Groningen-Uithuizen vv

op woensdag 4 augustus 2021 maakten wij deze fietsroute:

Wij fietsen door Groningen en rijden, door het Noorderplantsoen, de Korteweg af. Onderweg zien wij in de Florisvijver. Het kunstenaarsduo Man-Yee Mok en Kwannie Tang van Studio MAKY hebben de badkat ontworpen en geproduceerd. Kinderen uit de Hoogte en de Indische Buurt hebben het kunstwerk beschilderd.

Daarna fietsen wij verder door het Groninger landschap. Het is heerlijk weer met overtrekkende wolkenvelden.

Wij fietsen naar Onderdendam en zien langs het water een beeld van een vrouw die een boot trekt staan. Het geeft een goed beeld van hoe vroeger de boten door het water werden getrokken.

Daarna rijden wij door naar Kantens. Kantens is een dorp in de gemeente Eemsmond in de provincie Groningen in Nederland. De gemeente Kantens was tot 1990 zelfstandig. Het dorp is gebouwd op en rond de Kantsterwierde en gelegen aan het Boterdiep. Het dorp heeft nog zijn oorspronkelijke ossengang en een weg rond de kerk uit ongeveer 1200 op het hoogste punt van de wierde. De grotendeels romaanse kerk heeft een achtzijdige toren die ondersteund wordt door een grote steunbeer met doorgang. Aan de rand van de wierde vindt men de koren- en pelmolen de Grote Geert. Met de drone krijg je een prachtig beeld van de mooie dorpje. Wij lunchen bij de molen.

Onderweg kwamen wij door het plaatsje Huizinga. Daar stond de kerk deur open en wij gingen naar binnen. In de negende eeuw wordt er al melding gemaakt van een kerk in Huizinge. De huidige kerk is gebouwd rond 1250. Deze Janskerk, of Johannes de Doperkerk, van Huizinge is een prachtig bewaard gebleven laat romaanse kerk. Opvallend is de versiering met witte vlakken boven de ramen. De prachtige ronde koorsluiting wijst, evenals de binnen vanaf de vloer oprijzende gekleurde ribben, op Rijnlandse invloeden. Waarschijnlijk in navolging van de toenmalige kloosterkerk van Wittewierum.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Janskerk_(Huizinge)

Daarna kwamen wij door Stedum. Ook daar was de Bartholomeüskerk open. De Bartholomeüskerk in het centrum van het dorp Stedum is een bakstenen kruiskerk met een zadeldaktoren, gebouwd c.a. 1250-1275. het is een prachtige kerk. Het interieur heeft vele laat-romaanse stijlkenmerken en kent rijk houtsnijwerk uit de 17e eeuw en een orgel uit 1791. Het wordt in hoofdzaak bepaald door invloeden en opdrachten van de families Clant en Gerlacius, bewoners van de borg Nittersum in Stedum. Stedum is een zeer oud wierdedorpje zoals er zoveel zijn in Noord Groningen. Het is onderdeel van het cultuurlandschap Fivelingo en kreeg het in de middeleeuwen een handelsfunctie. Veel wierdedorpjes hadden een agrarisch karakter maar Stedum was dus één van die plaatsen met een meer centrale rol. De grote blikvanger in het dorpje is de middeleeuwse en behoorlijk imposante Bartholomeüskerk die aan de achterkant omgracht is. De kerk staat aan de Hoofdstraat die het hart vormt van het beschermde dorpsgezicht. Via een bruggetje is het kerkterrein verbonden met de geheel omgrachte pastoriewoning (geen toegang). Aan de rand van het beschermde dorpsgezicht ligt overigens ook een borgterrein, namelijk van Borg Nittersum die al tijden niet meer bestaat. In de kerk staat een manqette van het kasteel. Verder zien we de prachtige graftombe van Adriaan Clant, gemaakt door Rombout Verhulst.

Een het eind van de route voor de stad Groningen zagen wij nog een prachtige molen.

Toen wij weer thuis waren hadden wij 83 km gefietst. Het was een prachtige dag met een ‘gouden randje’.