2019: Voorjaar in Italië, incl. Sicilië.

Donderdag 14 maart 2019.

Het heeft de hele week geregeld en als wij vertrekken dan regent het nog.

Om half twee komen wij aan bij de Bahia-sauna in Bochelt Duitsland. J & A zijn er al en samen bezoeken wij de sauna. En warempel tegen vieren begint de zon te schijnen en is het droog. Wij eten heerlijk in de sauna en komen om 20.30 uur uitgerust terug in de camper. De vakantie is begonnen! 

Vrijdag, 15 maart 2019

Wij vertrekken na het ontbijt. Opnieuw regent het de hele dag. Tegen vijven is het droog en komen wij aan op de camperplek in Esbach, ongeveer 44 km vanaf Bazel (Zwitserland).

Vandaag hebben wij 556 km gereden en zijn nu 745 km van huis. Het was druk op de weg en duidelijk meer vrachtverkeer dan de afgelopen jaren.

Zaterdag, 16 maart 2019.

Tegen achten verlaten wij Esbach. Het is droog weer en we rijden door Zwitserland naar Italië. Om half 2 bereiken wij de camperplek in Saronno. Het is 24 graden en de zon schijnt. Saronno is bekend om de bitterkoekjes (amaretti) die er geproduceerd worden. Saronno is bij ons vooral bekend door de likeur Amaretto di Saronno die al sinds jaren niet meer in deze stad geproduceerd wordt. 

Het is hier voorjaar en de bloeiende bomen steken mooi af tegen de azuurblauwe lucht. Wij lopen het plaatsje in en drinken cappuccino. Het is gezellig druk. Wij reden vandaag ca. 355 km.

Zondag, 17 maart 2019.

Wij vertrekken tegen tienen uit Saronno. Het is een bewolkte dag, zo’n 14 graden C. Wij rijden richting Busseto. Onderweg horen wij een schurend geluid aan de rechter voorkant van de camper. Ik denk dat het een kapot wiellager is. Wij zoeken de dichtstbijzijnde Renault-truckservice in Fombio en zullen moeten wachten tot morgen. 

Maandag, 18 maart 2018.

Wij rijden om 08.30 uur de garage in en worden meteen geholpen. Er ontbrak een bout van de schijfrem-ophanging. Na anderhalf uur was het gefixt en reden wij verder naar Busseto. Het zonnetje schijnt. Via de tv horen wij van de terroristische aanslag in Utrecht. Wij lopen het oude stadje Busseto in en zien dat Verdi nog steeds op zijn voetstuk staat. 

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Verdi

Dinsdag, 19 maart 2019.

Het is vandaag markt in Busseto. Wij lopen over de gezellige markt.

Verder mogen wij een kijkje nemen in hotel I Due Foscari. Dit hotel is gemeubileerd in een Hollywood-achtige, middeleeuwse stijl en is populair bij filmsterren, die hier speciaal komen voor het jaarlijkse operaseizoen in juni en juli.

‘s Middags fietsen wij naar Zibello waar heerlijke strolghino-worstjes worden gemaakt. 

http://www.boutiquedeisalumi.it/scheda_culatello.as

Woensdag, 20 maart 2019.

Via de radio horen wij dat Nederlanders op de vijfde plek staan van de gelukkigste landen ter wereld. Wij vertrekken uit Busseto en rijden naar de abdij van Chiaravalle della Colomba. Dit is een cisterciënzer klooster, gelegen in de Italiaanse gemeente Alseno in Emilia-Romagna. Daarna  rijden wij door naar Parma. Daar bezoeken wij de kathedraal en de doopkapel. Schitterende om te zien. 

Donderdag, 21 maart 2019.

Wij vertrekken uit Parma en rijden naar Livorno. J & A gaan richting Florence. Het is mooi weer, ca. 20 graden. Wij fietsen even naar de stad en komen erachter dat de boot pas morgenavond om 23.59 uur vertrekt. De ticket-office is moeilijk te vinden en pas om 18.00 uur kunnen wij de tickets kopen.

Vrijdag, 22 maart 2017.

Het is een prachtige zonnige dag. Wij fietsen via de lange wandelpromenade langs de prachtige kust van Livorno naar Antignano. De grote schepen varen in en uit. Wij zitten lang op het Terrazza Mascagni. Dit is een elegante plek aan het water met een prieel en bankjes. Veel mensen joggen en genieten van het panoramisch uitzicht op zee.

‘s Middags fietsen wij nog even de stad in en lopen over de markt. Tegen tienen gaan we naar de boot. Na het eten kijken we naar de zonsondergang.


Zaterdag, 23 maart 2019.

Gisteravond gingen wij na elven, als bijna laatsten, aan boord van het schip. Wij verkennen de ruimtes en gaan naar onze hut. Het is een ruime hut met douche, waar we direct gebruik van maken. Wij hebben redelijk kunnen slapen en ontbijten in de hut. 


De zee is kalm en de zon schijnt. Op de boot maken wij kennis met Rik en Evelien. Ook zij gaan naar Sicilië. Verder lezen wij onze boeken in de zon op het dek.


Tegen achten rijden wij de boot af en gaan naar de camperplek in Palermo. 

Zondag, 24 maart 2019.

De zon schijnt als wij wakker worden. Wij lopen Palermo in en gaan naar Teatro Massimo. Het theater is met zijn 7700 m2 een van de grootste opera’s van Europa. Het heeft vijf rijen loges, een rijk gedecoreerde galerij en een plafond met een fresco van Ettore Maria Bergler en Rocco Lentini. De akoestiek is geweldig, microfoons zijn overbodig. 

Het is gezellig in de stad en wij nemen een cappuccino met cannolo. Heerlijk! Daarna lopen wij naar  Museo Internazionale delle Marionette. Dit museum bezit een van de belangrijkste collecties poppen en marionetten ter wereld. Het is fijn om te zien hoe deze poppen gemaakt zijn.

https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/palermo/poppentheater-in-palermo/

Wij liepen vandaag 21.790 stappen! Tegen de avond verlaten wij Palermo en rijden naar de haven van Cefalu. 

Maandag, 25 maart 2019.

Gisteravond gekeken naar Nederland-Duitsland. Telkens weer in de laatste minuut weet Duitsland te winnen. 

Geweldig om wakker te worden in het haventje van Cefalù. Cefalù wordt voor het eerst beschreven in 396 v. C. Vanaf de haven is het tien minuten lopen naar het middeleeuws centrum. 

De visserswijk, met zijn oude huisjes langs het water, is pittoresk. Het lange zandstrand wordt beschouwd als een van de mooiste van de Siciliaanse noordkust. Er liggen al mensen op het strand. Wij lopen door de middeleeuwse straatjes naar de kathedraal. Daar zien we de prachtige mozaïeken van Christus. Via de kloostergang lopen wij verder het stadje in en gaan daarna terug naar de camper. Daar rusten we de verdere middag uit in de zon. 

Dinsdag, 26 maart 2019.

Wij vertrekken tegen negenen uit Cefalù. Het weer is prachtig en wij rijden naar het Parco Naturale Regionale della Madonie, een schitterend berggebied. Gangi is ons doel. Gangi ligt bovenop de rotsen en is na de Etna het hoogste punt van Sicilië (1011 meter). 

Gangi is een doolhof van middeleeuwse straatjes en heeft ca. 18 kerken. Wij bezoeken de Chiese Madre. Het is een sobere kerk. De beheerder zoekt een sleutel en begeleid ons naar de crypte onder de kerk. Voor het binnengaan van de crypte staat boven de ingang de volgende inscriptie: “ ga naar beneden en leef om de dood te bezoeken, voordat de dood jou komt bezoeken”. In de crypte wacht ons een wel heel lugubere aanblik. Een aantal priesters die aan deze kerk verbonden waren, zijn na hun dood gemummificeerd en staan rechtop in nissen. De lichamen werden gemummificeerd volgens de droogmethode. Aan het einde van de behandeling werd het hoofd ingewaxt. Het hoofd werd losgemaakt van het lichaam en weer bevestigd met een stok. Heel luguber! 

https://www.mooistedorpjes.nl/italie/sicilie/gangi/

Na Gangi rijden wij door dit prachtige gebied naar de camperplek van Caltanissetta. Daar kookt Berta een heerlijke stamppot boerenkool.

Woensdag, 27 maart 2019.

Na het ontbijt doen we boodschappen. Daarna rijden wij naar Marina di Avola aan zee. Onderweg tanken wij LPG. De wegen in Sicilië zijn er, na 2017, niet beter op geworden. Gisteren hadden we veel last van frana (aardverschuiving) en gaten in de wegen. Het is vandaag bewolkt, ca. 15 graden, met lichte regen. Wij lunchen (verse aardbeien) op de camperplek bij de ruïne van een oude tonijnfabriek. Het regent de hele middag maar wij lezen onze boeken en internetten in de camper.

Donderdag, 28 maart 2019.

Vandaag staat de stad Noto op het programma. Wij fietsen langs het strand vanaf Marina di Avola naar Noto. Wij waren hier ook in 2013, maar toen regende het. Nu is het zonnig met mooie wolken.

Noto is een van de mooiste steden van Siciliaanse 17e-eeuwse barokke architectuur, met spectaculaire gebouwen. In 2002 is de stad door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De zachte tufsteen gebouwen hebben een prachtige honingkleur. De kathedraal is uniek. De koepel van de kathedraal is in 1996 ingestort, maar in 2002 gerestaureerd. 

Meer info: https://www.steden.net/italie/noto/

Verder zien wij de prachtige 18e eeuwse balkonnetjes van het Palazzolo Nicolaci. Na Noto fietsen wij door naar het  natuurreservaat Vendicari. Het is een mooi gebied maar in deze periode niet spectaculair. De toegangs-hekken waren nog gesloten. 

Vrijdag, 29 maart 2019.

Wij fietsen naar Fontane Bianche, naar het prachtige strandhuis van de dochter van Hanna. Hier hebben wij in 2013 een onbezorgde week doorgebracht. 

Tegen drieën rijden wij naar Hanna en Sareno in Siracusa. Daar ontmoeten wij de drie dochters van Hanna. Sareno laat mij zijn, meer dan 500-jarige olijfboom, zien. Ook haalt hij sinaasappels, mandarijnen en grapefruit voor ons van de bomen.  

Zaterdag, 30 maart 2019.

Na een heerlijke nachtrust gaan wij met de familie naar Ortigia, het eiland waarop het historische centrum van de stad Siracuse is gesitueerd. Het is heerlijk weer, ca. 25 graden en wij drinken samen cappuccino op het terras. 

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Syracuse_(Italië)

Daarna lopen wij het oude centrum door. De kathedraal is prachtig en de fontein op het Piazza Archimede is schitterend gerestaureerd. 

Vandaag is Hannie jarig. Zij wordt 83 jaar. ‘s Middags is de hele familie aanwezig en het is heel gezellig met veel eten, drinken en en hele grote taart.

Zondag, 31 maart 2019.

Vandaag hebben wij de klok één uur vooruit gezet. Het is zomertijd. Na de koffie nemen wij afscheid van de familie. Het was een fijn weekend! Sarino klimt op zijn 85e jaar nog even in de sinaasappel- en citroenen- en grapefruitbomen en plukt voor ons de vruchten voordat wij weg gaan. De sinaasappels van Salerno zijn twee keer dikker en lekkerder dan bij ons in Nederland. Wij vertrekken met een schone was (2 wasmachines) en een voldaan gevoel uit Siracuse.

Het is prachtig weer en wij rijden, richting Etna, naar Santa Tecla, een klein vissersdorpje, aan zee. Vanaf hier hebben wij een mooi uitzicht op de Etna. 

Na de lunch lopen wij het plaatsje in. Het is duidelijk dat ook hier de lava heeft gevloeid. De mensen zijn vriendelijk, trots op hun eiland en willen ons alle informatie geven. Ze willen zelfs met hun vrienden met ons op de foto bij de camper. 

Maandag, 1 april 2019.

Wij denken nog even terug aan het fijne weekend bij Hannie. De drie flessen advocaat met slagroom en de Groninger sukadekoek, die wij mee hadden genomen, vonden ze heerlijk! Wij verlaten Santa Tecla en rijden naar Castiglione di Sicilia. Dit plaatsje behoort tot een van de mooiste dorpjes van Sicilië. Ooit waren hier zesendertig kerken te bezoeken. Nu nog een paar. Wij wandelen naar het kasteel en hebben een mooi uitzicht op de Etna. https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/sicilie/castiglione-di-sicilia-een-van-de-mooiste-dorpjes-van-sicilie/

Daarna rijden we naar de Gole Alcantara, een kloof die is ontstaan door een vulkaanuitbarsting van een zijkrater van de Etna in 2400 voor Christus. Het is een prachtig natuurgebied. (zie link: https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/sicilie/gespleten-lava-kolkend-water-de-adembenemende-alcantara-kloof/

Tenslotte rijden wij naar een camperplek aan zee in Giardini Naxos. Stoeltjes eruit en genieten van ons tuintje voor de deur, de rust en de zon! Wij dachten rond de Etna te kunnen fietsen, maar gezien het drukke verkeer, de smalle- en slechte wegen is dat geen goed idee. Berta’s zus Tiny heeft vandaag een nieuwe heup gekregen. Gelukkig is de operatie goed verlopen.

Dinsdag, 2 april 2019.

Vandaag een rustdag. Wij beginnen met een strandwandeling. Vanaf de camperplek hebben wij een mooi uitzicht op de Etna. De Etna (UNESCO-werelderfgoed) is bepalend voor het Siciliaanse landschap. Het is de grootste werkende vulkaan van Europa. 

https://www.mooistedorpjes.nl/italie/sicilie/taormina/

Sicilië heeft gemiddeld de meeste zon van heel Europa, maar vandaag is het bewolkt. Na de lunch fietsen wij, via Giardini-Naxos, naar Taormina. Met de e-bike gaat het gemakkelijk omhoog (204m). Wij lopen de hoofdstraat, Corso Umberto I van poort naar poort door. Er zijn veel “fietskiekers”. Toch maakt het plaatsje nu minder indruk dan zes jaar geleden. 

Woensdag, 3 april 2019.

Onverwacht kwamen gisteravond Rik en Evelien de camperplek oprijden. Wij hebben hen ontmoet op de heenreis. We drinken samen de appelcider op en bespreken de reis over dit prachtige eiland. 

Tegen tienen vertrekken wij uit Giardini-Naxos en rijden, via steile wegen met haarspeldbochten pffff, naar Savaco. In dit dorpje in de bergen is een deel van de filmopnames van de wereldberoemde maffiafilm “The Godfather”, opgenomen. Vito Corleone (Marlon Brando) zijn zoon Michael Corleone (Al Pacino) vlucht naar Sicilië en wordt daar verliefd op Apollonia (SimonettaZ Stefanelli) dochter van de eigenaar van een kleine bar Vitelli. Ze trouwen, maar het geluk is van korte duur. Zij wordt gedood door een autobom die voor Michael was bedoeld. Wij lopen door het leuke plaatsje, bezoeken de Chiesa Nocolò waar Michael en Apollonia getrouwd zijn. Daarna drinken wij op het terras van de bar Vitelli, met melancholische filmmuziek op de achtergrond, een granita limone. 

https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/sicilie/savoca-stand-in-voor-corleone/

Filmscène: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=1y64beE5yos

Daarna rijden wij door naar de camperplek in Nizza di Sicilia. Wij genieten nog even van de zon want de komende dagen wordt er regen verwacht.

Donderdag, 4 april 2019.

Na het ontbijt rijden wij om half tien naar de ferry en maken de oversteek van Messina naar S. Giovanni. Het is mooi reisweer. De wegen zijn hier veel beter en wij schieten aardig op. Hannie belde nog uit Siracuse. Daar regende het nu.

In de middag komen wij aan in het plaatsje Rocca Imperiale Marina aan de Golf van Taranto (oostkust van Italië). Het dorp heeft een geheel nieuwe promenade langs de zee. Wij maken een wandeling over de promenade en door het dorp. Verder praten wij, zo goed als het kan met behulp van Google-translate, met de restaurant-houdster. We krijgen twee lekkere citroenen van haar mee. In deze streek worden veel citroenen verbouwd.

Vrijdag, 5 april 2019.

Wij hadden een onrustige nacht. Het stormde met windstoten van 67 km per uur.  De camper ging behoorlijk heen en weer. Wij rijden tegen tienen uit Rocco en door het binnenland van Italië naar Marina di Lesina aan de oostkust. Daar ontmoeten wij J&A weer. De zon staat hoog aan de hemel en wij bespreken hun en onze avonturen. 

Zaterdag, 6 april 2019.

Het is een zonnige dag (18 graden). Wij fietsen om de lagune naar het plaatsje Lesina. Lesina is een leuk plaatsje. Wij drinken cappuccino op het terras en spreken met een aantal oudere Italianen die jaren in Duitsland hebben gewerkt als gastarbeider. 

Verder fietsen wij de 400 meter lange pier op. Aan het eind van de pier is een overblijfsel van een eiland. Ooit stond op dit eiland een eenvoudige kerk. Tijdens een verwoestende Turkse invasie werd de kerk met de grond gelijk gemaakt. Nu staat er alleen nog een kruis. Na dit tripje zitten wij heerlijk in de zon bij de camper op ongeveer vijf meter van het strand.

Zondag, 7 april 2019.

De zon schijnt en wij nemen een rustdag. Onze fietsaccu’s worden, via de zonnecollectoren, weer opgeladen. Wij maken een strandwandeling en zien een dode schildpad, die verstrikt is geraakt in plastic snoer. Het is een toonbeeld van de milieuverontreiniging in dit land. Er ligt overal afval en er zijn veel slechte wegen. Wij denken dat zoveel achterstallig onderhoud niet meer valt te repareren. Ook hieraan kun je zien dat het alleen maar achteruit gaat in dit land. De schuldenlast rijst de pan uit. Italië koerst richting een niet meer terug te betalen staatsschuld van 2500 miljard euro. 

‘s Middags zitten we tot half drie in de zon, maar later wordt het bewolkt en lezen wij in de camper onze boeken. Berta leest “Grote en kleine leugens”, van Liane Moriarty en ik lees “Het schoolklasje van Auschwitz”, van Mario Escobar. Het is een vreselijke beschrijving van het zigeunerkamp in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

Maandag, 8 april 2019.

Wij vertrekken uit Marina di Lesina en rijden via de kustweg naar de camperplek van Rodi Garganico. Rodi Garganico ligt op het schiereiland Gargano en is gebouwd op een rots met uitzicht op de Adriatische zee.

Vanuit de haven kun je met de boot de Tremita-eilanden bezoeken. Wij lopen de nieuwe haven in en doen een eerste verkenning in het schilderachtige plaatsje. Als morgen de zon schijnt gaan we beter kijken. Het is nu een bewolkte dag, ca. 17 graden, maar droog. Maar wij vermaken ons best. 

Dinsdag, 9 april 2019.

Het heeft de hele nacht geregend, maar als wij wakker worden is het droog. Tegen tienen lopen wij het Rodi Garganico in, kopen fruit en drinken een heerlijke cappuccino, die met zorg wordt gemaakt. De barman maakte vier verschillende schilderijtjes op het schuim. 

Morgen speelt Ajax tegen Juventus en dat is hier een hoogtepunt. Cristiano Ronaldo, die twee keer zo duur is als Ajax, speelt morgen mee in het Champions league-duel tegen Ajax. Wij tanken water en eten een pizza. Af en toe komt het zonnetje maar warmer dan 18 graden wordt het niet. Wij blijven lekker in de camper met uitzicht op zee, lezen boeken en werken aan de foto’s.

https://www.zuiditaliereizen.nl/stedeninformatie-puglia/foggia/rodigarganico/

Woensdag, 10 april 2019.

Vandaag is Jolanda jarig, wij bellen al vroeg. Wij vertrekken uit Rodi Garganico en rijden naar Vieste. Vieste is de hoofdstad van Gargano in Puglia en is een populair plaatsje. Wij lopen door het middeleeuws centrum, met mooie steegjes en bezoeken de kathedraal. 

Daarna rijden wij door het prachtige Foresta Umbra, een dicht woud van beuken, eiken, taxus- en dennenbomen naar het plaatsje Mattinata. De zon schijnt en het is ca. 21 graden. Onderweg moeten we stoppen voor een geitenkudde die op de weg loopt. 

Donderdag, 11 april 2019.

Na een rustige nacht rijden wij, via haarspeldbochten door een prachtig landschap, naar Monte Saint’ Angelo. Het plaatsje ligt op 798 meter boven de zeespiegel met uitzicht over de Adriatische zee. Volgens overleveringen zou de aartsengel Michaël zich hier in 493 hebben vertoond. Het stadje is een van de bekendste bedevaartsoorden van Europa. Wij parkeren de camper op de grote parkeerplaats en lopen het stadje in. Wij bezoeken eerst het grote kasteel. 

Daarna bezoeken wij de kerk San Michele en lopen de 89 treden tellende trap af naar de grote onderaardse basiliek. Er is een dienst bezig. 

https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/puglia/de-route-van-de-engel/

Het centrum van Monte Sant’Angelo is goed bewaard gebleven. Wij lopen door de lagergelegen woonwijk met zijn spierwitte, in kaarsrechte rijen staande, huizen. Monte Sant’Angelo behoort sinds 2011 toe aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.Het is prachtig weer en wij rijden, door een prachtig landschap, naar San Giovanni Rotondo. Daar doen we boodschappen bij de MD-supermarkt en tanken diesel. Jaap en ik lopen nog even naar een Chinese shop, waar ze 1001 artikelen verkopen.

Vrijdag, 12 april 2019.

Vandaag bezoeken wij het plaatsje San Giovanni Rotondo. In dit plaatsje woonde van 1916 tot 1968 de beroemde Padre Pio. Hij zette zich in voor het welzijn van de zieken. Mede door hem is in dit plaatsje een modern ziekenhuis gevestigd.

Verder zien wij in de crypte het opgebaarde, gemummificeerde, lichaam van Padre Pio. Het is steeds omringd door biddende pelgrims. Padre Pio werd op 02/05/99 zalig- en op 16/06/02 heilig verklaard door Paus Johannes Paulus.


Inmiddels is deze plaats uitgegroeid tot een ware bedevaartplaats. Wij bezoeken de prachtige kerk met veel schitterende hedendaagse mozaïeken. 

http://www.kapucijnen.com/specials/pio.html

Padre Pio is big business. Alleen al in 2008 kon hij op negen miljoen bezoekers rekenen, dat is een miljoen meer dan Lourdes. De economische waarde – toerisme, souvenirs, lectuur, giften – van Padre Pio werden toen geschat op 120 miljoen euro per jaar. In 2007 schreef de Volkskrant een artikel over deze monnik. Hij zou bijtende carbolzuur hebben gebruikt om de stigmata bij zichzelf aan te brengen. 

Zie link: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/padre-pio-gebruikte-carbol-voor-stigmata~b83f9e02/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=copylink

Het regent en na het bezoek rijden wij door naar een camperplek aan zee in Manfredonia. ‘s Middags schijnt de zon en wij lopen langs de kust naar het kasteel. In het kasteel, met een schitterend uitzicht op zee, zien wij een tentoonstelling (Driekoningen van de aarde) van de kunstenaar Giuseppe Carta. Prachtig.

Zaterdag, 13 april 2019.

Gisteravond ging tegen tienen plotseling de televisie uit. Het begon heftig te regenen. Wij stonden binnen korte tijd in een hele grote plas water. 

Vanmorgen vertrekken wij na het ontbijt uit Manfredonia. We rijden naar Troia. Troia is een kleine stad op een heuvel met een mooi uitzicht over de vallei. Op deze camperplek is stroom en water. B & A doen de was. ‘s Middags lopen wij door het historisch centrum en kijken naar het prachtige roosvenster van de Romijnse kathedraal di Santa Maria Assunta, gebouwd tussen 1093 en 1125. Wat bijzonder is aan deze kathedraal, is dat de stenen rozet maar elf stralen heeft en zo de apostelen zonder Judas voorstelt. 

Naast de kathedraal is de kleine pasticceria Casoli. Hier proeven wij het traditionele gebakje “passionata di Troja”. Elke kleur heeft zijn eigen smaak. Heerlijk!!

https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/puglia/op-pad-in-lucera-en-troia/

Het is koud vandaag en wij doen de kachel aan.

Zondag, 14 april 2019.

Dit stadje Troia viert dit jaar zijn 1000-jarig bestaan. Vele mensen wonen nog in de smalle middeleeuwse steegjes. Het is niet warm maar het zonnetje schijnt. Berta doet de rest van de was en droogt het in de zon. Het panoramisch uitzicht op het omliggende Dauni-gebergte in deze vallei is prachtig. 


Een heel bekend tafereel in een Italiaans dorp zijn de oude mannetjes. Zij verzamelen zich bij de lokale bar, oude trappen bij een kerk of op een van de pleintjes. Ze gaan alleen even naar huis voor de lunch, maar komen later terug om te praten of een kaartje te leggen. Zo zien ze de dag aan zich voorbij glijden.


Maandag, 15 april 2019.

Wij vertrekken tegen negenen uit Troia en rijden naar Marcianise, ongeveer 29 km vanaf Napels. Wij vertrokken met regen, maar hier schijnt de zon. De temperatuur is ca. 18 graden. Wij rijden een deel op tolwegen, omdat de andere wegen slecht zijn met veel gaten in het wegdek. 

Wij besteden de rest van de dag met een bezoek aan La Reggia, een designer outlet. Daar vroeg een Italiaanse man mij of ik uit Nederland kwam. Hij vertelde dat hij in Zwolle had gewerkt. Ik zei dat mijn vriend Jaap uit Zwolle kwam, waarop de man zei “Jaap”? Hij blijkt Jaap te kennen, wat is de wereld toch klein! Wij shoppen en kijken naar de mooie dingen. Daarna rijden wij terug naar de camperplek.

Dinsdag, 16 april 2019

Als wij wakker worden schijnt de zon door het dakraam. 

Wij doen boodschappen en rijden door naar Caserta Vecchia, ongeveer 10 km boven Caserta. Wij vinden een mooi plekje in de tuin van een restaurant. Caserta Vecchia (Het oude Caserta) is een juweeltje van een dorp op 450 meter hoogte. 

Vanuit het oude dorp heb je een mooi uitzicht op Caserta en de baai van Napels. De kathedraal San Michele uit 1153, is een voorbeeld van Arabische-Normandische architectuur. Verder zien wij de ruïnes van een kasteel, dat rond 850 voor Christus op de top van het Tifana-gebergte is gebouwd. ‘s Middags liggen wij lekker bij de camper in de zon. 

Woensdag, 17 april 2019.

Wij vertrekken vroeg van de camperplek en bezoeken vandaag het koninklijk paleis Reale van  Caserta. Wij rijden met de camper zo de enorme ondergrondse parkeergarage in. Hier parkeren ook alle grote bussen. Vanuit de parkeergarage zijn wij direct bij het paleis.

Daar zien wij het imposante, grootse en elegante paleis. Het rechthoekige gebouw heeft een afmeting van 247 bij 184 meter. Het paleis heeft 5 etages, 1742 ramen, 1200 kamers in achttiende-eeuwse stijl en 34 trappenhuizen. 

Het koninklijke paleis werd gebouwd voor Karel III van Bourbon, zoon van Philips V, Koning van Napels. De architect Luigi Vanvitelli, zoon van de Nederlandse kunstschilder Casper van Witte, ontwierp dit enorme gebouw en de Engelse tuin. Alleen de aanleg van de tuin duurde al 20 jaar. Het landgoed heeft een oppervlakte van 45.000 vierkante meter. Om de watervallen, fonteinen en andere waterpartijen van water te voorzien, werd een aquaduct aangelegd die 38 km lang is. Wij lopen door de schitterende tuinen met prachtige beelden. 

Daarna bekijken wij de prachtige koninklijke vertrekken die versierd zijn met fresco’s, kunst, wandtapijten, antiek en kristal. Het is zo groot en overweldigend.Het paleis staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.Wij brengen er vijf uur door. Daarna rijden we naar de camperplek in Cassino. 

Donderdag, 18 april 2019.

“Ochtendstond heeft goud in de mond”. Dat geldt zeker voor ons. Als wij historische plaatsen bezoeken dan zijn wij altijd vroeg. Het grote voordeel is dat je rustig dingen kunt bekijken zonder dat andere mensen je voor de voeten lopen. Wij rijden al vroeg met de camper de berg op naar de Abdij van Monte Cassino. De abdij ligt op een bergtop van 520 meter hoogte boven het dorp Cassino. Benedictus stichtte deze abdij in 592. In de 11e eeuw was dit een van de rijkste kloosters van Europa. 

In de tijd is de abdij vier keer helemaal verwoest. Tijdens de tweede Wereldoorlog was de abdij één van de belangrijkere Duitse steunpunten tijdens de slag om Monte Cassino. Tijdens de tweede slag werd de abdij gebombardeerd en veranderde het in een ruïne. Na de oorlog is het geheel in 17e eeuwse stijl herbouwd. Wij zien de prachtige kerk en de mooie mozaïeken in de crypte. Echt geweldig om te zien.

https://www.absolutefacts.nl/wo2/data/montecassino.htm

Na het bezoek rijden wij, door een prachtig berggebied (Abruzzen), naar Avezzano. Daar genieten wij van de zon.

Vrijdag, 19 april 2019.

Wij vertrekken uit Avezzano, tanken LPG en diesel en rijden, met een tussenstop bij de Decathlon, naar de camperplek van Bevagna in Umbrië. Circa 35 jaar geleden waren wij hier met de kinderen. Onwillekeurig denk ik aan die tijd terug. Internet bestond nog niet. Met de landkaart op schoot bepaalde je de reis-route. Ik was al blij als 15 van de 36 foto’s of dia’s op mijn fotorolletje waren gelukt. Verder moest je zorgen voor lires om, bij het postkantoor of een telefooncel, naar huis te kunnen bellen. Je realiseert je nu hoe gemakkelijk wij het nu hebben. 

De zon schijnt en het is zo’n 24 graden. Wij genieten van dit weer en lezen boeken. Ik lees nu het boek “Mijn verhaal-becoming”, van Michelle Obama. Berta leest “Alles voor jou”, van Lianne Moriarty. 

Als Jaap en ik het dorp inlopen zien wij dat dorpsbewoners het beeld van Maria in kleine processie door de straten dragen. Zo krijgt goede vrijdag toch nog een gezicht. 

Zaterdag, 20 april 2019.

We doen het vandaag rustig aan. Wij fietsen via het dorpje de berg op (15% stijging) naar het kerkje Chiesa di Santa Maria delle Grazie, vanwaar wij een schitterende uitzicht hebben op Bevagna en de omliggende vallei. 

Daarna zoeken wij camping “Pian di Boccio”, op. Vijfendertig jaar geleden zijn wij hier, samen met Anneke en Jaap en de kinderen, geweest. Daar ontmoetten wij oude bekenden zoals Philippo, die daar destijds als badmeester werkte. Wij hebben fijne herinneringen aan deze camping. Het ademt nog steeds dezelfde rustgevende sfeer als toen.

Terug in Bevagna eten wij heerlijk op het terras van een restaurant. Daarna genieten bij de camper van de zon. Het is vandaag prachtig weer met ongeveer 28 graden. 

Zondag, 21 april 2019.

Het is eerste Paasdag. Anneke heeft het Paasontbijt gemaakt. Na het ontbijt pakken wij de fietsen en rijden, door een schitterend landschap, naar Assisi. Van verre zien wij Assisi al liggen gebouwd tegen de flanken van de Monte Subasio. 

Wij waren hier vijfendertig jaar geleden ook al, maar na die tijd hebben aardbevingen veel schade aangericht. Het is is Pasen en heel veel mensen bezoeken vandaag de Basiliek van Sint-Franciscus. Het is best indrukwekkend om te zien. 

Na de kerk bezoeken wij de Basiliek di Santa degli Angeli die onderaan de berg ligt. De basilieken werden in 2000 op de werelderfgoed van UNESCO geplaatst. Voor meer info over deze kerken zie de link: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Assisi

Als wij terug zijn hebben wij 52 km gefietst. Berta zorgt voor een lekker Paasdiner!

Maandag, 22 april 2019.

Wij tanken water en fietsen na de koffie naar Spello. Het is plezierig fietsen in deze omgeving van Umbrië. Meestal zijn de echte fietspaden niet langer dan 100 meter, maar vandaag was er eentje van één kilometer. Spello is gebouwd op de zuidelijke flanken van de Monte Subasio. 

Spello behoort tot de best bewaarde historische plaatsjes van Italië. Het heeft veel typische steile middeleeuwse straatjes en bloembakken met kleurrijke bloemen. Ze geven dit plaatsje een uniek karakter. 


De oude huizen zijn mooi gerestaureerd. Het is druk vanwege tweede Paasdag. Niet alleen de vele voetgangers gaan door deze straatjes, maar ook al het andere verkeer. Terug bij de camper genieten wij van het mooie weer. Het is druk op de camperplek. Er staan wel 50 campers. Tegen zessen begint het te regenen. De dag kan voor ons niet meer stuk.

Dinsdag, 23 april 2019.

Het is een bewolkte dag maar het is droog. Wij wandelen Bevagna in, drinken cappuccino en shoppen wat. Bevagna is een leuk en gezellig, geheel ommuurd middeleeuws, plaatsje. Volgens de overlevering zou de heilige Franciscus van Assisi hier gepredikt hebben tegen de vogels. 

Ik ga naar de kapper. Dit is het eerste plaatsje waar we langer blijven staan. Dat komt vooral omdat de camperplek mooi is en omdat er diverse leuke plaatsjes in de omgeving zijn waar we gemakkelijk naar toe kunnen fietsen. 

Het was vandaag een goede dag met een temperatuur van ca. 22 graden.

Woensdag, 24 april 2019.

Als wij wakker worden schijnt de zon. Na de koffie fietsen wij, over een on-Italiaans fietspad, naar het plaatsje Trevi.


Van verre zien wij het plaatsje al boven in de bergen liggen. Trevi is een klein plaatsje nabij Bevagna. De olijfolie die hier wordt geproduceerd is van uitzonderlijke kwaliteit en de beste van Italië.

Het is een warme dag, >25 graden. Bij terugkomst drinken wij een glas wijn op het terras in Bevagna. Daarna zitten we lekker bij de camper in de zon. 

Donderdag, 25 april 2019.

Wij vertrekken uit Bevagna, doen boodschappen bij de Lidl en rijden naar de Torgiano. Onderweg kwamen wij veel fietsers tegen. Het is vandaag de Italiaanse Bevrijdingsdag, ook bekend als de verjaardag van de bevrijding, de verjaardag van het verzet, of kortweg 25 april, is een nationale Italiaanse feestdag ter herdenking van het einde van de Nazi-bezetting van het land tijdens de Tweede Wereldoorlog en de overwinning van het verzet. 

Wij rijden naar de camperplek van Torgiano. Tijdens de koffie komen Johan en Aria de camperplek oprijden. Zij zijn op doorreis naar Griekenland. Het is warm en wij zitten de hele middag bij de camper. Een rustdag dus. Wij hebben het nog niet zo warm gehad. 

Vrijdag, 26 april 2019.

Vandaag fietsen wij naar het schattige dorpje Deruta in Umbrië. Deruta is wereldberoemd om zijn majolica en keramiek. In het centrum en omgeving vind je vele shops waar je borden, vazen, beelden en dergelijke in alle formaten, patronen en kleuren kunt kopen. 

Berta wilde graag een groot bord, maar dat is “geen spekkie voor ons bekkie”. Voor zo’n bord betaal je al snel € 300,00 of meer!

Het centrum is klein. Wij hebben mooiere stadjes gezien. Wellicht treedt er bij ons een beetje verzadiging op. Op de terugreis begon het een beetje te regenen en blijven wij in de camper. Tegen vijven drinken wij gezellig een borrel bij Johan en Aria.

Zaterdag, 27 april 2019.

Na het ontbijt fietsen wij samen naar Perugia. Perugia is de hoofdstad van Umbrië. Wij gaan via de roltrappen naar boven (493 meter boven het dal van de Tiber) en komen in het Rocco Paolina, een bolwerk dat in opdracht van Paus Paolo III in de jaren 1540, werd gebouwd terecht. Daarna  lopen we zo de winkelstraat Corso Vannucci in. Aan het einde op Piazza IV bezoeken wij de beroemde fontein “Fontana Maggiore”, het “Palazzolo die Priori”, en de prachtige “Perugia kathedraal”. 

Het is gezellig in de stad en er is een soort markt. Terug bij de camper mogen wij bij Johan de accu’s van de fietsen opladen. Wij hebben een storing in de zonnepanelen waardoor dit niet kan. De rest van de middag zitten we lekker in de zon en borrelen samen.

Zondag, 28 april 2019.

Wij nemen water in, legen de wc en nemen afscheid van Johan en Aria. Wij gaan richting het noorden en zij gaan richting het zuiden. Wij rijden langs de Lidl voor verse broodjes en ontbijten daar. Daarna rijden we naar Cortona. Cortona is oorspronkelijk een Etruskische stad op 494 meter hoogte in de provincie Toscane. Wij zetten de campers voor de kerk “ Santuario di Santa Margarita”. 

De kerk dankt zijn naam aan de heilige Margarita van Cortona (1250-1297) patrones van alle RK-berouwvolle zondaars. Haar gebalsemde lichaam ligt op het altaar. 

Ik loop nog even naar het hoogste punt van Cortona. Daar ligt het Fortezza del Girifalco, of de Giervalk-burcht, rond 1550 aangelegd door Cosimo I de Medici. Vandaar heb je een grandioos uitzicht op het Valdichiana-dal met de stad en het meer van Trasimeno.

Maandag, 29 april 2019.

Het was koud vannacht en de kachel gaat aan. Na de koffie lopen wij door de smalle en steile straatjes en steegjes naar beneden het plaatsje Cortona in. Wij gaan naar het kloppend hart, het Piazza delle Republica. Daar is het 13 eeuwse Palazzolo Comunale. Vanaf de trappen heb je een leuk gezicht op het centrum. Daar drinken we een lekkere cappuccino. 

Corona is in korte tijd zeer beroemd geworden, omdat het Toscaanse stadje een rol speelt in Frances Mayes’ boek “Een huis in Toscane”, verfilmd als “Under the Tuscan Sun”. Wij moeten de berg weer op lopen als wij terug gaan naar de camper.

Na de lunch verlaten wij Cortona en rijden, via prachtige uitzichten van een eindeloos landschap met groene heuvels, naar Greve in Chianti in de provincie Florence. Onderweg hebben wij alle weersomstandigheden (regen, hagel en zon) meegekregen, maar op de camperplek schijnt de zon. 

Dinsdag, 30 april 2019.

Het was koud vannacht, maar de zon schijnt als wij wakker worden. Wij lopen tegen tienen het dorpje in, drinken cappuccino en kijken rond. Chianti is het grootste wijnbouwgebied in Italië waaraan het DOCG-predicaat is toegekend. Greve di Chianti wordt ook wel de poort van de Chianti genoemd.


De zwarte haan is het symbool van de Chianti. In onderstaande link is te  lezen welke geschiedenis achter dit symbool schuilt.

https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/toscane/de-zwarte-haan-symbool-van-de-chianti/

Ik wil nog even de slechte wegen in Italië benadrukken. De laatste jaren zijn de wegen alleen maar slechter geworden. Italianen geven een vermogen uit aan verkeersborden om te verwijzen naar die slechte wegen, maar hebben kennelijk geen geld om deze wegen goed te repareren.


Na de lunch lopen wij door het prachtige wijngebied. Een wijnboer legt ons uit hoe zij, op een biologische manier, de insecten bestrijden. Het komt er op neer dat de seksuele omgang van de insecten wordt verstoord.

Woensdag, 1 mei 2019.

Wij nemen afscheid van Jaap en Anneke en vertrekken om zeven uur uit Greve di Chianti in Italië en beginnen aan onze terugreis. We hebben samen een leuke tijd gehad en veel gezien. Het is vandaag één mei, een feestdag in Italië. Het is dus lekker rustig op de weg. Omdat wij de slechte wegen in Italië beu zijn, nemen wij de tolwegen. Onderweg tanken wij nog wat diesel (€1,54) en rijden met prachtig weer, langs wegen met bloeiende koolzaadvelden en grasmaaiende boeren door Zwitserland. Vlak voor Bazel zien wij Theo en Bea uit Texel met hun camper op de parkeerplaats staan. Wij hebben hen in het voorjaar 2018 ontmoet in Portugal. Bea zet koffie met een lekkere koek en we praten even bij. Tegen zessen komen wij aan op de camperplek bij Freiburg in Breisgau. Daar tanken wij diesel voor € 1,329 per liter en voor LPG € 0,668 per liter. Wij hebben vandaag 706 km gereden. 

Berta kookt lekker en we eten buiten.

Donderdag, 2 mei 2019.

Wij vertrekken vroeg omdat wij hebben besloten vanavond nog thuis te zijn, “de camper ruikt de stal”. Het is goed reisweer en we schieten flink op. Het wordt kouder naarmate wij dichter bij huis komen. Tegen zessen rijden wij de straat in. Wij zijn veilig teruggekeerd van een mooie reis. 

Vrijdag, 3 mei 2019.

Lekker ontbijten met een vers broodje kaas en aardbeien. Het is weer fijn om thuis te zijn.

Conclusie van deze vakantie:

Wij kijken terug op een mooie vakantie. 

Italië is een prachtig land met bijzondere mensen. Met name in Sicilië voelden wij ons bij de familie Galeano heel welkom. Sicilië heeft ons weer verrast. 

Waar we het niet over willen hebben is het straatvuil, de slechte wegen, de selfie-makende  mensen, de grote groepen toeristen, de foute straatjes inrijden, het manoeuvreren met de camper, de storm waarbij de camper heen en weer gaat, de steile wegen met haarspeldbochten en de kleine gebreken aan de camper. 

Het weer was goed, zonnig en bewolkte dagen. Het was kouder dan vorige jaren. Door de slechte en gevaarlijke wegen hebben wij minder gefietst dan we wilden. 

Wij hebben 5624 km gereden en ik heb 2972 foto’s gemaakt. Een deel van de foto’s heb ik in de verslagen gezet en een ander deel heb ik op de fotosite “Flickr.com”, geplaatst. Ze zijn te vinden in de albums Italië en Sicilië. 

De link van dit Italië album is: https://www.flickr.com/photos/smilda/albums/72157600090031991

De link van dit Sicilië album is: https://flickr.com/photos/62703992@N00/sets/72157633511296231Geef een reactie