b. Doesburg, maart 2021

Maandag, 29 maart 2021.

Wij vertrekken naar het plaatsje Doesburg langs de IJssel. Het is mooi weer en wij komen om 13.15 uur aan op de Camperplek in de passantenhaven.

Als wij de rij campers bekijken zien wij de camper van Johan en Aria staan. Dat is wel heel toevallig, Na het eten lopen wij het prachtige vestingstadje in. Doesburg is een oude Hanzestad aan de IJssel met een mooi oud historisch centrum.

De stad kreeg al in 1237 stadsrechten, 60 jaar eerder dan Amsterdam. Dat het destijds een rijke stad was is te zien aan de grote handelskantoren, koopmanshuizen en pakhuizen. Aan het eind van de 15e eeuw veranderde dit door het verzanden van de IJssel. Door de 80 jarige oorlog en de Franse bezetting kwam de stad in een nog dieper dal terecht. In de Middeleeuwen kende Doesburg diverse kloosters. Het grote convent was van oorsprong een begijnen huis, later werd het een arsenaal.

Doesburg, het Arsenaal. https://www.liemersverleden.nl/streekarchivariaat-de-liemers-en-doesburg/doesburg/historie-doesburg/abc-doesburg/arsenaal/

In 1933 werd het garnizoen uit Doesburg terug getrokken. Als wij door dit mooie Hanzestadje lopen lees je op de gevelbordjes, aan de prachtige oude panden, de geschiedenis van dit plaatsje. Als wij terug zijn bij de camper zitten wij heerlijk in de zon, het is ca. 22 graden. Tegen vieren drinken wij een borrel bij Johan en Aria. Na het eten maak ik een fietsroute voor morgen.

Dinsdag, 30 maart 2021.

Na een lekkere nachtrust fietsen wij om negen uur van de camper. Wij fietsen zoveel mogelijk langs de rivier de IJssel naar Zutphen. Het is een mooie route en het weer werkt mee. Het is ca. 22 graden. In deze Corona tijd zijn de winkels alleen open als je een afspraak hebt gemaakt, maar dat werkt niet als je door de stad loopt.

De Corona infecties zijn opnieuw gestegen. Er komen dagelijks zo,n 7000-8000 besmettingen bij. In onze camper zitten wij in onze eigen bubbel. Zutphen is een mooie Hanzestad maar zonder publiek is het minder gezellig. De uiterwaarden langs de rivier zijn prachtig en wij maken onderweg foto’s met de drone.

Wij hebben vandaag 65 kilometer zonder ondersteuning gefietst. Terug bij de camper zitten wij heerlijk in de zon en drinken een borrel met Johan en Aria. Om half zeven gaan we naar binnen. Het is dan nog 22 graden en dat voor eind maart!

Fietsroute

Woensdag, 31 maart 2021

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt stappen wij om negen uur weer op de fiets. Vandaag fietsen wij naar de Posbank. Onderweg komen wij door Rheden waar wij, 52 jaar geleden nog eens met Sietse en Geke, in een pension met vakantie zijn geweest. De route is prachtig en voor een groot deel weer langs de IJssel. Onderweg drinken wij koffie en rusten wat.

Als wij zes kilometer verder zijn ontdekken wij dat wij de pas gekochte thermosfles hebben laten staan. Wij terug en gelukkig stond hij er nog. Het is prachtig weer en al snel gaat de kleding uit en de korte broek aan. Het is zeker 24 graden en de uitzichten over de uiterwaarden van de IJssel zijn heel mooi.

Wij fietsen door naar de Posbank. De naam Posbank komt eigenlijk van een monumentale stenen bank die je hier ziet. De bank werd op 7 mei 1918 gebouwd. Dit gebeurde ter ere van het 25-jarig jubileum van G.A. Pos, destijds de leidinggevende van de ANWB. Vandaar de naam Posbank. De Posbank bij Rheden ligt op 90 meter hoogte in het Nationaal park de Veluwezoom op de Veluwe.

Het heeft een van de mooiste heidevelden van ons land. Hier laat ik de drone vliegen om het uitzicht van boven te kunnen zien. Het was een topdag met een prachtige fietsroute van 92 km lang. Terug bij de camper zitten wij achter de camper omdat het zo warm is. Wij drinken nog tot half zeven een borrel met Johan en Aria in de zon. Om 22.00 uur is het zelfs nog 22 graden in de camper. In Arcen is vandaag een record temperatuur gemeten van 26,1 graden. Dat is uitzonderlijk in deze tijd van het jaar.

Fietsroute

Donderdag, 1 april 2021.

Na het ontbijt vertrekken wij tegen tienen en rijden naar Zutphen. Daar beginnen wij met onze laatste fietstocht van deze korte vakantie. Wij fietsen van Zutphen naar Deventer en terug.

Onderweg komen we door mooie landschappen. Wij fietsen zo,n 62 km. Hiermee hebben wij het fietsen langs de IJssel afgerond. De IJssel is een mooie rivier die nog veel wordt bevaren. De Hanzesteden die wij bezochten zijn prachtig en van historische waarde. Jammer dat de Corona ons ervan onthield om ook de mooie winkels te kunnen bezoeken. Wij hopen in betere tijden hier nog eens terug te komen. Het is inmiddels kouder geworden. Voordat wij terug naar huis rijden tanken we LPG. Dit is waarschijnlijk de laatste keer dat wij bij de pomp kunnen tanken. Wij werden bij een eerdere pomp al geweigerd. Kennelijk zijn de regels gewijzigd.

Fietsroute