2019: Zomer in Oost Duitsland

Woensdag 10 juli 2019.

Wij vertrekken om 8 uur uit Zuidbroek .

Het is bewolkt en wij rijden naar Duitsland. De autobaan is druk en er is geregeld een file. Om 15.00 uur rijden wij de camperplaats van het plaatsje Merseburg op. Het ligt ongeveer 25 km vanaf Leipzig.
Wij zetten de camper weg en lopen het typisch voormalig DDR-plaatsje in. De oude flats zijn herkenbaar, maar ze hebben ze toch zo mooi mogelijk opgeknapt. Het is heerlijk warm weer, ca. 28 graden.

Donderdag, 11 juli 2019

Wij vertrekken om 8 uur uit Zuidbroek . Het is bewolkt en wij rijden naar Duitsland. De autobaan is druk en er is geregeld een file. Om 15.00 uur rijden wij de camperplaats van het plaatsje Merseburg op. Het ligt ongeveer 25 km vanaf Leipzig.
Wij zetten de camper weg en lopen het typisch voormalig DDR-plaatsje in. De oude flats zijn herkenbaar, maar ze hebben ze toch zo mooi mogelijk opgeknapt.

This image has an empty alt attribute; its file name is zl8hfcaw_r.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is z0kq47m3_l.jpg

Vrijdag, 12 juli 2019

Het is vandaag 100 jaar geleden dat de 8 urige werkdag is ingevoerd. Dit vanwege de betere arbeidsomstandigheden. 

Verder is het vandaag de 50e verjaardag van de maanlanding.

Wij vertrekken uit Merseburg en rijden naar Markranstädt aan de Kulkwitzer see, ongeveer 12 km vanaf Leipzig. Het is mooi weer en wij fietsen vandaag naar de stad Leipzig. Het is een typische DDR stad en de sfeer is gemoedelijk. De mensen zijn heel vriendelijk. 
Hier in Leipzig begonnen, tijdens de voorjaarsbeurs in maart 1989, ongeveer 650 mensen in een vredesgebed in de Nicolaa-kerk te demonstreren. Zij riepen leuzen “wij willen er uit”. Uiteindelijk leidde dit tot de neergang van de Berlijnse muur en opening van de grenzen tussen Oost- en West Duitsland. Wij bezoeken het Bundesverwaltungsgericht, Neues- en Alte Rathaus (museum) en gaan met de lift tot de 29e verdieping naar het panoramadak van de Panometer. Vandaar hebben wij een prachtig uitzicht over de stad. Tenslotte zien wij de Thomaskirche met het standbeeld van Bach, die hier werd geboren. Verder zien wij het enorme hoofdstation met allemaal winkels. Wij fietsen rond de Kulkwitzer see terug en zijn tegen vieren terug bij de camper. Het was een geslaagde dag.

This image has an empty alt attribute; its file name is 5jqgcn5n.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is ryk0mpja.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is q4a7mq0j.jpg

Meer foto’s: https://www.flickr.com/photos/smilda/albums/72157709983221277

Zaterdag, 13 juli 2019.

Wij reizen verder naar Zwenkau. Wij staan in de aan de Kaap in Zwenkau.

Hanna belde vanmorgen uit Sicilië, het was daar 46 graden geweest. Het gaat goed met hun. 
Vandaag nemen wij een rustdag. Wij lopen Markranstädt in en drinken koffie. Onderweg spreken wij een paar mannen. Als we over de DDR tijd praten zeggen zij dat het toen anders was. Mensen hielpen elkaar meer zonder daar geld voor te vragen. Ook hebben zij niet zo’n behoefte om te gaan reizen. De ouderen hebben daar ook vaak geen geld voor. Ook de scholen en gezondheidszorg waren beter. Daarna ontmoeten wij een ouder echtpaar. Zij was gisteren 100 jaar geworden. Hij wilde graag met ons op de foto. Toen wij verder liepen zei hij tegen Berta dat ik te mager was en dat ze beter voor mij moest zorgen.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6wngoo01_r.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is c5cka7ek_l.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 7my2mcm9.jpg

Zondag, 14 juli 2019

Wij reizen verder naar Zwenkau. Wij staan in de aan de Kaap in Zwenkau.

This image has an empty alt attribute; its file name is 0z9g9c53_r.jpg

Dit is het gebied waar veel bruinkool is gewonnen. De afgravingen zijn omgevormd tot meren. Dit gebied is sterk in ontwikkeling en er worden nieuwe havens en huizen gebouwd. 

This image has an empty alt attribute; its file name is anhszlmh_r.jpg

Het is een bewolkte dag maar droog en ca. 22 graden. Goed fietsweer! Wij fietsen rond de Zwenkauer- en Cospundener See (41 km).

This image has an empty alt attribute; its file name is kduabtkd_l.jpg

Op de terugweg plukken wij bramen. Berta bereidt de bramen doet ze meteen in potjes.

This image has an empty alt attribute; its file name is xnvmracd_r.jpg

De rest van dag zitten wij lekker buiten en praten met diverse mensen die voorbij komen.

Maandag, 15 juli 2019.

Wij vertrekken uit de haven van Zwenkau en rijden naar Altenburg. De eerste nederzettingen op het grondgebied van Altenburg zijn zeker zo’n zesduizend jaar oud. 
Altenburg is bekend als de bakermat van het kaartspel (1800-1810).
In de Tweede Wereldoorlog werkten vele dwangarbeiders uit kampen als Buchenwald in munitie-fabrieken van Altenburg. Luchtaanvallen brachten schade toe aan gebouwen, maar op 15 april 1945 konden Amerikaanse troepen de stad zonder strijd innemen. In juli van dat jaar werd de macht overgedragen aan de Russen en in 1949 werd Altenburg deel van de DDR.

This image has an empty alt attribute; its file name is ak4ccta0.jpg

Wij lopen het stadje in en spreken met oudere mensen die die DDR periode nog hebben meegemaakt. De welvaart in de DDR was toen veel lager en weinig mensen konden zich een auto veroorloven. Had je eenmaal het geld bij elkaar gespaard, dan kwam je op een wachtlijst. De levertijd van een auto (Trabant) kon oplopen tot wel 14 jaar. Na de oorlog was er grote woningnood. De woningen in de DDR, die tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd waren, werden zoveel mogelijk hersteld. Echter, de oude wijken in de binnensteden raakten langzaam in verval door achterstallig onderhoud. De bouwmaterialen waren schaars en de verf van slechte kwaliteit.

This image has an empty alt attribute; its file name is 28pu1165.jpg

Doordat alles in handen was van de staat konden mensen zelf niet zorgen voor herstel- of onderhoudswerkzaamheden. De meeste mensen moesten verhuizen naar zogenaamde satelliet-woningen (troosteloze flats). Na de omwenteling liepen de steden leeg. De man vertelde dat er nu ca. 20.000 mensen minder in dit stadje woonden dan tijdens de DDR periode.

Wij lopen door dit leuke stadje en zien nog veel restanten uit de DDR periode. De sfeer is goed maar de huizen en gebouwen geven toch een beetje een deprimerend gevoel.

Dinsdag, 16 juli 2019.

Wij rijden naar Großstöbnitz . Hier begint de fietsroute. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 0mey74p9_r.jpg

Voordat wij gaan fietsen spreken wij nog even met de oud burgemeester van dit dorpje. Toen wij hem vroegen of wij hier een nachtje konden blijven was dat geen enkel probleem. Verder memoreerde hij dat in de DDR tijd bijna alle oude gebouwen van culturele betekenis zijn verdwenen omdat ze niet werden onderhouden. Na het gesprek starten wij de fietsroute “vom Sprottental zum Wieratal”. De route leidt ons door het mooie heuvelachtige Altenburger land. Hier is veel graanbouw. 

This image has an empty alt attribute; its file name is mjyszs4f_r.jpg

Vroeger was dit een gebied met veel rijke boeren. Nu zijn de dorpjes eenvoudig en sober. Er heerst rust en stilte. Soms leidde het fietspad ons door het weiland. 

Onderweg zitten wij te meimeren op een bankje. Dit oud DDR-gebied zet je tot nadenken over hoe goed wij het hebben in Nederland. 
De fietsroute is heuvelachtig en zonder onze e-bikes was deze route moeilijk geweest (ca. 58 km). Jammer dat de dag grotendeels bewolk bleef (20 gr). Onderweg plukten wij appels en Berta maakt lekkere appelmoes.

This image has an empty alt attribute; its file name is qk0at18r_r.jpg

Woensdag, 17 juli 2019

Vandaag fietsen wij de lichtblauwe route “zwischen Sprotte und Pleisse”.

This image has an empty alt attribute; its file name is r40b7x6f_l.jpg

Ook nu rijden wij door kleine dorpjes in dit mooie Altenburger landschap. Helaas was het kerkje in Ponitz, met zijn beroemde Silbermannorgel, gesloten.

This image has an empty alt attribute; its file name is 9pgoz52a_r.jpg

Even voorbij Posterstein rijdt Berta op een scherpe steen en de band was helemaal gescheurd. Na een provisorische reparatie hebben wij in Schmölln een nieuwe band gekocht (€ 65,00 all-in).

This image has an empty alt attribute; its file name is 8jfbkmht_l.jpg

Als wij bij de camper terug zijn laad ik de fietsaccu,s op en zitten we lekker in het zonnetje bij 22 graden en eten een heerlijke Thüringer bratwurst

Donderdag, 18 juli 2019.

Gisteravond kwam de oud burgemeester van Großstöbnitz nog even langs en bood ons het boek “ 700 Jahre Großstöbnitz”, aan. Toch heel bijzonder deze vriendelijke mensen.
Wij hebben de afgelopen week met plezier naar de radio Sachsen Anhalt geluisterd. Alle oude hits kwamen voorbij. Wij vertrekken uit Großstöbnitz en doen boodschappen in Schmölln. Daarna rijden we naar Wanfried aan de rivier de Werra.

This image has an empty alt attribute; its file name is r3hzyate_r.jpg

De Werra is de meest oostelijke en tevens langste bronrivier van de Wezer. De rivier ontspringt in het Thüringer Wald en verenigt zich na 292 km bij Hannover-Münden met de Fulda en gaat daar Weser heten. De komende dagen gaan we langs dit riviertje fietsen. 
Het is zomers weer ca. 28 graden.

This image has an empty alt attribute; its file name is mkdx6ko3.jpg

Vrijdag, 19 juli 2019.

Het heeft vannacht geregend en de lucht is nog onstabiel. Wij drinken koffie in de camper en fietsen daarna naar het plaatsje Eschwege in het Werradal. Het is een mooi stadje waar de vakwerkhuizen nog bewaard zijn gebleven.

This image has an empty alt attribute; its file name is qmg3lszr_r.jpg

Toch vinden we niet wat we zoeken en na een fietstochtje van ca. 30 km gaan we terug naar de camper.

This image has an empty alt attribute; its file name is 63bsli14_r.jpg

Wij reizen verder naar Lindewerra aan de grens in het oude DDR gebied. Het heeft een prachtige camperplek aan de Werra.

This image has an empty alt attribute; its file name is s9wi1roh_l.jpg

Zaterdag, 20 juli 2019.

Als wij wakker worden hangt de dauw in het Werradal. Ik maak foto’s. Het is mooi te zien hoe de wolken verdwijnen voor de zon.

This image has an empty alt attribute; its file name is 0k7y39o3_r.jpg

Na de koffie fietsen wij langs de rivier naar Blickershausen en op de terugweg pikken wij een terrasje in Witzenhausen, een leuk plaatsje met vele vakwerkhuizen.

This image has an empty alt attribute; its file name is g958gc6i.jpg

Het verschil tussen West en Oost is nog duidelijk te zien aan de huizen. Voor de val van de Berlijnse Muur in 1989 was Lindewerra een van de weinige dorpen in de DDR, die vanuit het westen rechtstreeks te zien waren. In dit plaatsje worden wandelstokken gemaakt en er is een wandelstokmuseum.
Het is warm ca. 28 graden en we fietsen terug naar de camper. Daar liggen we lekker onder een lindeboom. Wij spreken nog met een oost Duitse familie. Zij traceerde op lekkere cake. Hij was voormalig grenswacht geweest. Hij vertelde over die tijd en ook dat hij 16 jaar moest wachten op zijn nieuwe Trabant. Hij wees ons nog naar het 6 km verder gelegen Grens Museum Schifflersgrund, waar we nog een stuk grens kunnen zien.

This image has an empty alt attribute; its file name is s1r13k68_l.jpg

Zondag, 21 juli 2019.

Gisteravond hadden wij onweer en regen. Het is er lekker van opgefrist.

This image has an empty alt attribute; its file name is b1hm3v2t_l.jpg

Vandaag gaan wij naar het grensmuseum Schifflersgrund. Daar zie je nog een stuk grens van 1,5 km met een stalen hekwerk van 3,2 meter hoogte met stroom en met splittermeinen. Alles om te voorkomen dat de mensen het land verlieten.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3qs22e42_r.jpg


Link:
https://www.grenzmuseum.de/nl/de-eerste-duitse-grensmuseum-schifflersgrund/ 

Het is een indrukwekkend gezicht en je ziet alles wat met deze grens tussen oost en west te maken had.

This image has an empty alt attribute; its file name is mvtxdf63_r.jpg

Ook zijn er veel helikopters en voertuigen en de tractor waarmee Heinz-Josef Grose op 29 maart 1982 een vluchtpoging deed. Hij overleefde dit niet.

This image has an empty alt attribute; its file name is jue7bkor_r.jpg

Wij fietsen terug naar de Werra en drinken koffie met torte op een terras in het prachtige dorpje Bad Sooden-Allendorf. Het dorpje bestaat voor 90% uit vakwerklhuizen.

Terug bij de camper maken wij de fietsen schoon en zitten lekker bij de camper. Na de douche eten wij in het gasthuis “Zur alten Stockmacherei”.

Maandag, 22 juli 2019.

Wij vertrekken om 06.00 uur uit Lindewerra. Vandaag bezoeken wij Gertjan, Jolanda en kindjes, die op de camping Papillon in Denekamp vertoeven. Wij nemen een taartje mee en drinken koffie met elkaar. Na het eten gaan wij naar de Dierentuin in Nordhorn (Duitsland). Het is een leuke dierentuin en speeltuin.

This image has an empty alt attribute; its file name is sua53k1t_l.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 0vqdm722_r.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is ndiik2u8_r.jpg

Wij en de kids vermaken ons best. Het is warm weer, ca. 29 graden en aan het eind van de dag gaan wij allemaal vermoeid terug naar de camping. Omdat wij ook op de camping staan lopen de kleinkinderen steeds op en neer tussen de tent en de camper. Gezellig !

Dinsdag, 23 juli 2019.

Vandaag reizen wij terug naar huis. Het is warm vandaag, ca. 28 graden. Na de koffie krijgen de kleinkinderen een knuffel en wij verlaten camping Papillon. 
Het is een mooie omgeving hier en wij besluiten een fietsroute te doen, zie link: 
https://www.fietsknoop.nl/fietsknoop/route/9763288/ootmarsum 
Na 58 km stappen we in de camper en rijden naar huis. Het was een fijne en leerzame vakantie!