.

Het heeft de hele nacht geregend. Het is koud en regenachtig weer. Wij lopen tegen tienen naar het klooster/paleis. Dertien jaar (1717-1730) is er aan gewerkt door 50.000 arbeiders. Het enorme gebouw (40.000 vierkante meter) met ca. 660 vertrekken is gedecoreerd met vele originele meubels. Het geheel is gefinancierd met goud uit Brazilië. Het werd bewoond door koning Joã V en Maria Ana van Oostenrijk. Het behoort tot het werelderfgoed van UNESCO.Het gebouw heeft een ziekenzaal en een indrukwekkende bibliotheek. De bibliotheek heeft een lengte van 83 meter. De ca. 40.000 waardevolle boeken zijn door de monniken systematisch geordend. In de basiliek staan zes orgels en 2 carillons met 114 klokken (de grootste ter wereld) Het is geweldig om te zien. Ik kan me  voorstellen dat het onderhoud een vermogen kost en niet kan worden betaald. Na de lunch rijden we naar Evora richting Spanje. Daar komen we tegen drieën aan. De zon schijnt weer en de tv doet het weer. In Lissabon, Sintra en Mafra hadden wij geen ontvangst.

Maandag, 30 april 2018. 

Wij bezoeken Evora. In 1986 beoordeelde UNESCO dit stadje als “best bewaarde stad uit Portugals Gouden Eeuw van ontdekkingsreizen en specerijenhandel”. Maar die Gouden Eeuw had ook minder fraaie kanten. In de middeleeuwse kathedraal Sé werd in 1536 de oprichting van de inquisitie aan het volk bekend gemaakt. Elke vorm van “ketterij”, werd met wortel en tak uitgeroeid. Meer dan 20.000 afwijkende geloofsovertuigingen zijn hier destijds gedood. Wij bezoeken deze mooie kathedraal en lopen over het dak. Verder zien we de tempel van Diana, het aquaduct en zitten we bij de marmeren fontein op het prachtige plein Praca do Giraldo. Wij slenteren door de kleine straatjes en nemen af en toe een terrasje om uit te rusten en te genieten van het lekkere eten en drinken. Ook de andere kathedraal, de Igreja São Francisco met de Capela do Ossos is prachtig, maar de kapel do Ossos is luguber. De wanden van deze kapel zijn bekleed met schedels en gebeenten van ca. 5000 mensen. Het weer werkte mee met prachtige luchten, kortom het was weer een fijne dag. 

1 mei 2018.

Wij worden wakker door het tikken van hamers op haringen. Buiten bouwen ze de markt op. Het is een hele grote markt en wij kijken wel anderhalf uur naar diverse spullen. Er is heel veel kleding voor weinig geld. Daarna vertrekken wij uit Evora en rijden, door een prachtig landschap, naar Terrugem. Vanaf deze, rustige camperplek, heb je een mooi uitzicht op de marmergroeves. Wij staan vlakbij een arena waar nog echte stierengevechten worden gehouden. In Portugal worden stieren niet meer in de arena gedood. Het regent en wij lunchen en lezen in de camper. Als het droog is maken wij een wandeling door het leuke dorpje. Wij worden uitgenodigd om het dorpshuis te bekijken en zien de oudere mannen kaarten. Wij drinken een wijntje en lopen langs het mooie kerkje. De zon is helemaal terug. Dit is ons laatste dorp in Portugal. Als afsluiting eten wij lekkere vlees- en visgerechten bij O. Helder, het restaurant bij de camperplek.

2 mei 2017.

Wij vertrekken uit Terrugem, het is een lief dorpje. Het is goed weer en we tanken diesel, direct over de grens en zetten de klokken één uur voor uit. Daarna rijden we naar Villadolid. Onderweg zien we koolzaadvelden en bloemen aan de kant van de weg. Tegen vieren zien wij Valladolid al liggen. De stad ligt midden in, wat wel de “graanschuur”, van Spanje wordt genoemd, de Terra de Campos. De moderne buitenwijken rijzen weinig uitnodigend op uit de hoogvlakte, maar we rijden naar de camperplek in de stad. We hebben ca. 470 km gereden. Morgen gaan we de stad bekijken. 

Donderdag, 3 mei 2018.

Na het ontbijt lopen wij de stad Valladolid in. Het is een moderne stad met veel mooie winkels. Maar het plein de Plaza Mayor is toch heel anders als dat van Salamaca. Wij zien de kathedraal, die tegenvalt, maar er zijn genoeg andere mooie gebouwen. Wij staan stil bij de kerk van San Pablo. Deze heeft een weelderig gedecoreerde gevel. Het is een goed voorbeeld van de isabelino (laat gotisch) stijl. De kerk werd in de 15e eeuw door Simon van Keulen gebouwd. Ook de liggende Christus in de kerk is indrukwekkend.Wij shoppen in de stad en lopen door de mooie parken terug naar de camper. Tot onze schrik zie ik een bekeuring (€ 88,00), achter de ruitenwisser. Wij waren toch echt op tijd bij de parkeermeter. Nadat ik de situatie, met hulp van Google / Translate, heb uitgelegd annuleerde hij de bekeuring. Wij hebben een goede conditie en hebben vandaag 17.198 stappen gemaakt. 

Vrijdag, 4 mei 2018.

Na het ontbijt gaan we shoppen bij de Decathlon en Ikea. Wij komen tot de conclusie dat de artikelen dezelfde zijn als bij ons in Nederland. Daarna verlaten wij Valladolid en rijden naar Burgos een stad waar wij meestal aan voorbij rijden. Velen vertelden dat een bezoek aan de gotische kathedraal van Santa Maria het waard is om van de route af te wijken. Na de lunch lopen wij naar de kathedraal. En inderdaad, het is een van de mooiste kathedralen van Europa. De eerste steen werd gelegd in 1221.  Wij kijken onze ogen uit, wat een prachtige kerk. De kathedraal is niet voor niets In 1984 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Fijn om dit hoogtepunt te hebben gezien voordat wij Spanje verlaten. 

Tegen achten herdenken wij de doden van de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag denken wij altijd speciaal aan mijn vader. Hij zat in de oorlog in het concentratiekamp Buchenwald. Hij is, mede door deze ervaringen, maar 51 jaar geworden. 

Zaterdag, 5 mei 2018.

Wij vertrekken uit Burgos. Wij laten de culturele bezoeken achter ons. Wij hebben in Portugal en Spanje veel gezien en er van genoten. Het is een fris weertje en wij rijden naar Frankrijk. Over de grens zien wij, tussen Guéthary en Bidart, een leuk strandje aan de Golf van Biskaje. Daar zetten wij de camper neer. Tegen drieën komt het zonnetje er door en maken wij een lekkere  strandwandeling.

Zondag, 6 mei 2018.

De zon schijnt als wij wakker worden. Hup, stoelen er uit en aan het strand. Wij zitten slechts tien meter van het strand af en genieten de hele dag van de zon. 

Maandag, 7 mei 2018

Wij vertrekken uit Bidart en rijden naar Castets-en-Dorthe aan het Canal  à latéral à la Garonne. Het kanaal is het vervolg van het meer oostelijk gelegen Canal du Midi uit de 17e eeuw,  waar wij ook al hebben gefietst. Door de bouw van dit kanaal kon het veel oudere Canal du Midi eindelijk tot zijn recht komen. Het is prachtig weer, dus fietsen er uit, bandjes gepompt en fietsen maar. Heerlijk zo langs het kanaal te fietsen onder de platanen. Er zijn geen grote hoogteverschillen. Wij fietsen over het jaagpad langs het kanaal en kijken naar het glooiende achterland. De vogels fluiten en de geur van de meidoorn komt ons tegemoet. Onderweg drinken wij op het terras bij één van de sluisjes een heerlijk koud biertje/pistache. Genieten! 

Dinsdag, 8 mei 2018

Het is vandaag een nationale bevrijdingsdag. In Frankrijk heet deze dag “Le jour de la libération”, of “fête de la Victoire de 1945”. Wij vertrekken uit Castets en rijden naar Roullet-St-Estéphe. Het weer is daar beter en wij willen kijken naar de Giro d’Italia. Zij fietsen vandaag en morgen op het eiland Sicilië en komen door plaatsjes waar wij ook zijn geweest

Woensdag, 9 mei 2018.

Wij hebben lekker geslapen op deze rustige camperplek. Het is licht bewolkt en ongeveer 23 graden. Na het ontbijt pakken wij de fietsen en gaan naar Angoulême. Deze stad is gebouwd op een rotsachtig voorgebergte met uitzicht op de 80 meter vallei van de Charente rivier. Wij fietsen de stad in en zien uit de verte de enorme 12e eeuwse kathedraal al. De voorgevel is mooi versierd  volgens een geometrisch patroon. Vanaf de versterkte wallen hebben we een mooi uitzicht op de stad en zijn verschillende gebouwen. Wij shoppen wat en fietsen terug naar de camperplek in Roullet. Daar maken wij de camper en de fietsen schoon. 

Donderdag, 10 mei 2018.

Hemelvaartsdag. Wij tanken water en kopen een warm stokbrood bij de bakker. Daarna vertrekken wij uit Roullet-St-Estéphe. We rijden vandaag dwars door Frankrijk, richting het Oosten en komen aan in Moulins. Hier is een mooie camperplek voor € 0,10 per uur. Moulins ligt aan de rivier Allier. Het is licht bewolkt en wij zien de stad aan de overkant liggen. We rijden even met de fiets door de stad maar bijna alles is gesloten vandaag in verband met Hemelvaart. Morgen zien we wel verder.

Vrijdag, 11 mei 2018

Na het ontbijt zoeken wij een fietspad op langs de rivier. Dat valt nog niet mee en wij vragen bij de Tourist-informatie. Uiteindelijk vinden wij een heel smal paadje langs de l’Allier. Dat brengt ons langs de rivier door de mooie natuur. Er staat aangegeven welke dieren (o.a. bevers) hier leven. Wij fietsen nog even door de stad en zien de schilderachtige wijk rondom de kathedraal. Wij zien de Tour de l’Horloge (15e eeuw), met bovenin de populaire ‘Jaquemart’. De uren worden geslagen door poppen. Na de fietstocht zitten wij, de hele middag, bij de camper in de zon.

Zaterdag, 12 mei 2018.

Vanmorgen doet Berta de was en ik poets de camper. Daarna lopen wij de mooie stad in, shoppen een beetje en pikken een terrasje. De historie van Moulins gaat terug tot het jaar 900 toen, volgens documenten, voor het eerst werd gesproken over een kapel die bij “villa Molinis” lag. Vroeger zijn hier veel molens geweest. De naam van Moulins zal hier ongetwijfeld aan te danken zijn geweest. Terug bij de camper doen we boodschappen en drinken met camperaars Rob en Vera uit Sassenheim koffie en een borrel. 

Zondag, 13 mei 2018

Het heeft vannacht de hele nacht geregend. Wij brengen nog een dag door op deze mooie, voor een “dubbeltje per uur”, camperplek in Moulins. Het is wisselend bewolkt met af er toe een bui. Eigenlijk nog beter dan wij verwachten. Wij lezen wat, werken aan de camper en ik verwerk de foto’s in de computer. Verder kijken wij naar de Giro d’Italia. Italië is toch mooier dan Frankrijk. Morgen rijden we verder. 

Maandag, 14 mei 2018.

Het heeft de hele avond en nacht geregend en dat doet het nog als wij uit Moulins vertrekken. Wij lozen, tanken water en rijden naar Besancon, ongeveer zo’n 275 km. Het regent nog tot half twaalf, dus 17 uren ononderbroken regen. Wij komen aan om half één en lunchen in de camper. Tegen tweeën lopen wij de stad in. De eerste indruk is een beetje oude grijze stad. Maar, na alle mooie dingen die wij in Portugal en Spanje hebben gezien, zijn wij niet objectief meer. Wij lopen de 12e-14e eeuwse kathedraal St-Jean in. Het is een mooie kathedraal met interessante kunstwerken. Verder lopen we naar het centrum en drinken een kop koffie. Morgen bekijken wij de citadel. Zowel de kathedraal als de citadel staan beide op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Dinsdag, 15 mei 2018.

Gisteravond waren de muren van de citadel aangelicht. Een indrukwekkend gezicht. Het heeft vannacht weer lang en veel geregend. Gelukkig is het tegen tienen droog. Wij lopen naar de citadel die, op een terrein van 11 hectare, boven op de rotsen ligt. De 17e eeuwse citadel is door Vauban, een architect die zich specialiseerde in militaire bouwwerken, ontworpen. Het uitzicht op de stad en heuvels is prachtig als je mooi weer hebt. Deze citadel staat sinds 2008 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is de meest bezochte plaats van de regio Comté. Het heeft een aantal musea, zoals, historisch museum met een uitgebreide oorlogsdocumentatie over ‘40-45, insectarium, noctarium, naturalium, aquarium en een dierentuin. Ons bezoek duurde vier uur, waarbij we 37 verdiepingen hebben gelopen. Bij ons is het bewolkt, droog en 19 graden. Jammer dat het klokkkenmuseum gesloten is. Al vanaf de 18e eeuw is Besancon een belangrijke stad voor de uurwerkindustrie, onder ander door de Comtoise klokken. Bovendien werd hier het eerste kwartshorloge uitgevonden.

Woensdag, 16 mei 2018.

Wij vertrekken uit Besancon. Wij komen steeds dichter bij het einddoel van onze vakantie. Dat einddoel is het bezoek aan de Hymer fabriek in Bad Waldsee in Duitsland van 23 tot 25 mei. Wij rijden om 12 uur de grens van Duitsland over. De hele weg heeft het geregend. Wij komen tegen drieën aan in Überlingen aan de Überlinger See in Duitsland. Wij wilden nog gaan fietsen langs de Bodensee maar het weer werkt niet mee. De dag was meer nat dan droog.

Donderdag, 17 mei 2018.

Ondanks de vele regenbuien lopen wij het centrum van Überlingen in. Het is een leuk plaatsje. Om het oude stadscentrum ligt een middeleeuwse stadsmuur. Wij wandelen, drinken cappuccino en lopen de mooie Sint-Nicolaaskerk in. De vijfschepige basiliek werd tussen 1350 en 1576 in de laatgotische stijl gebouwd.

Verder lopen wij het mooie park door. De sfeer in het plaatsje is gemoedelijk. Wij zien dat het fietspad direct langs het water loopt. Nu de zon nog! Als het morgen beter weer is fietsen wij naar Friedrichshafen

Vrijdag, 18 mei 2018.

Het is droog en wij halen de fietsen uit de camper. Wij fietsen over goede fietspaden, langs de Bodensee, naar Friedrichshafen. Gedurende de dag wordt het steeds zonniger. ‘s Middags is het meer dan 24 graden. Wij fietsten vandaag 72 km.Onderweg zien wij een zeppelin vliegen. In Friedrichshafen zijn hier vanaf 1898 tot het begin van de tweede Wereldoorlog veel zeppelins gebouwd. Na de ramp met de Hindenburg, waarbij 35 mensen om het leven kwamen en dit luchtschip binnen één minuut volledig werd vernietigd, is de productie gestopt. Deze luchtschepen worden nog wel voor reclamedoeleinden gebruikt zoals hier. Wij rijden tegen de avond naar Hymer in Bad Waldsee. 

Zaterdag, 19 mei 2018.

Wij rijden naar de grote camperplek achter het Hymer museum. Daar ontmoeten wij Jaap en Anneke. Zij zijn ook in Duitsland. Wij praten even bij en bezoeken de showroom van Hymer. ‘s Middags kijken we naar de huwelijksplechtigheid van Harry en Meghan. Daarna fietsen wij het leuke dorpje even in drinken iets op het terras.

Zondag, 20 mei 2018

Het is een licht bewolkte dag en gelukkig droog. Echt een dagje voor de Therme van Bad Waldsee. De vier sterren sauna is nieuw en mooi. We eten lekker en genieten van de rust en de baden. Eerste pinksterdag is ontspannen verlopen. Na de sauna drinken we koffie met een lekkere, door Anneke gebakken, cake met kersen en slagroom. Eens een keer weer wat zoets. In de sauna was een weegschaal. Doordat ik gestopt ben met suiker ben ik zeker 6 kg afgevallen. 

Maandag, 21 mei 2018.

Bij het ontwaken schijnt de zon. Berta vond het nodig dat de bedden naar buiten gaan en dat er moest worden gepoetst. Na acht weken wonen in de camper was dit ook nodig. Na de koffie fietsen we, door een prachtig heuvelachtig landschap, naar Biberach. Een schoonheid van een dorp. Het is zo’n 25 graden met mooie luchten. Er zaten een tweetal pittige heuvels in het landschap , maar bij terugkomst staat er 53 km op de teller. 

Dinsdag, 22 mei 2018.

 Na het ontbijt tanken we eerst water en diesel en rijden naar het service centrum van Hymer.  Daar bestellen we onderdelen voor de camper. Daarna fietsen wij naar Weingarten. Daar is de op een na grootste basiliek (barokke kerk) van Duitsland. Het is een enorme kerk met mooie plafondschilderingen. Het is mooi weer, maar op de terugweg worden we verrast door een onweersbui. De terugweg is pittig met meerdere stijgingen. Als we terug zijn hebben we 50 km gefietst. 

Woensdag, 23 mei 2015.

Gisteravond hebben we leuk gesproken met een camper-echtpaar Harry en Biena. Vanmorgen de onderdelen gehaald voor de camper en koffie gedronken in Bad Waldsee. Na 12 uur rollen 25 deelnemende campers van de camperclub NKC de parkeerplaats bij het museum op.Om 16.00 uur is het happy hour met een hapje en een drankje. We maken kennis met allemaal nieuwe mensen en bekijken diverse campers. Het is gezellig. Morgen bezoeken wij het ErwinHymer musem en de fabriek.

Donderdag, 24 mei 2018

Na het ontbijt douchen we in de camper. Daarna gaan we gezamenlijk naar het Hymer restaurant voor koffie. Na de koffie gaan we naar de fabriek waar caravans en campers worden gebouwd. Het is een montagehal die wel vier voetbalvelden groot is. Wat het meest opvalt is de logistiek en de hoeveelheid hout dat er wordt verwerkt.

Bergen-Belsen (concentratiekamp)

De caravans en campers worden met de hand in elkaar gezet. Er werken 1500 mensen en de kwaliteitseisen zijn hoog. Er kan zelfs tot 27 jaar na dato, d.m.v. een duimafdruk van de verantwoordelijke, worden vastgesteld wie de zijkanten heeft gemaakt. Verder wordt er heel schoon gewerkt. Het was een indrukwekkende rondleiding waarin ze duidelijk laten zien hoe goed het product is gemaakt. Om nog één voorbeeld te noemen. De campers/caravans hebben een isolatiewaarde die gelijk is aan een stenen muur van 80 cm. Na de rondleiding wordt ons een uitgebreide lunch (vlees, aardappelen en groente) aangeboden. Tenslotte gaan we naar het Erwin Hymer museum. Hier zien we een historisch overzicht van de ontwikkeling van caravan en campers in een mooie design ruimte. Alles herinnert ons aan de vakanties in onze jeugd. Aan alle details ook in de caravans en de bijbehorende oude auto’s is  gedacht. Werkelijk schitterend. Hoewel we morgenvroeg nog een gezamenlijk ontbijt hadden, besluiten wij te vertrekken. Het huis lonkt. Tegen half 8 komen we aan op de camperplek Weinsberg. Morgen naar huis!

Vrijdag, 25 mei 2018

Vandaag rijden we naar huis. ‘s Avonds zien we de kinderen en kleinkinderen weer. Het is fijn weer thuis te zijn. 

Evaluatie : 

Portugal is nog steeds een mooi land voor mensen die van de combinatie cultuur en natuur houden. Het heeft goede camperplaatsen en over het algemeen vriendelijke mensen. De reis door Spanje leverde ook leuke bezoeken op. Toch verliest Spanje het van Portugal. De reis door Frankrijk had ook zijn eigen gezichten. Wij zijn deze keer van west naar oost getrokken. Toch zullen we hier minder vaak naar toe gaan. De reis naar Duitsland was bedoeld voor een bezoek aan de Hymer fabriek. Dit bezoek was geslaagd. Verder was het geen vooropgezet plan om allerlei UNESCO-monumenten te bezoeken, maar het kwam, gedurende de reis, op ons pad. In zijn totaliteit hebben we veel mooie plaatsen en natuur gezien. Wij hebben totaal 7300 km gereden. Maar we zijn dan ook bijna tien weken weg geweest en hebben veel gezien en genoten!

Bedankt voor de reacties, Het is altijd leuk om onderweg feedback te krijgen.

Veel van mijn foto’s zijn nu te zien op mijn Flickr-account.

De link voor de Portugal foto’s is:

Portugal

De link voor Spanje foto’s is:

Spanje

De link voor Frankrijk foto’s is:

Paul

De link voor Duitsland foto’s is:

Geef een reactie