Maarten van der Weijden (11 stedenzwemtocht)

Op vrijdag 21 juni 2019 rijden wij naar Friesland. In dit weekend gaat Maarten van der Weijden de Friesche Elfstedentocht zwemmend afleggen. Wij staan om 18.00 uur aan de start waar een groot publiek staat te kijken. Wij zien een aantal meezwemmers een erehaag in het water vormen. Maarten, zijn vrouw en twee dochtertjes luisteren naar het lied “Space Oddity“, van David Bowie. Daarna neemt hij met een kus afscheid van vrouw en kinderen en duikt hij het water in. De tocht is begonnen. Hij zal tot maandagavond doorzwemmen en de 195 km zwemmend afleggen. 

Wij staan op de camperplek in Jelsum en fietsen op zaterdag 22 juni naar Stavoren. Het is prachtig zomerweer met een blauwe hemel en mooie wolken. Het Friesche landschap is schitterend. De afstand naar Stavoren is ongeveer 65 km met de fiets. Even voor Stavoren zien wij Maarten al doorkomen. Hij heeft dan een uur voorsprong op de oorspronkelijk planning. Er is veel meelevend publiek uit heel Nederland die hem allemaal aanmoedigen. Het doel, geld inzamelen voor de kankerbestrijding, spreekt aan. Iedereen in zijn omgeving heeft wel iemand die de ziekte kanker heeft overwonnen of er aan is gestorven. De toeschouwers zijn vrolijk en ontspannen. Wij fietsen terug naar de camperplek en hebben bij terugkomst ca. 145 km gefietst, deels zonder ondersteuning. 

Op zondag fietsen wij naar Franeker. Tegen enen komt Maarten daar langs. Er zijn veel mensen en er is een feestelijke stemming. De sfeer is bijzonder, emotioneel en je voelt de saamhorigheid.  Er is veel muziek en de mensen zingen allemaal mee. Deze emoties komen voort uit het hebben van- of genezing van diverse soorten kanker. Ik voel het aan de reacties van Berta. De commissaris van de Koning van Friesland staat in de stempelboot en Maarten krijgt de stempel op zijn stempelkaart. Wij fietsen, door een prachtig landschap met het zonnetje hoog aan de hemel, terug naar de camperplek in Jelsum.

Op maandag fietsen wij naar Birdaard. Daar hebben ze afgelopen zaterdag een bronzen kunstwerk van Hans Jouta voor Maarten onthuld. Dit ter nagedachtenis aan de tocht van vorig jaar die hij voortijdig, na 163 km, moest beëindigen omdat hij zich uitgeput niet goed voelde. Het kunstwerk maakt indruk en veel mensen staan even stil. Tegen enen zien wij Maarten doorkomen. Ongelofelijk wat een prestatie. Tegen drieën zijn wij terug bij de camper. Voor de Friese radio horen wij dat de finish bijna onbereikbaar is voor gewone mensen en dat je de binnenkomst op beeldschermen kunt volgen. Dit doet ons besluiten om naar huis te gaan, waar wij op tv met een glas bier het beter kunnen zien. Bovendien is het heel warm weer met temperaturen van boven de 30 graden. Rond half acht bereikt Maarten de finish. Een geweldige prestatie. Er is op dat finish-moment een bedrag van €3.910.763,11! binnen gekomen.

Finish in Leeuwarden: https://youtu.be/3Q9o1ki2dmo

Filmpjes:

https://youtu.be/_zNIC4ae7Fg

https://youtu.be/Ml6JTUa6zgY

Meer foto’s: https://www.flickr.com/gp/smilda/qdtjB2