e. Kriskras door Nederland (juni)

Donderdag, 10 juni. 

Wij vertrekken om tien uur en rijden nog even langs Thijn. Hij krijgt vandaag de uitslag van zijn examen. Wij gaan naar Twente en komen om half één aan op de camperplaats in Borne. In 1828 stichtte een Duitse jood, Salomon Jacob Spanjaard, hier een bedrijf, wat uitgroeide tot een van de vele textielfabrieken in de regio Twente. Uit de fabriek van Spanjaard kwamen de bekende Teddy-luiers, Cinderella-lakens en Kenmore-overhemden. Ik heb die overhemden nog gedragen. Na de lunch pakken wij de fietsen en rijden de volgende route:

Wij fietsen door naar Hengelo. Hengelo is een leuke plaats en nu de horecabedrijven weer open zijn drinken wij een heerlijke cappuccino met een taartje in een mooie banketbakkerij Gustaf. Het is heerlijk weer en zeker 25 graden.

De route leidt ons door een prachtig natuurgebied en door het plaatsje Delden. De tijd is te kort om daar vandaag verder te kijken en wij fietsen terug naar de camper. Onderweg krijgen we een appje van Thijn, hij is niet geslaagd maar kan een herexamen doen. Vandaag hebben wij bijna 40 km gefietst. Wij eten lekker en zitten nog buiten bij de camper.

Vrijdag, 11 juni 
Na een heerlijke nachtrust ontbijten wij. Het weer is mooi en we hebben een nieuwe fietsroute voorbereid. Dit is de route:

Wij fietsen naar het landgoed Twickel vlakbij het plaatsje Delden. De pacht boerderijen herken je aan de witte luiken met de zwarte rand. Twickel heeft een prachtig kasteel. Rond het kasteel ligt maar liefst vierduizend hectare grondgebied. Het kasteel is bewoond en niet voor bezoekers toegankelijk. Wij fietsen door de bossen en de landerijen en maken foto’s. Maar toen ik de drone liet vliegen werd ik aangesproken. Dat mag hier niet.

Daarna gaan wij naar Delden. Delden is een leuk plaatsje met een hele geschiedenis. Wij lopen naar de oude kerk en door het centrum. De oude Protestantse kerk is voor het eerst vermeld in 1118.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Delden_(Overijssel)?wprov=sfti1

Toen een baron in 1886 op het landgoed Twickel naar grondwater boorde ontdekte hij de zoutlagen die miljoenen jaren geleden dit deel van Europe overspoelde. Pas na de eerste Wereldoorlog wordt de zout hier gewonnen. Daarna fietsen wij door het recreatiegebied Holsbeek. Een prachtig natuurgebied. In Deurningen eten wij een heerlijk ijsje en fietsen terug naar de camper. Wij hebben 57 km gefietst. 

Bij de camper wachten Ede en Ineke ons al op. Na een telefonisch contact gisteravond komen ze bij ons staan. Bij een koffie met tompoes en een biertje haalden wij herinneringen op. 

Zaterdag, 12 juni

Het is wat frisser als wij wakker worden, maar het is droog. Vandaag gaan wij met Ede en Ineke een fietsroute maken door het Twentse landschap. Wij fietsen de volgende route:

Opnieuw fietsen wij langs het kasteel Twickel zodat ook Ede en Ineke het zien. 

In Delden drinken wij op het terras  van het ‘Hotel de Zwaan’ koffie met gebak. Daarna fietsen wij door langs het Twentekanaal naar Bornerbroek en naar Zenderen. Bij Zinderen zien wij aan de slotmuur van het Carmiltessenklooster de kruiswegstaties, die door de kunstenaar Frans Deumes zijn ontworpen en door de beeldhouwster Ger van Iperen zijn opgeknapt. Mooi om te zien.

Verder zien wij de wereld van de Van Welevelds in 1300. In het veld staan 35 levensgrote stalen figuren. Zij geven een inzicht in de maatschappelijke verhoudingen rond het jaar 1300. 

Wij krijgen een goed beeld van het Twentse landschap en genieten van de natuur.

Als wij terug zijn bij de camper hebben wij bijna 42 km gefietst. Daarna zitten we nog heerlijk bij de camper in de zon. 

Zondag, 13 juni
Na het ontbijt loop ik nog even Borne door en maak wat foto’s. 

Het is prachtig fietsweer en wij gaan vandaag richting Almelo. We doen het rustig aan en fietsen, samen met Ede en Ineke, ca. 41 km. Zie de route:

Wij hebben vandaag opnieuw genoten van het Twentse landschap. Ook hebben wij onderweg lekker geluncht en een ijsje gegeten. 

Terug bij de camper zitten wij onder een boom. Het is warm en zeker 25 graden. Vanavond kijken we naar de eerste wedstrijd van Nederland in de Europese kampioenschappen voetbal. Ze spelen tegen Oekraïne. Morgen laten wij Twente achter ons en zetten wij onze trip door Nederland voort naar het zuiden. Ede en Ineke gaan richting het noorden. 

Maandag, 14 juni

Wij nemen afscheid van Ede en Ineke en verplaatsen onszelf naar Zaltbommel in Gelderland. Het is een warme dag en het is zeker 27 graden.

Camperplek Zaltbommel

We doen het vandaag rustig aan en lopen ‘s middags het centrum in. Zaltbommel heeft een leuk centrum met diverse oude gebouwen.

Op de daken en gevels zijn door de kunstenaar ‘Joris Baudoin’ zogenaamde “gootspoken”, geplaatst. Het eerste beeldje werd in 1993 geplaatst, inmiddels staan er meer dan 30 beeldjes. Ze staan meestal in dakgoten en je moet goed opletten als je ze wilt zien. 

Ook is Zaltbommel de geboorteplaats van Anton Philips, de oprichter van het Philips concern. Op de gevel van zijn geboortehuis is een koperen bord geplaatst. Verder zagen wij op een gevel dat één van de belangrijkste denkers aller tijden, Karl Marx (1883-1918), een historie heeft in Zaltbommel. Ook van hem pronkte een koperen bord op de gevel.

Wij lopen langs de Waalkade terug naar het centrum en drinken bij de Hema, waar het lekker koel is door de airco, een kopje hazelnoot-cappuccino en een taartje. Tenslotte gaan wij terug naar de camper en zitten nog lang buiten de camper in de schaduw. 

Dinsdag, 15 juni 

Vandaag rijden wij een fietsroute langs de Waal. Zie route:

De Waal is een van de grootste rivieren in ons land. Wij fietsen over de dijk en zien nog een hert met haar jong en enkele kunstwerken. 

De Waal is veruit de waterrijkste arm van de Rijn in Nederland (65% van de waterafvoer) en ook de voornaamste voor de scheepvaart. De totale lengte van de Waal bedraagt 82 kilometer. Wij fietsen de Waalbrug over en gaan over de Waaldijk naar Tiel. In Opijnen laat ik de drone nog even op.

Het is vanaf de dijken goed te zien hoeveel kwekers er in de uiterwaarden zijn. De kersen zijn bijna klaar, maar wij zien nog geen kraampjes langs de weg. In Tiel steken wij met de pont de Waal over en rijden langs de Waal terug. Onderweg zien we nog een electriciteitpaal met negen ooievaarsnesten. 

Terug bij de camper hebben wij ca. 60 km gefietst. De zon schijnt en het is weer boven de 27 graden. Wij zitten lekker onder een boom bij de camper. 

Woensdag, 16 juni,

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt vertrekken wij uit Zaltbommel. Berta doet nog wat boodschappen op loopafstand bij AH en daarna rijden wij naar het Slot Loevestein. Het ligt in Poederoijen.

In het museum wordt het verhaal vertelt van Nederlands belangrijkste rechtsgeleerde Hugo de Groot. Wij zien de daadwerkelijkere boekenkist en de cel van Hugo de Groot. In deze cel werd hij in 1619 opgesloten op Loevestein, toen een staatsgevangenis. De Groot had een brede interesse en schreef boeken over onder andere recht, religie, oorlog en politiek. Zijn werk vormt de basis van onder meer het huidig internationaal recht en zeerecht. Hugo de Groot baseerde zich bij het schrijven van zijn werken op het idee dat ieder mens mag denken en geloven wat hij wil en recht heeft op een gelijke behandeling. Hugo de Groot (1583-1645) ontsnapte uit Loevestein. Deze ontsnapping in een boekenkist is de meest spectaculaire uit de Nederlandse geschiedenis. Wij kregen een beeld van het kasteelleven in de Middeleeuwen en de Hollandse waterlinie. De omgeving is prachtig. Tegen tweeën rijden wij naar Heinkenszand in Zeeland. Wij hebben voor het eerst een camperplaats besproken. Door de grote groei van het aantal campers in Nederland zijn veel camperplekken vol. Bij deze boerderij in Heinkenszand vinden wij een mooi plekje met alle voorzieningen. Ik verzorg de camper en tank water.

Het is warm vandaag, ik denk wel meer dan 30 graden. Wij zitten de rest van de middag onder de struiken achter de camper. Vanuit hier kunnen we goed fietsen.

Donderdag, 17 juni 

Het was een warme nacht, ca 21 graden. Wij hebben voor vandaag een fietsroute gepland. Het is half bewolkt maar warm en een beetje drukkend weer. Het Zeeuwsche landschap is open. 

Wij zien vele fruittelers. De tuinen zijn vaak omgeven met hoge heggen. Verder zien we veel windmolens. Het kan hier stevig waaien.

Wij fietsen de volgende route:

Langs de Westerschelde drinken wij koffie en zien de grote schepen langs komen. De Westerschelde is de toegangsweg tot belangrijke havens en daarom van strategisch belang. Je ziet langs de weg en aan de kust dan ook geregeld overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. Er is hier hard gevochten.

In de Gouden Eeuw lag hier de Rede van Rammekens; de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de Middelburgse Commercie Compagnie wachtten hier voor de kust op goede wind. vanuit Fort Rammekens werden ze bevoorraad.  Het is een mooi gezicht om langs deze kust te fietsen.

Wij fietsen door naar Vlissingen. Scheepvaart en scheepsbouw zijn altijd van grote betekenis geweest voor Vlissingen. Wij  lunchen hier en kijken even in het centrum.

Daarna vervolgen wij de route en gaan naar Middelburg. In Middelburg is het markt en het is erg druk. Het gevoel van Corona heb je hier niet meer. Middelburg is een gezellig stadje en wij drinken een kopje cappuccino op een terras. 

Op de terugweg naar de camper komen wij langs Arnemuiden. Dit plaatsje doet mij herinneren aan mijn jeugd. Destijds was er een grammofoonplaat van de Max van Praag heel erg populair. Het heette “Als de klok van Arnemuiden”. Wij zongen het altijd uit volle borst mee. Het nummer werd voor het eerst uitgebracht in 1949 door Max van Praag. In 1998 werd het opnieuw een hit en uitgebracht door De Straatzangers. Wij bezoeken het kerkje met de klok in Arnemuiden en staan even stil bij die tijd. Wat de klok bijzonder maakt, is het uurwerk. Behalve de tijd, geeft de klok (1589) ook de getijdestanden aan. Een draaiende schijf geeft ‘hoog water’ en ‘laag water, aan. Arnemuiden is een van de plaatsen in Nederland waar door sommigen nog dagelijks klederdracht gedragen wordt.

Wij rijden door het Zeeuwsche landschap terug naar de camper. Als we terug zijn hebben wij 72 km gefietst. Vanavond kijken we naar de tweede wedstrijd van Nerderland in de Europeesche kampioenschappen voetbal. Zoals veel Nederlanders heeft ook Berta iets oranjes uit de kast gehaald.

Vrijdag, 18 juni 2021.

Vandaag gaan wij fietsen rond het ‘Veerse meer’. Dit is de route:

Het is opnieuw een mooie dag met temperaturen van ca. 28 graden. Het is lekker fietsen op de dijk met uitzicht op de weilanden en het Veerse meer. 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Veerse_Meer?wprov=sfti1

Wij rijden het plaatsje Veere binnen. Wij zien meteen het vijftiende eeuwse stadhuis met zijn mooi gevel. Veere is een mooi stadje. Het is er druk.

Wij wilden in Veere op de pont stappen maar moesten een uur wachten. Na de lunch besloten wij maar helemaal rond te fietsen. Bij Breezand zien wij het strand en even verderop de Oosterscheldekering. De Oosterscheldekering is onderdeel van de Deltawerken. De afsluitbare stormvloedkering bevat schuiven die bij zware storm of met een springvloed kunnen worden afgesloten. Het is elke keer weer een mooi gezicht om de 65 betonnen pijlers te zien.

Wij fietsen verder en gaan naar Kortgene. Daar rusten we even en gaan weer door. Er is een stevige wind en wij maken voor de eerste keer deze vakantie gebruik van onze fiets ondersteuning. In Heinkenszand kopen wij een ijsje. Wij hebben vandaag 75 km gefietst. Het is drukkend warm en als wij de Camperplaats oprijden begint het te regenen. Het weer wisselt sterk, dan even regen en dan weer de sterke zon. Na het eten kijken wij naar de Minister President. De Corona regels worden versoepeld. Vanaf 26 juni gelden nog: handen wassen, anderhalve meter afstand en testen bij verschijnselen blijven nog. Ook de mondkapjes blijven als anderhalve meter afstand niet mogelijk is. Het coronavirus is nog niet weg. In Engeland speelt de Deltavariant weer op.

Zaterdag, 19 juni.

Als wij wakker worden is het zwaar bewolkt. Het blijft een grijze dag met af en toe motregen. Wij nemen vandaag een rustdag. Ik lees de Volkskrant en doe wat dingetjes zoals het legen van de wc en water tanken. Verder reserveer ik een plekje op camping International Ardoer camping in Nieuwvliet in Zeeuws Vlaanderen. Daar gaan wij morgen naar toe. Garbrand en Elza staan daar ook. Waar wij nu staan is een rustige camperplaats met goede voorzieningen. Het is gezellig in de camper. Berta luistert naar de radio en ik lees een boek. 

Na het eten wilden wij  naar Goes fietsen maar, omdat het licht regende, kwamen wij niet verder dan de plaatselijk Jumbo supermarkt. Wij doen boodschappen en fietsen terug naar de camper. Daar drinken wij een lekker kop koffie. Verder kijken wij naar het voetbal Portugal tegen Duitsland. Natuurlijk scoort mijn favoriete speler Ronaldo. Als de boer langs komt dan rekenen wij af. Wij betalen tien euro per nacht. 

Zondag, 20 juni,

Het heeft vannacht heel hard geonweerd en geregend. Na het ontbijt ruim ik de stroomkabel op en maken wij ons klaar voor vertrek. Wij rijden de Westerscheldetunnel (7 km) door en rijden naar Waterlandkerkje. Daar woont een oud vriendinnetje van Berta, maar we weten haar adres niet. Wij besluiten koffie te drinken in de plaatselijke bistro ‘In den Koning’. De eigenaar herkende haar naam meteen, het was vlakbij. Wij liepen naar haar huisje, maar zij was helaas niet thuis. Daarna rijden wij door naar camping ‘International Ardour camping’, in Nieuwvliet.

Daar ontmoetten wij Garbrand en Elza. Zij staan hier ook met hun camper. Na de lunch fietsen wij langs de kust naar Breskens (zie route).

Vanaf de fiets hebben wij een heel mooi uitzicht over de Westerschelde. 

Op de terugweg komen wij langs het plaatsje Oostburg. Op de watertoren van Oostburg heeft de kunstenaar Johnny Beerens uit Breskens een enorm trompe-l’oeil (gezichtsbedrog) geschilderd. Boven in de toren is een scheur te zien, waaruit vijf kolossale druppels langs de wand naar beneden lijken te glijden. Een bijzonder gezicht. 

Verder zijn in dit gebied, in het landschap, nog restanten van zestiende- en zeventiende-eeuwse militaire verdedigingswerken uit de periode van de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) te zien. De zogenaamde Staats-Spaanse linies. De tekening geeft een goed beeld uit die tijd. Het linkje onder de tekening geeft meer uitleg over deze periode. 

Als wij terug zijn bij de camper hebben we 42 km gefietst. Garbrand en Elza nodigen ons uit voor een borrel en het is nog heel gezellig in de zon.

Maandag, 21 juni

Het is vandaag de langste dag. Toen wij wakker werden regende het en het heeft bijna de hele dag geregend. Wij denken vandaag aan het overlijden van Berta’s zusje Geke en bellen even met Sietse. Samen met Garbrand en Elza drinken wij tegen elven koffie met iets lekkers in de camper. Het is gezellig. ‘s-Middags is het even droog maar wij blijven lekker binnen. Wij kijken op de kaart van Nederland en zoeken naar een plekje waar wij woensdag naar toe gaan. Er komt een mobiele pizzabakker op de camping en wij besluiten vandaag pizza te eten. Lekker!

Om 18.00 uur kijken wij naar de EK-voetbalwedstrijd Nederland-Macedonië. Nederland wint met 3-0. 

Dinsdag, 22 juni

Het is bewolkt als wij wakker worden, maar het is droog. Wij gaan fietsen en hebben de volgende route uitgezet: 

Wij fietsen over de dijk richting Knokke in België. Onderweg komen wij langs ‘Het Zwin’. Ooit was ‘Het Zwin’ een zeearm die de steden Sint Anna ter Muiden, Sluis en zelfs Brugge een open verbinding met de Noordzee gaf. Nu is het een grens- en natuurgebied tussen Nederland en België. Pas in 1869 zijn de laatste vier grenspalen geplaatst.

Bij Het Zwin staan wij even stil bij een zogenaamde ‘haiku’, een Japanse poëzievorm (Een vrolijk vers). Het is een foto-impressie die in woordvorm is gevat. Een haiku gaat over het beleven van het zijn. De diverse verzen bestaan uit drie regels van doorgaans 5-7-5 lettergrepen. Leuk om te lezen.

Wij fietsen door naar Knokke. Knokke is een badplaats met zandstrand in België gelegen aan de Noordzee. De stad is bekend om zijn ligging en zijn prachtige villa’s, appartementen en het casino. Wij fietsen tussen de stranden en de appartementen door en genieten van de kunst op de boulevard. Wij staan even stil bij een 22 meter hoog beeld met 49 opgestapelde bronzen hoofden die allen recht naar zee kijken. Het is helaas geen strandweer en mede omdat België, vanwege Corona, nog code oranje heeft is het niet druk. 


Wij fietsen naar, het meest westelijke gelegen plaatsje in Nederland, Sint Anna ter Muiden. Sint Anna ter Muiden is een stadje met een beschermd dorpsgezicht. Het was ooit een welvarend havenstadje aan ‘Het Zwin’. Nu is het een klein dorpje in de luwte van de grote wereld. De dorpspomp staat er in het midden, de huisjes staan keurig langs het driehoekige plein. Het kerkje leunt tegen de enorme toren. Een mooi gezicht. 

Wij fietsen door naar Sluis. In Sluis staat het enige belfort van Nederland. Een belfort is een toren die aan of op een lakenhal of raadhuis werd gebouwd, vaak om de wereldse macht van een gemeentebestuur te tonen. Sluis is een gezellig druk plaatsje. Er waren hier veel winkels en toeristen. 

Als je reist kom je toch vaak iets bijzonders tegen. Ook nu weer. Als wij Sluis uitrijden zien wij aan de kant van de weg een woonwagen met een tractor er voor staan. Hun ‘camper’ is de woonwagen. Deze Belgische mensen trekken met de woonwagen door het land. Mooi dat dit nog kan in 2021. 

Wij hebben geluk, want als wij 10 minuten terug zijn bij de camper begint het te regenen. Toch hebben wij nog 56 km kunnen fietsen. 
Berta heeft via Internet het e-mailadres van haar vroegere vriendinnetje Ankie gevonden en haar gemaild. Er volgde meteen een reactie en Ankie kwam meteen naar de camping. Ze hebben samen gesproken en herinneringen opgehaald. Heel bijzonder om elkaar na circa 60 jaar weer te spreken. Wij drinken nog een borrel bij Garbrand en Elza. Zij blijven hier nog even en wij vertrekken morgen en reizen verder. Wij staan bijna nooit op een camping, maar deze International camping in Nieuwvliet is ons goed bevallen. https://international.ardoer.com/nl/

Woensdag, 23 juni,

Na een douche en ontbijt vertrekken wij vanaf de camping in Nieuwvliet. Wij worden uitgezwaaid door Garbrand en Elza. Het waren leuke dagen. Wij rijden naar Klaaswaal. Daar hebben wij afgesproken met onze vriendin Wendy. Samen drinken wij koffie en Wendy heeft gezorgd voor een heerlijke lunch. Het is droog weer met een lichte bewolking en 20 graden. Na de lunch nemen wij afscheid en rijden door naar de camperplek in het zilverstadje Schoonhoven. Wij staan vlakbij de veerpont. Deze veerdienst vormt al eeuwenlang de betrouwbare verbinding tussen de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard. 

Het was vandaag zo’n reisdag. Tegen de avond doen we boodschappen en lopen nog even het stadje door. 

Donderdag, 24 juni,

Het was een rustige nacht. Na het ontbijt rijden wij met de camper naar Ammerstol en parkeren daar de camper.  Wij hebben gisteravond de volgende fietsroute uitgezet:

Wij fietsen vanaf Ammerstol de dijk op en zien aan de linkerkant de rivier de Lek en aan de rechter kant het poldergebied. De Lek is een zijrivier van de Rijn en er varen grote vrachtschepen. Het is vandaag overwegend bewolkt met een lekkere temperatuur van ca. 20 graden. Al snel gaat de jas uit.

Wij fietsen via Lekkerkerk naar Krimpen aan de Lek. Daar gaan wij op de veerpont en steken de Lek over naar Kinderdijk. Kinderdijk, met zijn zestien bloesem, twee poldermolens, een wipmolen, een stoomgemaal en een gemeentlandshuis, staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Al die molens speelden vanaf 1750 een rol bij de afwatering nu van de Alblasserwaard. Later namen gemalen dit zware werk over. Het is jammer dat de zon niet schijnt en dat ik hier de drone niet mag laten vliegen. Wij waren hier al eerder met de camper, maar met de fiets kun je er mooi door heen rijden. Onderweg was er belangstelling voor onze fietsen. Wij noemen dat “fietskiekers “.

Wij fietsen terug naar de veerpont en steken opnieuw de Lek over. Nu gaan wij de polder in en fietsen langs het veenriviertje ‘de Loet’. Aan weerszijden is een prachtig natuurgebied aangelegd. Je kunt met een kano de 22 km lange Loetroute varen.

ons terras in de natuur!

Wij fietsen verder door het plaatsje Vlist. In Vlist zijn sinds 1449 een elftal molens gebouwd om de polders droog te malen. Wij kwamen langs twee monumentale wipmolens.

Daarna fietsen we langs het riviertje ‘de Vlist’ naar Schoonhoven. Daar nemen wij een terrasje op de Dam. Heerlijk dat dit nu weer kan. In Schoonhoven kijken wij nog even naar de oude watertoren (1901), die heel sierlijk is gedecoreerd. Hij is nu in gebruik als galerie en atelier van een groepje zilversmeden.

Daarna fietsen wij door naar de camper in Ammerstol. Wij laden de fietsen in de camper en rijden terug naar de camperplek in Schoonhoven. Wij hebben vandaag 54 km gefietst. Om 17.00 uur begint de zon nog even fel te schijnen. Het was weer een geslaagde dag. 

Vrijdag, 25 juni,

Na het ontbijt pomp ik de fietsbanden op en smeer de kettingen. Wij fietsen vandaag de andere kant op dan gisteren. Wij fietsen de volgende route:

Wij fietsen door een prachtig natuurgebied en zien veel weidevogels, onder andere een zwanen-moeder met haar jongen. De vader bewaakt zijn gezinnetje vanaf de wal. 

In Oudewater ziet Berta een oude schoenmakerswinkel. Zij vraagt de schoenmaker of hij haar fietstas kan repareren en hij zegt “ja”. Ik neem even een paar foto’s van deze oude unieke winkel en zijn vakkundig werkende schoenmaker. 

Wij fietsen verder via Montfoort naar IJsselstein. Daar zien we nog het kleinste restaurant van Nederland. 

Daarna fietsen wij, via Nieuwegein en de Lekdijk terug naar de camper. Wij hebben vandaag 62 km gefietst. Het is nog steeds bewolkt maar de temperatuur is ca. 20 graden en het is droog. Tegen vijven begint het te regenen. Wij zitten gezellig in de camper, luisteren naar de radio en Berta maakt lekker eten klaar.

Zaterdag, 26 juni,

Wij vertrekken uit Schoonhoven en rijden naar Veenendaal, gelegen aan de Utrechtse heuvelrug. Wij komen tegen elven aan op de camperplek in Veenendaal. Wij worden verwelkomd door Hindi en Cora. Zij zijn ook camperaars en stellen hun plekje beschikbaar voor andere camperaars. Na de kennismaking drinken wij koffie en zetten een fietsroute uit. Zie route:

Wij fietsen eerst naar de Grebbeberg. De Grebbeberg is bekend door de slag om de Grebbeberg in mei 1940. Op de Grebbeberg bevindt zich het ereveld, waar ca. 850 militairen begraven liggen. Allemaal jonge mannen die voor onze vrijheid hebben gevochten. Het is goed om daar af en toe even bij stil te staan. 

Daarna fietsen wij door naar Rhenen, ook een mooi stadje. Wij kijken hier uit op de Nederrijn. 

Wij fietsen door naar Wageningen. In Wageningen is het druk en gezellig in het centrum. Wij lopen door het centrum en staan stil bij Hotel de Wereld. Op 5 mei 1945 bespraken generaal Foulkes en Generaloberst Blaskowitz beiden in dit hotel wat wordt genoemd het ‘capitulatiedocument’. Het document werd hier niet getekend. Sindsdien vieren wij op 5 mei de bevrijding. 

Wij fietsen door naar Veenendaal. Veenendaal is in 2020 uitgeroepen tot de beste fietsplaats van Nederland. De fietspaden zijn hier inderdaad mooi en breed. Het is prachtig weer, ca. 25 graden. Vanaf vandaag mogen de mondkapjes af. Alleen de anderhalve meter afstand wordt nog aangehouden. Wij zagen het vandaag veel mensen in de straten. Er speelde een orgel in het centrum, volle terrassen, kortom gezellig.

Wij hopen dat de Coronatijd nu achter ons licht. Het is vanaf gisteren ook weer mogelijk om naar Frankrijk en Duitsland te reizen. Wij fietsen terug naar de camper, eten en douchen lekker. Wij hebben vandaag 52 km gefietst.

Zondag, 27 juni,

Wij worden gewekt door de haan. Na het ontbijt fietsen wij naar Rhenen. Rhenen is een leuk plaatsje langs de Nederrijn. 

Daar woont Nicole, het zusje van Ingrid. Wij hebben haar huis nog niet gezien en ze heeft ons uitgenodigd voor de koffie. Het is gezellig en ze heeft een mooi huis in een mooie straat. Na de koffie fietsen wij, via het plaatsje Rhenen, naar ‘de blauwe kamer’, een natuurgebied langs de Nederrijn. Het is een mooi wandelgebied, dat voor een deel is gesloten. Op de achtergrond zie je de Grebbeberg.

Wij besluiten door te fietsen. Het weer is prachtig met ca. 25 graden en mooie wolkjes. Onderweg zitten we nog op diverse mooie plekjes in de schaduw. Daarna fietsen we door een prachtig natuurgebiedgebied  terug naar de camper. Het was weer een dag met een gouden randje’. Wij hebben toch nog 30 km gefietst.

Wij douchen, eten lekker buiten en kijken naar de EK-voetbal Nederland – Tsjechië. Nederland verliest met 2-0 en kan naar huis. Morgen reizen wij weer verder. 

Maandag, 28 juni

Wij nemen afscheid van Cora en Hendrik, tanken water en vertrekken uit Veenendaal. Het is mooi weer en zeker 25 graden. Wij rijden naar Putten. De camperplek in het centrum is vol en wij rijden door naar camperplek ‘Turfwegje’, nabij Putten. Het is een prachtige camperplek. Daar drinken wij koffie en stellen een fietsroute samen. Dan gaan de fietsen uit de garage en rijden wij de volgende route:

Wij fietsen door Putten. Hier werd op 1 oktober 1944 door de Duitser bezetter een razzia uitgevoerd, waarbij het grootste deel van de mannelijke beroepsbevolking werd afgevoerd naar diverse concentratiekampen. In totaal kwamen 552 mannen om het leven.

Het is warm en gelukkig gaat het grootste deel door het bos. Wij fietsen naar Garderen.

Op de terugreis wordt het bewolkt en het is drukkend. Het lijkt te gaan regenen maar het valt mee. Als wij terug zijn bij de camper hebben wij 52 km gefietst. Wij trekken een flesje wijn open en zitten lekker bij de camper. 

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjQm9uSh7vxAhWRCuwKHT7qCaQQFjAEegQIBRAD&url=https%3A%2F%2Fwww.campercontact.com%2Fnl%2Fnederland%2Fgelderland%2Fputten%2F93058%2Fcamperplaats-turfwegje&usg=AOvVaw0ZFkcovN8bgpsMnylx2Svk

Het blijft gelukkig de hele dag droog.

Dinsdag, 29 juni,

Als wij wakker worden regent het. Tot negen uur regent het hard en achter de camper ontstaan plassen water. Maar om half tien is het droog en volgens de ‘buienradar ‘, blijft het droog. Wij hebben de volgende fietsroute uitgezet:

Wij fietsen via Putten en gaan langs het Nijkerkernauw de zeedijk op naar Spakenburg. De polder Arkemheen is onderdeel van het Nationaal Arkemheen-Eemland en een Natura 2000-gebied. Het is een uniek natuurreservaat met broedplaatsen van vele soorten water- en weidevogels. 

Onderweg komen wij langs het stoomgemaal Arkemheen. Het gemaal is open en wij kunnen het bezichtigen. De polder kon tot 1863 op een natuurlijke wijze afwateren op de toenmalige Zuiderzee. In 1863 werd voor de afwatering een windmolen “Hertog Reinout” gebouwd. Het stoomgemaal is in 1883 gebouwd om een gebied van ca. 30.000 hectare te bemalen. De stoommachine is gebouwd door Backer & Rueb. Af en toe wordt de stoommachine nog daadwerkelijk gebruikt. Het is een prachtig stukje vakwerk uit die tijd. Heel goed dat dit bewaard blijft en door vrijwilligers wordt onderhouden. 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stoomgemaal_Arkemheen?wprov=sfti1

Wij fietsen over de zeedijk door naar Spakenburg. Daar lunchen wij in de haven. Spakenburg is een echt vissersdorp dat vroeger aan de Zuiderzee lag. 

Ingrid is in Spakenburg geboren en als wij een foto sturen zegt zij dat wij vooral de ‘Spakenburgs hart’ bij bakker Hartog moesten proeven. Dat hebben wij gedaan en het was heerlijk. Wij kregen er zelfs een heerlijke cappuccino bij. 

Wij fietsen via Hoogland en Eemland, door een fietsvriendelijke omgeving, terug naar de camper. Het is de hele dag bewolkt geweest maar met een lekkere temperatuur. Wij hebben vandaag 57 km gefietst. Het was een fijne dag.

Woensdag, 30 juni 

Opnieuw regent het als wij wakker worden. Echter, nu is het motregen en volgens buienradar gaat dat de hele dag door. Wij besluiten naar de markt te gaan in Putten. Het is gezellig en druk in dit plaatsje.

Wij  drinken een lekkere cappuccino met appelgebak en shoppen een beetje. Tenslotte lopen we nog even naar de razziaplek waar tijdens de oorlog de mensen werden verzameld en naar de concentratiekampen werden afgevoerd.

Hier eindigen wij deze vakantie en rijden naar huis. Wij pakken de camper uit en de wasmachine gaat aan. De heggen en bomen hebben veel blad gekregen dus moet er de komende dagen gewerkt worden. 

Conclusie:

In verband met de coronacrisis konden wij dit jaar niet naar het buitenland. Daarom zijn wij in Nederland gebleven. Wij zijn kriskras door Nederland getrokken en het is ons goed bevallen. Het weer zat mee en wij hebben in totaal 895 km gefietst, voor 90 % zonder gebruik te maken van ondersteuning. In Zeeland waren wij, i.v.m. de drukte genoodzaakt een camping te reserveren. Verder hebben wij diverse vrienden bezocht en veel mensen gesproken. Onderweg met de fiets kom je vaak tot een gesprek met anderen. Ook hebben we weer bijzondere dingen gezien. Nederland is mooi en vergeleken met het buitenland hebben wij het hier goed voor elkaar. Wij hebben van deze drie weken genoten.