e. Kris kras door Nederland (juni)

Donderdag, 10 juni. 

Wij vertrekken om tien uur en rijden nog even langs Thijn. Hij krijgt vandaag de uitslag van zijn examen. Wij gaan naar Twente en komen om half één aan op de camperplaats in Borne. In 1828 stichtte een Duitse jood, Salomon Jacob Spanjaard, hier een bedrijf, wat uitgroeide tot een van de vele textielfabrieken in de regio Twente. Uit de fabriek van Spanjaard kwamen de bekende Teddy-luiers, Cinderella-lakens en Kenmore-overhemden. Ik heb die overhemden nog gedragen. Na de lunch pakken wij de fietsen en rijden de volgende route:

Wij fietsen door naar Hengelo. Hengelo is een leuke plaats en nu de horecabedrijven weer open zijn drinken wij een heerlijke cappuccino met een taartje in een mooie banketbakkerij Gustaf. Het is heerlijk weer en zeker 25 graden.

De route leidt ons door een prachtig natuurgebied en door het plaatsje Delden. De tijd is te kort om daar vandaag verder te kijken en wij fietsen terug naar de camper. Onderweg krijgen we een appje van Thijn, hij is niet geslaagd maar kan een herexamen doen. Vandaag hebben wij bijna 40 km gefietst. Wij eten lekker en zitten nog buiten bij de camper.

Vrijdag, 11 juni 
Na een heerlijke nachtrust ontbijten wij. Het weer is mooi en we hebben een nieuwe fietsroute voorbereid. Dit is de route:

Wij fietsen naar het landgoed Twickel vlakbij het plaatsje Delden. De pacht boerderijen herken je aan de witte luiken met de zwarte rand. Twickel heeft een prachtig kasteel. Rond het kasteel ligt maar liefst vierduizend hectare grondgebied. Het kasteel is bewoond en niet voor bezoekers toegankelijk. Wij fietsen door de bossen en de landerijen en maken foto’s. Maar toen ik de drone liet vliegen werd ik aangesproken. Dat mag hier niet.

Daarna gaan wij naar Delden. Delden is een leuk plaatsje met een hele geschiedenis. Wij lopen naar de oude kerk en door het centrum. De oude Protestantse kerk is voor het eerst vermeld in 1118.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Delden_(Overijssel)?wprov=sfti1

Toen een baron in 1886 op het landgoed Twickel naar grondwater boorde ontdekte hij de zoutlagen die miljoenen jaren geleden dit deel van Europe overspoelde. Pas na de eerste Wereldoorlog wordt de zout hier gewonnen. Daarna fietsen wij door het recreatiegebied Holsbeek. Een prachtig natuurgebied. In Deurningen eten wij een heerlijk ijsje en fietsen terug naar de camper. Wij hebben 57 km gefietst. 

Bij de camper wachten Ede en Ineke ons al op. Na een telefonisch contact gisteravond komen ze bij ons staan. Bij een koffie met tompoes en een biertje haalden wij herinneringen op. 

Zaterdag, 12 juni

Het is wat frisser als wij wakker worden, maar het is droog. Vandaag gaan wij met Ede en Ineke een fietsroute maken door het Twentse landschap. Wij fietsen de volgende route:

Opnieuw fietsen wij langs het kasteel Twickel zodat ook Ede en Ineke het zien. 

In Delden drinken wij op het terras  van het ‘Hotel de Zwaan’ koffie met gebak. Daarna fietsen wij door langs het Twentekanaal naar Bornerbroek en naar Zenderen. Bij Zinderen zien wij aan de slotmuur van het Carmiltessenklooster de kruiswegstaties, die door de kunstenaar Frans Deumes zijn ontworpen en door de beeldhouwster Ger van Iperen zijn opgeknapt. Mooi om te zien.

Verder zien wij de wereld van de Van Welevelds in 1300. In het veld staan 35 levensgrote stalen figuren. Zij geven een inzicht in de maatschappelijke verhoudingen rond het jaar 1300. 

Wij krijgen een goed beeld van het Twentse landschap en genieten van de natuur.

Als wij terug zijn bij de camper hebben wij bijna 42 km gefietst. Daarna zitten we nog heerlijk bij de camper in de zon. 

Zondag, 13 juni
Na het ontbijt loop ik nog even Borne door en maak wat foto’s. 

Het is prachtig fietsweer en wij gaan vandaag richting Almelo. We doen het rustig aan en fietsen, samen met Ede en Ineke, ca. 41 km. Zie de route:

Wij hebben vandaag opnieuw genoten van het Twentse landschap. Ook hebben wij onderweg lekker geluncht en een ijsje gegeten. 

Terug bij de camper zitten wij onder een boom. Het is warm en zeker 25 graden. Vanavond kijken we naar de eerste wedstrijd van Nederland in de Europese kampioenschappen voetbal. Ze spelen tegen Oekraïne. Morgen laten wij Twente achter ons en zetten wij onze trip door Nederland voort naar het zuiden. Ede en Ineke gaan richting het noorden. 

Maandag, 14 juni

Wij nemen afscheid van Ede en Ineke en verplaatsen onszelf naar Zaltbommel in Gelderland. Het is een warme dag en het is zeker 27 graden.

Camperplek Zaltbommel

We doen het vandaag rustig aan en lopen ‘s middags het centrum in. Zaltbommel heeft een leuk centrum met diverse oude gebouwen.

Op de daken en gevels zijn door de kunstenaar ‘Joris Baudoin’ zogenaamde “gootspoken”, geplaatst. Het eerste beeldje werd in 1993 geplaatst, inmiddels staan er meer dan 30 beeldjes. Ze staan meestal in dakgoten en je moet goed opletten als je ze wilt zien. 

Ook is Zaltbommel de geboorteplaats van Anton Philips, de oprichter van het Philips concern. Op de gevel van zijn geboortehuis is een koperen bord geplaatst. 
Verder zagen wij op een gevel dat één van de belangrijkste denkers aller tijden, Karl Marx (1883-1918), een historie heeft in Zaltbommel. Ook van hem pronkte een koperen bord op de gevel.

Wij lopen langs de Waalkade terug naar het centrum en drinken bij de Hema, waar het lekker koel is door de airco, een kopje hazelnoot-cappuccino en een taartje. Tenslotte gaan wij terug naar de camper en zitten nog lang buiten de camper in de schaduw. 

Dinsdag, 15 juni 

Vandaag rijden wij een fietsroute langs de Waal. Zie route:

De Waal is een van de grootste rivieren in ons land. Wij fietsen over de dijk en zien nog een hert met haar jong en enkele kunstwerken. 

De Waal is veruit de waterrijkste arm van de Rijn in Nederland (65% van de waterafvoer) en ook de voornaamste voor de scheepvaart. De totale lengte van de Waal bedraagt 82 kilometer. Wij fietsen de Waalbrug over en gaan over de Waaldijk naar Tiel. In Opijnen laat ik de drone nog even op.

Het is vanaf de dijken goed te zien hoeveel kwekers er in de uiterwaarden zijn. De kersen zijn bijna klaar, maar wij zien nog geen kraampjes langs de weg. In Tiel steken wij met de pont de Waal over en rijden langs de Waal terug. Onderweg zien we nog een electriciteitpaal met negen ooievaarsnesten. 

Terug bij de camper hebben wij ca. 60 km gefietst. De zon schijnt en het is weer boven de 27 graden. Wij zitten lekker onder een boom bij de camper. 

Woensdag, 16 juni

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt vertrekken wij uit Zaltbommel. Berta doet nog wat boodschappen op loopafstand bij AH en daarna rijden wij naar het Slot Loevestein. Het ligt in Poederoijen.

In het museum wordt het verhaal vertelt van Nederlands belangrijkste rechtsgeleerde Hugo de Groot. Wij zien de daadwerkelijkere boekenkist en de cel van Hugo de Groot. In deze cel werd hij in 1619 opgesloten op Loevestein, toen een staatsgevangenis. De Groot had een brede interesse en schreef boeken over onder andere recht, religie, oorlog en politiek. Zijn werk vormt de basis van onder meer het huidig internationaal recht en zeerecht. Hugo de Groot baseerde zich bij het schrijven van zijn werken op het idee dat ieder mens mag denken en geloven wat hij wil en recht heeft op een gelijke behandeling. Hugo de Groot (1583-1645) ontsnapte uit Loevestein. Deze ontsnapping in een boekenkist is de meest spectaculaire uit de Nederlandse geschiedenis. Wij kregen een beeld van het kasteelleven in de Middeleeuwen en de Hollandse waterlinie. De omgeving is prachtig. Tegen tweeën rijden wij naar Heinkenszand in Zeeland. Wij hebben voor het eerst een camperplaats besproken. Door de grote groei van het aantal campers in Nederland zijn veel camperplekken vol. Bij deze boerderij in Heinkenszand vinden wij een mooi plekje met alle voorzieningen. Ik verzorg de camper en tank water.

Het is warm vandaag, ik denk wel meer dan 30 graden. Wij zitten de rest van de middag onder de struiken achter de camper. Vanuit hier kunnen we goed fietsen.

Donderdag, 17 juni 

Het was een warme nacht, ca 21 graden. Wij hebben voor vandaag een fietsroute gepland. Het is half bewolkt maar warm en een beetje drukkend weer. Het Zeeuwsche landschap is open. 

Wij zien vele fruittelers. De tuinen zijn vaak omgeven met hoge heggen. Verder zien we veel windmolens. Het kan hier stevig waaien.

Wij fietsen de volgende route:

Langs de Westerschelde drinken wij koffie en zien de grote schepen langs komen. De Westerschelde is de toegangsweg tot belangrijke havens en daarom van strategisch belang. Je ziet langs de weg en aan de kust dan ook geregeld overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. Er is hier hard gevochten.

In de Gouden Eeuw lag hier de Rede van Rammekens; de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de Middelburgse Commercie Compagnie wachtten hier voor de kust op goede wind. vanuit Fort Rammekens werden ze bevoorraad.  Het is een mooi gezicht om langs deze kust te fietsen.

Wij fietsen door naar Vlissingen. Scheepvaart en scheepsbouw zijn altijd van grote betekenis geweest voor Vlissingen. Wij  lunchen hier en kijken even in het centrum.

Daarna vervolgen wij de route en gaan naar Middelburg. In Middelburg is het markt en het is erg druk. Het gevoel van Corona heb je hier niet meer. Middelburg is een gezellig stadje en wij drinken een kopje cappuccino op een terras. 

Op de terugweg naar de camper komen wij langs Arnemuiden. Dit plaatsje doet mij herinneren aan mijn jeugd. Destijds was er een grammofoonplaat van de Max van Praag heel erg populair. Het heette “Als de klok van Arnemuiden”. Wij zongen het altijd uit volle borst mee. Het nummer werd voor het eerst uitgebracht in 1949 door Max van Praag. In 1998 werd het opnieuw een hit en uitgebracht door De Straatzangers. Wij bezoeken het kerkje met de klok in Arnemuiden en staan even stil bij die tijd. Arnemuiden is een van de plaatsen in Nederland waar door sommigen nog dagelijks klederdracht gedragen wordt.

Wij rijden door het Zeeuwsche landschap terug naar de camper. Als we terug zijn hebben wij 72 km gefietst. Vanavond kijken we naar de tweede wedstrijd van Nerderland in de Europeesche kampioenschappen voetbal. Zoals veel Nederlanders heeft ook Berta iets oranjes uit de kast gehaald.

Vrijdag, 18 juni 2021.