d. Wijster, mei

Zondag, 30 mei 2021.

Het wordt de komende dagen mooi weer en wij vertrekken naar Wijster. Wij gaan naar de Camperplaats “Grondsels”. Het blijkt een prachtige plek met milieu vriendelijke eigenaars te zijn. Na de koffie pakken wij de fietsen en rijden een route langs de knooppunten. Dit is de route:

Wij rijden naar de VAM (Vuil Afvoer Maatschappij). Wij bezoeken de Col de VAM-berg. De afvalberg heeft een oppervlakte van 88 hectare en is zo,n 48 meter hoog. Er ligt ca. 20 miljoen kubieke meter afval. Het plan bestaat om in 2033 de stortplaats te sluiten. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Het is een populair gebied voor fietsers met een spectaculair parcours. Er zijn drie klim routes en één afdaling. Ik laat de drone even vliegen en maak een aantal luchtfoto’s. 

https://www.youtube.com/watch?v=o4-fwU5kMPI

Daarna rijden wij door de mooie natuur. De boterbloemen, meiboom, fluitenkruid en de brem staan in bloei langs de fietsroute. Verder worden de schapen geschoren. In Westerbork eten wij een heerlijk ijsje op een terras. De Corona is op zijn retour en een terrasje pakken mag weer. Via Mantinge en Drijber fietsen wij langs de plaats waar in 1975 een passagierstrein werd gekaapt. Zeven Zuid Molukkers hebben gedurende 12 dagen 23 reizigers gegijzeld. Het drama kostte de machinist en twee gegijzelden het leven.

Wij herdenken dit nog even en fietsen terug naar de camper. Wij hebben vandaag 62 km gefietst. Bij de camper zitten wij nog heerlijk tot een uur of negen in het zonnetje. Het is geslaagde dag.

Maandag, 31 mei 2021.

Wij worden wakker in de mist, maar hebben heerlijk geslapen. Na het ontbijt maken wij ons op voor een nieuwe fietsroute. Dit is de route:

Wij fietsen onder de A28 door en rijden meteen het Nationale park het Dwingelderveld binnen. Het park is een van de drie Nationale parken in Drenthe, waarvan twee in deze omgeving. Bij het binnenkomen van het park was het fietspad versperd door overstekende kooien. Mooi om te zien.

Wij fietsen verder door het Leggerderveld naar het Nationale Drents Friese Wold. Beide gebieden behoren tot het zogenaamde Natura 2000 gebied. Wij drinken de meegenomen koffie en notenkoek op een bankje en genieten van de rust en de natuur.

https://www.drenthe.nl/natuur-parken/nationale-parken

Onderweg komen wij langs het Blauwe meer. Het water is prachtig blauw. Dit komt doordat in het zand van het meer het mineraal ‘glauconiet’ voor komt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_Meer

Verderop is er nog een zandwinningsplaats. Het lijkt wel een meer in het buitenland met die witte zandbergen op de achtergrond.

https://www.natura2000.nl/gebieden/drenthe/drents-friese-wold-leggelderveld

Het is een prachtig gebied waar de brem veelvuldig bloeit. Op de terugweg fietsen wij terug door het Dwingelderveld. Het prachtige gebied met zijn heidevelden is schitterend om te zien en trekt dan ook veel belangstelling.

Inmiddls is het 25 graden geworden en als wij terug zijn bij de camper hebben wij 63 km gefietst. Bij de camper genieten wij nog heerlijk van de zon. Het is zeker 28 graden en de parasol moest op. Deze camperplek “Grondsels” in Wijster geeft zoveel rust en ruimte.

Dinsdag, 1 juni 2021.

Voor het ontbijt bellen wij met Keje onze kleinzoon. Hij wordt vandaag 10 jaar en wij zingen het liedje “er is weer een jarig hoera hoera”. Het zonnetje schijnt en de weersverwachtingen zijn goed. Op de mooie camperplaats geniet het varken zichtbaar van de zon.

Op de luchtfoto zie je waar wij staan. 

https://www.campercontact.com/nl/nederland/drenthe/wijster/15787/grondsels

Voor vandaag hebben wij de volgende route uitgezet:

Wij gaan naar een andere kant van het Dwingelderveld. Het is een schitterend gebied en wij drinken koffie met uitzicht over de mooie vennen.

Daarna gaan wij door de Dwingeloosche heide naar Ruinen.

In Ruinen heeft een ondernemer een goede slogan bedacht die luidt: “een wasmachine koop je bij een man die hem repareren kan”. Wij fietsen verder naar Hoogeveen.

In het centrum van Hoogeveen pakken wij een terrasje en Berta scoort nog een topje en voor mij twee mooie overhemden. Wij fietsen door de Boerenveense plassen terug naar de camper. Onderweg kom je nog wel eens iets verrassend tegen. Vandaag was dat een oldtimer, een Plymouth uit 1942. 

Het is de laatste Plymouth die in Tweede Wereldoorlog werd gemaakt. Daarna werd de productie stopgezet en werd alle energie besteed aan de oorlogsindustrie. Het is een schitterende auto en het oudere echtpaar genoot zichtbaar. Zij hadden de rollator op de achterbank.

Ook kun je onderweg van alles kopen. Ik scoorde een cd-rekje voor één euro.

Toen wij terug waren bij de camper hadden we 47 km gefietst. De rest van de middag zitten wij heerlijk onder een boom. Het is te warm om in de zon te zitten. 

Woensdag, 2 juni 2021

Het is vandaag onze laatste dag in dit mooie gebied van de gemeente Midden Drenthe. De camperplaats “Grondsels”, was het middelpunt van onze fietsroutes. De laatste route is deze: 

Wij fietsen door Wijster en drinken koffie langs het Oude diep. Het Oude Diep is een beek in de provincie Drenthe. Oorspronkelijk stroomde het Oude Diep van de heidevelden boven Mantinge en Balinge via Drijber, Echten, Koekange naar Meppel. 

Wij komen door het Mantinge bos en de velden. De natuur is nu op z’n mooist. Alles staat in bloei en de vogels broeden en fluiten hun lied. Het valt echt op met al die verschillende vogelgeluiden. Wij fietsen door het eeuwenoude landschap ‘ Windhorst’, typerend voor Drenthe en daarom cultuurhistorisch zeer waardevol. 

Daarna door naar Oosterhesselen waar wij even stil staan bij een Lama-boer. Het zijn leuke dieren. 

Bij Grevenberg passeren wij een Hunnen kerkhof. Deze nomadenstammen, die in de vijfde eeuw  vanuit Centraal Azië door Europa trokken, waren in hun tijd berucht om de verwoestingen die ze aanrichtten.

Via Gees, Geesbrug, Nieuw Balinge en Drijber fietsen wij terug naar de camperplaats. Ook nu weer zien we onderweg van alles te koop. Drenten zijn een echt handels volkje.

Als wij terug zijn bij de camper dan hebben we 65 km gefietst. Daarna genieten wij nog van de zon. Het is zo’n 28 graden.

Conclusie: wij hebben van deze paar dagen genoten en hebben de hele omgeving rondom de camperplaats “Grondsels”, gezien. Midden Drenthe is een prachtige omgeving zeker in deze tijd van het jaar. De natuur is op zijn mooist en de boeren zijn druk bezig om het gemaaide gras te schudden en binnen te halen.

Op de camperplaats kwamen wij tot rust. De eigenaars zijn milieuvriendelijke mensen en heel vriendelijk. Wij rekenen af en nemen nog een bos rabarber mee uit de winkel. Wij komen hier vast nog eens terug.