f. Hijken (augustus)

Woensdag, 11 augustus 2021

Vandaag rijden wij met de camper naar Hijken. Het is goed weer en na de koffie fietsen wij de volgende route:

Wij fietsen, langs het Oranjekanaal, door het Drentsche landschap naar Oranje. In Oranje zien wij de voormalige aardappelmeelfabriek. Deze fabriek werd door ondernemer Hennie van der Most omgebouwd tot “ Speelstad Oranje”. Speelstad Oranje is nu overgenomen door een nieuwe eigenaar. Deze gaat alles opknappen en er een nieuwe’Speelstad’ van maken. 

Het Hijkerveld is het grootste heideveld van Drenthe. In dit heideveld zitten veel adders. De adder is de enige gifslang die in Nederland voorkomt. De dieren onderscheiden zich van de andere slangen door de zigzag-streep over hun rug. De adder is een beschermde diersoort. Drenthe hoort tot de kerngebieden van de Nederlandse adderpopulatie. Het Hijkerveld van Stichting Het Drentse Landschap is één van de plekken in Drenthe met de meeste adders. Onderweg zien wij dat de heide op het punt staat te bloeien.

Wij fietsen richting Beilen door het gebied ‘Vorrelveen’. Vorrelveen is al sinds mensenheugenis in gebruik als hooi- en weideland bij boeren uit Hijken. Het was er moerassig, venig en nat. Pas in juni was het voldoende droog en kon men er terecht en werd er gehooid, daarna konden er nog even wat vee worden geweid dan werd het herfst en was het weer te nat. Een grote verandering in dit landschap kwam door de ruilverkaveling Hijken, uitgevoerd tussen 1959  en 1972. Er was extra grond nodig om alle boeren aan hun trekken te laten komen. Het was een arm gebied. Halverwege de jaren zestig werd elektriciteit aangelegd en begin jaren zeventig gas. Wij fietsen door naar Beilen en gaan via Oranje, waar we een ijsje eten, terug naar de camper. Wij hebben vandaag ca. 60 km gefietst.

Donderdag, 12 augustus 2021.

Vandaag fietsen wij de volgende route:

Onderweg zien wij informatieborden met daarop de verhalen van deze streek. In dit geval de raadselachtige verdwijning van de Annigje II.

De velden zijn prachtig, zeker met dit mooie weer.

Appelscha is een leuk dorpje. Het is mooi fietsen langs de Opsterlandse Compagnonsvaart.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Andreaskerk_(Zorgvlied). https://www.weldadigoord.nl/weldadige-oorden/landbouwinstituut-wateren/

Wij fietsen langs het Oranjekanaal naar het Hijkerveld richting Appelscha door het Kylotsbos. Deze fietsroute gaat voor ca. 80% door de bossen en heidevelden. Wij gaan door het Noordenveld naar Appelscha naar het Nationaal park de Drents-Friese Wold. Onderweg bezoeken wij het kerkje van Zorgvlied. We rijden verder naar het Deldersummer bos.

Wij hebben woensdag nieuwe fietshelmen gekocht. In mijn helm zit een electronisch apparaatje ((Angi) dat eventuele ongelukken registreert. Berta krijgt dan een mailtje. Zelfs vanaf het waar ik gestart en gestopt ben krijgt zij een mailtje. Bovendien geeft het apparaatje de gereden afstand, de hoogtes en de gemiddelde snelheid aan.

Na het eten zitten wij nog heerlijk in het zonnetje bij de camper. Het was een mooie dag vandaag.

Vrijdag, 13 augustus.

Vandaag fietsen wij met Ede en Ineke. Zij staan op een camperplek bij Appelscha. Wij fietsen naar hun toe, drinken koffie en fietsen samen de volgende route:

Er staat een stevige wind maar het is droog en het is zo’n 22 graden. Wij fietsen door het Fochteloërveen. Het Fochteloërveen is een 2500 hectare groot natuurgebied op de grens van Friesland en Drente, bij het dorp Veenhuizen. Het geldt als een van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland. Het is jammer dat in dit gebied te weinig schapen lopen. De heide wordt steeds meer overwoekerd door het gras.

Het is een mooie en gezellige dag. Ede en Ineke fietsen nog even met ons mee naar de camper en gaan daarna terug naar hun camper. Wij zitten nog even in het zonnetje en eten lekker. Na het eten rijden we terug naar huis.