2018: Najaar in België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk

Vrijdag, 14 september 2018.

Koffie gedronken bij Sietse. Hij viert vandaag zijn 77e verjaardag. Wij vertrekken om 15.30 uur uit Groningen. Het is goed reisweer en we kunnen goed doorrijden. Wij komen even na zevenen aan in Maaseik in België.

Zaterdag, 15 september. Na een goede nachtrust en ontbijt, pakken wij onze e-bikes en fietsen langs de Maas. Wij rijden door de plaatsjes Ohé en Haak en fietsen over de dijk naar Ophoven en Roosteren. Wij genieten van de mooie uitzichten over de rivier. In Obbicht kijken we naar het monument van Willem van Oranje. Hier stak hij op 5 en 6 oktober 1568 met zijn leger de Maas over, om in Brussel de strijd aan te gaan met de Spaanse troepen van hertog Alva. Onderweg zien we diverse grote  grindplaatsen die het Maasland rijk is.

Fietsroute: http://m.fietsroute.org/route/veerpontenlus-3

Zondag, 16 september 2018.

Het is mooi weer als wij wakker worden. Wij horen dat, een bekende zangeres uit onze jeugd, Anneke Grönloh op 76-jarige leeftijd is overleden. Één van haar grote hits was “brandend zand”. Wij fietsen vandaag een andere route en komen door de dorpjes Papenhoven, Dilsen, Oproeteren, Tongerlo en Kinrooi. Als wij terugkomen in Maaseik, is daar een optocht van historische paardenkoetsen. Een mooi gezicht! 

Maandag, 17 september.

Wij vertrekken om 09.30 uur uit Maaseik en komen tegen tienen aan in Rekem. Deze plek doet ons denken aan precies twee jaar geleden. Berta was nog maar kort geopereerd en liep nog met een pruikje. Gelukkig zijn wij nu twee jaar verder. Het is prachtig weer (ca. 28/30 graden) en wij gaan fietsen. Wij fietsen langs de Zuid Willemsvaart richting Maastricht en rijden een rondje van 57 km. Onderweg zien wij de ENCI-groeve op de Pietersberg. Deze groeve is na ruim 90 jaar mergelwinning teruggegeven aan de natuur. Een mooi natuur gebied. Voor meer info zie deze link:

https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/enci-groeve-grand-canyon-aan-de-maas

Filmpje van het gebied:

Fietsroute: https://www.fietsknoop.nl/fietsknoop/route/7452810/rekem-belgi-

Dinsdag, 18 september.

Na een rustige nacht vertrekken wij uit Rekem. We rijden door een mooi landschap naar het Duitse plaatsje Roetgen. De camperplek ligt aan de Vennbahn. Deze prachtige fietsroute van ca. 125 km slingert door drie landen; Duitsland, België en Luxemburg. Wij fietsen over een oud spoorwegnet en genieten van de mooie uitzichten. Het is warm (ca. 31 graden) en wij gaan vandaag naar Aachen. Aachen of Aken staat bekend om het eerste UNESCO-werelderfgoed van Duitsland, de Dom van Aken. Wij fietsen door de stad en bekijken de prachtige Dom. Woensdag, 19 september.

Vandaag fietsen wij naar Monschau. Je kunt je een goede voorstelling maken hoe de stoomtreintjes vroeger over dit traject door het landschap reden. We merken dat het herfst is. De gevallen beukennootje en eikels kraken onder onze brede banden op het fietspad. In Monschau verlekkeren zich mensen aan onze “Specialized”, e-bikes. Er worden zelfs foto’s van gemaakt, net als gisteren in Aken. In Monschau drinken wij koffie en torte op het terras.Monschau is een pittoresk stadje omgeven door heuvels, met een waterstroom, vakwerkhuizen en een kasteel. Het is in de afgelopen 300 jaar nauwelijks veranderd. Als wij terug zijn bij de camper besluiten we door te rijden naar St. Vith. Deze plaats ligt ook op de fietsroute. Op de camperplek spreken we met een Belgische camperaar. Hij vertelde dat hij 3 accu’s had maar dat hij er nog maar twee had bijgestoken. Verder had hij 1000 liter water bij zich.

Donderdag, 20 september. 

Het weer is prachtig, maar morgen wordt er regen verwacht. Daarom besluiten wij het laatste stuk van de Vennbahn-route te fietsen van St. Vith naar Troisvierges in Luxemburg. Dit gedeelte heeft mooie uitzichten, maar het fietspad is duidelijk slechter. Wij fietsen langs de dorpjes Neidingen, Auel en Burg-Reuland. Op 4 november 1889 begon de openingsrit van de trein met een spectaculaire rit tussen trein en postkoets. De koetsier moest het onderspit delven tegen de trein. Maar de triomf duurde maar kort. Na de wereldoorlogen moest het spoorverkeer wijken voor wegen en auto’s. Nu kunnen fietsers van het Vennbahn-gebied genieten met de snelheid van een postkoets. Langzaam maar mooi! Terug op de camperplek hebben wij 80 km gefietst.

Vrijdag, 21 september.

Wakker worden en ontdekken dat je vandaag 71 jaar bent geworden. Fijn gevoel dat familie en vrienden mij appen, mailen of bellen. De herfst doet ook hier zijn intrede. Het temperatuurverschil is zeker 10 graden. Wij halen boodschappen en vertrekken uit St. Vith in België en rijden naar de camperplek in het plaatsje Redange-sur-Attert in Luxemburg. Onderweg tanken wij diesel. Door de lage brandstofprijzen (-15-25%) stroomt er op jaarbasis zo’n 700 miljoen euro (zo’n 2 miljoen euro per dag) aan belastinggeld in de Luxemburgse staatskas. Slecht voor het milieu want, ca. 75% van de broeikasuitstoot in Luxemburg is te danken uit de verkoop van brandstof aan dit tanktoerisme. Het is droog en zonnig weer. Wij lopen het dorpje nog even in.

Zaterdag, 22 september.

Na het ontbijt besluiten wij naar de stad Luxemburg te fietsen. Het is goed weer en een deel van de route voert ons opnieuw over een oud spoorweg traject. De route is heuvelachtig en zonder de e-bikes was dit heel moeilijk geweest. Luxemburg is een mooie stad maar, omdat wij de afstand hebben onderschat, hebben we te weinig tijd om de stad goed te kunnen zien. De heuvelachtige route is slecht aangegeven waardoor we te vaak mis reden en teveel kilometers maakten. Wij fietsten 90 km, de laatste 10 km zonder ondersteuning. Wij waren vermoeid en namen een lekkere douche. 

Zondag, 23 september.

Tegen tienen verlaten wij Redange en rijden, in de regen, naar de camperplek in het plaatsje Millery in Frankrijk. Daar ontmoeten wij J & A, die op doorreis zijn. Wij drinken koffie met een lekkere, door Anneke gemaakte, pruimentaart. Het is vandaag een regenachtige dag met dikke buien. Wij lezen en zitten lekker binnen.Ik lees het boek “tante Roosje”, van Paul Glaser. Het verhaal van een Nederlandse joodse vrouw die diverse concentratiekampen heeft overleefd. Het boek geeft een beeld van hetgeen er in Auschwitz en andere kampen gebeurde en hoe slecht de joden na de oorlog, door Nederlanders en de regering, zijn opgevangen. Volgens de officiële cijfers is 72% van alle 140.000 Nederlandse joden tijdens de bezetting omgekomen. Het percentage ligt waarschijnlijk op 85% omdat een groot deel geregistreerd stond als ‘vertrokken naar het buitenland’. Het verraad in Nederland was vele malen groter dan in de ons omringende landen. 

Maandag, 24 september.

Het is goed weer en wij fietsen langs de rivier naar Nancy. We waren hier al eens eerder, maar staan opnieuw te kijken naar het prachtige plein de Place Stanislas. Het 18e eeuwse hekwerk van Jean Lamour is weelderig verguld en het beeldhouwwerk van Guibal is prachtig. Als we terug zijn hebben we 50 km gefietst. 

Dinsdag, 25 september.

Wij verlaten Millery en rijden naar Pont-à-Mousson. Daar parkeren wij de camper en rijden verder op de fiets naar Metz. Daar bezoeken wij de 13-14e eeuwse kathedraal St-Etienne. De, door de schilders Villion, Bissière en Chagall ontworpen, ramen zijn prachtig en behoren tot de mooiste in Frankrijk. De kathedraal is indrukwekkend groot, het schip is 123 meter lang en 41,79 meter hoog. Het fietspad loopt grotendeels langs de Mosel. Wij hebben vandaag ca. 75 km gefietst.

Woensdag, 26 september.

Wij nemen afscheid van J&A en rijden naar ons tweede doel; de Elzas. Wij komen tegen twaalven aan op een mooie camperplek vlakbij het dorpje Marlenheim. Wij staan bij een wijnboer. Hij verkoopt wijn, noten, druiven en eieren. De zon schijnt, het is ca. 22 graden en wij zitten het grootste deel van de dag in het zonnetje. Tegen vijven laat hij ons verschillende soorten wijn proeven. Wij genieten van de omgeving.

Donderdag, 27 september.

Het is ‘s nachts koud. Maar het zonnetje is er al om 9 uur. Wij fietsen vandaag de Véloroute du Canal de la Brucke.  Het prachtige fietspad loopt langs het Canal naar Straatsburg. In het Canal liggen nog vele oude vervallen sluisjes, een mooi gezicht. Het is mooi weer, ca. 24 graden en volop zon. De historische binnenstad van Straatsburg is goed bewaard gebleven en werd in 1988 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Wij lopen door de pittoreske wijk ‘La petitie France’, (klein Frankrijk) met zijn oude vakwerkhuizen. De, in de Duitse tijd, gebouwde kathedraal Notre Dame is van rode zandsteen. Het beroemde astronomisch uurwerk is in restauratie. Op de terugweg plukken wij pruimen langs de rivier. Berta maakte er een lekkernij van. Vandaag hebben we 66 km gefietst. We zitten nog tot 19.00 uur in de zon, daarna verdwijnt de zon achter de heuvels en wordt het kouder. Wij gaan lekker in de warme camper en kijken tv.

Vrijdag, 28 september.

De zon schijnt lekker in de camper. Het is een staalblauwe lucht en wij fietsen met blote armen door de Elzas. Een dag met een “gouden randje”, zou oom Roelof zeggen. Wij fietsen de Véloroute vignoble d’ Alsaca. Vanaf Marlenheim gaan we naar Molsheim, Rosheim naar Obernai. Allemaal leuke bloemovergoten dorpjes met oude vakwerkhuizen. Molsheim is de bakermat van Bugatti. Hier begon Ettore Bugatti in 1909 zijn autofabriek.  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bugatti Onderweg zien wij de druivenpluk. Het is een heel goed wijnjaar zeggen de wijnboeren. Hier vind je de Pinot noir, Riesling en andere soorten wijn. Wij hebben vandaag 54 km gefietst. Na het fietsen zitten we weer lekker in de zon.

Zaterdag, 29 september.

Koos Alberts is gisteren op 71 jarige leeftijd overleden. 

Wij vertrekken uit Marlenheim. Het zonnetje schijnt al hoog aan de hemel. Wij rijden naar Châtenois. Na de lunch fietsen wij bergopwaarts naar Haut-Koeningsbourg. Dit kasteel ligt als een adelaarsnest op de bergtop (>1000 m). Hier bewijst de Brose motor van onze Specialized fietsen zijn kracht. https://fietsenstevens.com/brose-middenmotor

Vanuit het kasteel hebben wij een panorama over de omgeving.

Op bevel van Koning Wilhelm II werd dit kasteel geheel opnieuw gerenoveerd. Bergafwaarts fietsen wij naar Selestat. Daar zien we de Ste-Foy en de St-Georges kerken. We hebben vandaag 38 km gefietst.

Zondag, 30 september.

Wij bellen/face-timen met de kinderen en kleinkinderen. Daarna gaan wij fietsen. Wij fietsen de hele dag door de glooiende druivenvelden. Vanaf Châtenois, via de schilderachtige- en bloemrijke plaatsjes Ribeauvillé, Hunawihr, Riquewihr, naar Kayserdberg-Vignoble de geboorteplaats van de beroemde arts en Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer. Ribeauvillé met zijn kasteelruïnes en Riquewihr, dat in zijn geheel één groot museum is.Het is een fijne dag met mooi weer en ca. 23 graden. Wij hebben vandaag 67 km gefietst. Onze fietsen trekken veel belangstelling en worden menig keer gefotografeerd.

Maandag, 1 oktober.

Het is bewolk als wij wakker worden. Wij doen het vanmorgen rustig aan. Berta doet een wasje en wij drinken koffie met pruimentaart. Verder tanken we water. Via Nu.nl lezen we dat de grootste Franse zanger van hartverscheurende chansons, Charles Aznavoir op 94 jarige leeftijd is overleden. Hij maakte 180 miljoen platen.

Na de lunch klaart het op en is er een beetje zon. Wij fietsen nog een stukje naar het noorden langs de plaatsjes Damach-la-Ville, Andlau, Mittelbergheim naar Barr. Daar drinken wij, in een bijzondere patisserie, cappuccino met wat lekkers.
De Elzas is de kleinste regio van Frankrijk die aan de grens met Duitsland ligt. Van zuid naar noord loopt de Rijn door het grensgebied. Er is vele malen strijd geleverd tussen Duitsers en Fransen. De mensen zijn vriendelijk. Wij hebben vandaag 47 km gefietst.

Dinsdag, 2 oktober.

Na het ontbijt vertrekken wij uit Châtenois. Wij doen boodschappen, tanken gas en rijden naar het dorpje  Voegtlinshoffen, 45 km verderop. Op de camperplek hebben wij een mooi uitzicht over de wijngaarden en het Rijndal. We praten wat met andere Nederlanders en fietsen na de lunch naar Eguisheim. Dit dorpje is in 2013 gekozen tot mooiste dorpje van Frankrijk. Het heeft een groot Anton Pieck-gehalte.
Wij lopen door de gezellige straatjes en drinken cappuccino met mensen die wij twee dagen geleden ook al eens hadden ontmoet. Het was vandaag een bewolkte, maar droge dag. 

https://www.google.nl/amp/s/www.dorpenfrankrijk.nl/elzas/eguisheim/amp/

Woensdag, 3 oktober.

Wij feliciteren de buurman die 80 jaar is geworden en rijden naar Eguisheim. Daar kamperen wij bij een wijnboer. Na de koffie fietsen we naar Colmar. Wij waren hier vroeger al eens maar zagen nu meer van de stad. Colmar heet de mooiste stad van de Elzas te zijn. Het heeft veel oude vakwerkhuizen. De winkelstraten zijn gezellig en op een aantal plaatsen hangen nog oorspronkelijke uithangborden van Hansi de beroemde schilder van uithangborden uit de middeleeuwen.Verder liepen wij door de Viswijk en Klein Venetië, het meest romantische deel van de wijk Krutenau. Het zonnetje piept nog even door de wolken en met 20 graden is het aangenaam.
Op de terugweg zoeken we walnoten onder de vele notenbomen die hier aan de kant van de weg staan. Terug bij de camper proeven en kopen we wijn bij de wijnboer.

http://www.wandelpaden.com/colmar.html

Donderdag, 4 oktober.

Wij vertrekken tegen negenen uit Eguisheim en rijden naar Hartsmannwiller. Het is een mooi plekje onderaan de berg Hartmannswillerkopf. Tegen elven fietsen wij richting het noorden en volgen de Véloroute du Vignoble d’ Alsace. We fietsen door de prachtige wijngaarden via de plaatsjes Soultz-haut-Rhin, Guebwiller, Issenheim naar Westhalten. Daar komen we Cor en Bets uit IJselsteijn voor de derde keer tegen. Wij praten even en rusten op het pleintje in een luie stoel. Op de terugweg krijg ik een lekke band. Wij gaan naar een dichtstbijzijnde garage die ons helpen. Als we terug zijn bij de camper zitten we nog tot 18.30 uur in het zonnetje. Het was een mooie dag.

Vrijdag, 5 oktober. 

Vandaag fietsen wij het laatste deel van de Elzas-route. Tegen tienen fietsen we naar Cernay en Thann. Onderweg zien we herten.  De wijngaarden maken plaats voor het boerenland. In Cernay zien we een Duits oorlogsbegraafplaats met 7085 graven uit de eerste- en 1479 graven uit de tweede Wereldoorlog. In Thann zien wij de steilste hellingen met wijngaarden van Europa. Hier komen uitsluitend de beste witte wijnen ( Cran Cru) vandaan. In het centrum zien wij de kerk St-Thiénaut, een schitterend bouwwerk uit de 14-15e eeuw. Vooral het W-portaal is een meesterwerk van gotische beeldhouwkunst.Als we terug zijn bij de camper genieten we van de zon (27 graden). Ik kraak 3 kg walnoten met de waterpomptang. De notenkraker ligt thuis. We fietsen vandaag 40 km. Ook belde Hanna nog uit Sicilië. Er komt een pizza-bakker langs op de camperplek en wij eten vanavond pizza. De pizza-bakker komt om 21.00 uur nog even langs om te vragen hoe het smaakte!

Zaterdag, 6 oktober.

Vandaag een rustige dag bij de camper. We hebben wat klusjes gedaan, de foto’s bijgewerkt en boeken gelezen. Het was vandaag mooi weer. Wij eten buiten op het bankje voor de camper.Zondag, 7 oktober 

Wij vertrekken uit Hartmannswiller en rijden naar Hartmannwillerskopf (956 m). Hier werd in de eerste Wereldoorlog (1914-1918), zwaar gevochten. Deze oorlog mondde uit in een loopgravenstelling over de gehele lengte van het front. Hier krijgt de naam loopgravenoorlog een gezicht. Het is nog maar 100 jaar geleden.Wij lopen er door en zien de overblijfselen. De omstandigheden moeten erbarmelijk zijn geweest. Hier ligt het oorlogskerkhof waar ca. 1260 Franse soldaten liggen begraven. Link: http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/De_gevechten_om_de_HartmannsweilerkopfDaarna rijden we over de “Grand Ballon”, de hoogste berg (1424 m) van de Vogezen. De uitzichten zijn mooi en wij  stoppen op de camperplek Le Markstein op 1200 meter hoogte. Daar zitten wij de rest van de middag in het zonnetje te praten met een ander Nederlands echtpaar uit Leens. 

Maandag, 8 oktober.

Het is koud op deze hoogte (1183 m) als wij wakker worden, maar het kacheltje doet het goed. Na het ontbijt maken wij een bergwandeling. De zon schijnt al lekker en het landschap is prachtig. Dit is een ski-gebied met uitzicht op Du Grand Ballon.Na de wandeling verlaten wij Frankrijk en rijden naar het plaatsje Burkheim, vlakbij de Rijn in Duitsland. Onderweg doen we boodschappen. Tegen half drie zijn we op de mooie camperplek van dit dorpje.Wij zitten lekker in het zonnetje en lopen tegen vieren het dorpje door. Daar drinken wij een pilsje en een glas wijn op een terras. Genieten!

Dinsdag, 9 oktober.

Het is mistig maar wij gaan toch fietsen (zie de route). Tijdens het koffie drinken staan wij even stil bij het feit dat het gisteren al weer één jaar geleden is dat oom Roelof is overleden. Wij bellen even met tante Sijke. Het gaat goed met haar. Wij fietsen langs de Rijn in Duitsland en gaan over de brug naar Marckoldsheim, dat in Frankrijk ligt. Tegen twaalven komt de zon er goed door en wordt het zo’n 22 graden. Onderweg zien wij complete muren van maiskolven in het landschap. Frankrijk is niet voor niets de graanschuur van Europa, al dreigt zij deze positie te verliezen aan west-Oekraïne met hun genetisch gemanipuleerde gewassen.Wij fietsen, via de plaatsjes Atrzenheim, Baltzenheim, Kunheim, Biesheim, Volgensheim en Breisach, langs de Rijn terug naar ons liefelijke plekje in Burkheim in Duitsland. Wij maken de fietsen schoon omdat ze heel vies zijn geworden door de greffelpaden. Wij hebben vandaag 61 km gefietst. Daarna liggen we lekker in de zon.

Woensdag, 10 oktober.

Wij vertrekken uit Burkheim en rijden naar het noorden. Na wat getreuzel op een andere camperplek komen we aan in La Wantzenau in Frankrijk. Dit plaatsje ligt aan de rivier de l’Ill (spreek uit iel), ongeveer 12 km vanaf Straatsburg. Wij gaan dus opnieuw de grens over en doen dit al voor de zoveelste keer. Wij doen het vandaag rustig aan, lezen wat en genieten van het zonnetje. Wij eten nog buiten en dat op 10 oktober.

Donderdag, 11 oktober.

Reizen is fijn. Van reizen leer je en weet je beter hoe de wereld in elkaar steekt. Wij fietsen vandaag een deel van de Eurovelo 15 Véloroute Rhin en een deel van de Véloroute de la vallée de la Moder. Fietsen langs de riviertjes en door de dorpjes is leuk. In het ene dorpje zie je dit, in het andere dorpje weer dat. Zo zagen wij in Offendorf een subfossiel van een oude eikenboom uit het 1e jaar voor Christus. De boom was 200 jaar oud, 7,40 m lang, 2,30 m dik en had een gewicht van 16.400 kg. Het is de grootste eikenboom die tot nu toe in het Rijngebied is gevonden. Onderweg plukt Berta appels. Ze liggen voor het oprapen. Als wij terug zijn bij de camper hebben wij 57 km gefietst. Het was bewolkt maar na drie uur schijnt de zon. We zitten heerlijk bij de camper.Vanavond eten we erwtensoep met worst! Lekker!!

Vrijdag, 12 oktober.

Wij verlaten La Wantzenau en rijden 20 km verder naar Drusenheim aan de Rijn. De camperplek ligt aan de rivier waar een veerpont, gratis tot 3,5 ton, de Rijn oversteekt naar Duitsland. Het is een mooie plek en de zon schijnt al vroeg. Tegen enen is de 30 graden al bereikt. Wij genieten van het uitzicht over de Rijn. Af en toe komt er een grote boot voorbij. Wij hebben Duitse buren en spraken met hen over de pensioenen in Duitsland. Duitsland kent geen AOW, tenminste niet voor mensen zonder werk. Alleen als je werk hebt bouw je bij de overheid pensioen op. Heeft een Duitser een paar jaar geen werk, dan stoppen alle vormen van pensioenopbouw. Dat verklaart waarom veel Duitsers pensioenen hebben van minder dan € 500,00 per maand, bedragen waarvan niemand kan rondkomen. De armoedegrens voor Duitsers is  € 958,00 per maand voor gepensioneerden, 16% van de ouderen zit daaronder. Sommigen gaan elke dag op pad om in de stad (plastic) flessen te verzamelen. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-duitse-ouderen-in-vuilnisbakken-graaien-om-in-hun-oude-dag-te-voorzien~b0b2aca7/

De buurman had geen goed woord over voor het beleid van Angela Merkel. Temeer omdat vluchtelingen sneller kunnen profiteren van diverse voorzieningen dan de Duitse bevolking. Hij zei dat er grote ontevredenheid was onder een groot deel van de bevolking. 

Zaterdag, 13 oktober.

Het belooft een mooie dag te worden. Na de koffie fietsen wij naar Haguenau. Een leuk stadje dat het op drie na grootste stadje is in de Elzas. De stad is in 1677 afgebrand en in 1944-‘45 zwaar beschadigd. Aan het eind van de tweede Wereldoorlog lag de stad in de vuurlinies van Duitse en Amerikaanse troepen. Wij fietsen een groot deel door het bos. Heerlijk met dit warme weer (28-30 gr). De bladeren van de bomen vertonen mooie herfst-kleuren. Het is een prachtig gezicht tegen de achtergrond van de staalblauwe lucht. Als wij terug zijn hebben we 65 km gefietst, voor het grootste deel zonder ondersteuning. Die gebruiken we alleen als het nodig is.

Zondag, 14 oktober.

Het was vandaag een dag rondom de camper. Heerlijk weer, ca. 27 graden en veel te zien. Wij zitten hier op een punt waar de veerboot “Drusus”, de Rijn oversteekt. De veerboot werd in 1961 in gebruik genomen. In 1963 tekende generaal De Gaulle en kanselier Adenauer een verdrag waarin werd bepaald, dat de kosten door de twee landen werden gesplitst en dat de passagiers gratis konden oversteken. Dat is nu nog zo. De eerste 25 jaar voer de veerboot onder Franse vlag, maar op de 25e verjaardag werd ook de Duitse vlag voor het eerst gehesen. Elk jaar steken ongeveer 50.000 tweewielers en 396.000 voertuigen (tot 3,5 ton) over de Rijn. Rondom de camper was het gezellig. Hier komen dagelijks veel mensen, vooral oudere echtparen, wandelaars en fietsers, kijken. Veel mensen maken gebruik van de bankjes op de dijk. In de Rijn zie je schepen en speedboten voorbij komen. Wij zaten de hele dag in de zon bij de camper. En dat op 14 oktober!!

Maandag, 15 oktober.

Wij vertrekken van dit mooie camperplekje in Drusenheim aan de Rijn en rijden naar Schaidt in Duitsland. Daar lopen we naar de bakker voor broodjes. ‘s Middags fietsen wij, langs de prachtig gekleurde wijngaarden, naar Bad Bergzabern. Onderweg vinden we kilo’s walnoten. Het is een zonnige dag (ca. 24 graden). Op de terugweg proeven wij wijn bij het weinhaus Ebinger in Oberotterbach en keuvelen gezellig met andere Duitsers. Tegen zessen fietsen wij, door een prachtig heuvelachtig landschap, terug naar de camper. We hebben dan 39 km gefietst.

Dinsdag, 16 oktober.

Vandaag fietsen wij van Scheidt naar Landau in der Pfalz. Opnieuw door de wijngaarden. Wij verbazen ons over de grote oppervlaktes druivenvelden. Wij rijden door de dorpjes Vollmersweller, Dierbach, Barbelroth, Billingen en Impflingen. Met dit zonnige weer en 24 graden een mooi gezicht. Overigens hadden wij dit niet met onze oude fietsen kunnen doen. Het was heuvel op en af. Lindau is een behoorlijk plaatsje met ca. 44.000 inwoners. In Landau drinken we heerlijke cappuccino met “torte”, op een terras. Op de terugweg zoeken wij kilo’s walnoten en appels langs het fietspad. Ze zijn hier in overvloed en liggen voor het oprapen. Vandaag hebben wij 64 km gefietst. 

Woensdag, 17 oktober.

Wij vertrekken uit Scheidt en doen eerst boodschappen. Dan tanken we diesel voor de terugreis naar Nederland. Wij zitten ca. 600 km van huis en gaan, vanaf vandaag elke dag 200 km rijden. Wij doen het rustig aan en hopen  vrijdag weer thuis te zijn. Het is opnieuw mooi weer, ca. 26 graden. Ongelofelijk en dat in midden oktober. Sinds wij weg zijn hebben wij geen regen gehad. Maar dat heeft ook negatieve gevolgen. Onderweg zien wij dat het water in de Rijn een dieptepunt heeft bereikt. Alleen de vaargeul is nog open. Afgelopen weekend zakte de waterstand in de Rijn onder de 6,82 meter en verbrak daarmee het laagterecord. Deze week zal het nog verder zakken. Wij zitten nu in het plaatsje Höhr-Grenzhousen, vlakbij Koblenz. Wij zien duidelijk de lage waterstand in de Rijn. Die leidt tot verzilting van de bodem. De scheepvaart ondervindt hinder en sommige jachthavens zijn al gesloten. Zelfs rondvaartboten kunnen niet meer aanmeren.Berta is druk met het schillen en koken van de appels die wij in de Elzas vonden. Zij maakt heerlijke appelmoes.

Donderdag, 18 oktober

Wij vertrekken uit Hönt-Grenzhousen en rijden naar Bad Bodendorf. Daar ligt het riviertje de Ahr. Wij zien dit als een voorproefje voor een volgende fiets-vakantie. Wij fietsen, via Sinzig langs de Rijn, naar Andernach. De zon probeert door de wolken te komen maar dat lukte niet. Ook nu weer zien wij dat het water in de Rijn erg laag staat. Mensen beginnen zich zorgen te maken. Als we terug zijn bij de camper hebben we 57 km gefietst. 

Conclusie :

Onze vakantie bestond uit twee delen: 

Deel 1: fietsen over oude spoorbaan (Vennbahn) in België.

Deel 2: reizen door de Elzas.

Deel 1:

Het fietsen van de Vennbahn was leuk. De omgeving was mooi en het weer werkte mee. De Vennbahn op zich was was wat te kort. In Luxemburg hebben wij er nog een stukje aan toegevoegd.

Deel 2:

Het reizen door de Elzas is verfrissend. Wij kwamen door mooie dorpjes en zagen vele wijngaarden. De mensen zijn vriendelijk. 

De geschiedenis van de Elzas is bekend. Gedurende eeuwen hebben Duitsers en Fransen oorlog gevoerd. De Elzas was dan weer Frans en dan weer Duits. Op sommige plaatsen is dit nog te zien aan de reünies, maar ook door de begraafplaatsen. 

In de wijnproductie zijn beide volken goed. Er is veel wijnbouw en wij zagen hoe er werd geoogst. Wij konden  meegenieten van de wijn, walnoten en de appels. Zeker in deze maand oktober is deze streek werkelijk prachtig. 

Het prachtige weer hield niet op in deze vakantie. Wij hebben de afgelopen 5 weken geen regenbui gehad. Dat had anders kunnen zijn. 

De e-bikes (Specialized) bevallen. Wij kwamen nu op plekken die we normaal niet hadden kunnen fietsen. Wij hebben deze vakantie meer kilometers gefietst (1350 km) dan met de camper gereden (ca. 1300 km).

Met behulp van de apps (Campercontact en ProMobil) vonden we fijnste camperplekjes. 

Het was een fijne vakantie !

Geef een reactie